Podivuhodné dějiny lékařství

Podivuhodné dějiny lékařství https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38917/bmid_podivuhodne-dejiny-lekarstvi-5IH-38917.jpg 4 13 4

Kniha populární formou shrnuje dějiny lékařství, genetiky, mikrobiologie a dalších lékařských oborů.

Literatura faktu Historie Zdravotnictví
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

The Alarming History of Medicine , 1993


více info...

Přidat komentář

Kozel
28.01.2024 3 z 5

Zábavná knížečka o vývoji některých lékařských oborů za poslední 4 století. Zábavná je potřeba zdůraznit. Gordon je totiž vtipný vypravěč nezdráhající se užít britský humor, jakmile je příležitost. A ta je téměř vždy. Co se faktografie týče, je knížka celkem bohatá. Přesto mírně "mělká", což je zcela dostatečné pro knihu zaměřující se na zásadní milníky v lékařství ještě zúžené geograficky.

Obsah by se dal s mírnou nadsázkou shrnout v několika autorových vtípcích. Je totiž známo, že "už dinosauři trpěli ´na plotýnky´". Když lidstvo po několik staletí kosily nejrůznější mory, objevil se lékař, byť "v sedmnáctém století byl doktor sice k ničemu, nicméně působil velice impozantně". Naštěstí "lékaři viktoriánské éry dokázali dokonale popsat všechny možné příznaky chorob, o jejichž léčení neměli bohužel ani potuchy". A je dobré si uvědomit, že "až do druhé poloviny dvacátého století byla lékárna něco jako muniční sklad slepých patron."

Richard Gordon však není jenom vtipný. Někdy je i vážný. Občas kritický a někdy i jedovatý. Chvílemi se ve své pozici chová poněkud snobsky pohrdavě. Až arogantně. Vůči pacientům, zdravotnímu pojištění, ale i třeba vůči psychiatrii nebo přírodním léčivům, kdy "bylinkáře" rovnou zatracuje. Čímž rozhodně nezpochybňuju Gordonovu erudovanost; pouze poukazuju, že v některých komentářích podléhá vlastním předsudkům. Pravda, je nutno přihlédnout k tomu, že autorovi bylo v době vydání 70 a taky, že k současnosti od prvního vydání knihy chybí - docela znatelně - 30 let.

Jinými slovy, "Podivuhodné dějiny lékařství" jsou zábavnou četbou o vzestupu lékařství. Dozvíme se o jednotlivých érách, objevech, milnících a jménech. Není radno brát knihu přímo vážně, protože sama se tak nevnímá. Je to vydařená kompilace událostí, moc dobře čtivá, v mnohém poučná a je to skvělý odrazový můstek pro případné další čtení o hrdinech lékařské vědy. Anebo pro jednoduché (není myšleno špatně) poučení při odpočinkové četbě.

Kája95
27.10.2019 5 z 5

Kniha napsána s osobitým humorem spisovatele. Zajímavosti a fakta jsou psaná velmi čtivě


TheRaven
14.06.2019 4 z 5

Historie medicíny trochu ve stylu letem světem. Gordonova kniha podává spíše základní přehled o vývoji jednotlivých odvětví medicíny, a to obvykle s notnou dávnou suchého britského humoru (většinou zdařilého) a nadsázky, proto bych ho raději ve všem nebral úplně vážně. Vzhledem k době napsání autor přirozeně v podstatě nereflektuje vývoj lékařské genetiky a vzhledem k místu napsání se text výrazně zaměřuje na Velkou Británii a její problémy v době, kdy vznikal. Celkově však zábavná knížka a dobrá inspirace k další četbě. Osobně mohu doporučit třeba výtečný svazek Špinavé ruce (Argo, Dokořán, 2005) o Ignáci Semmelweisovi a horečce omladnic.

józi.odkudkam
25.03.2015 5 z 5

Trochu mě překvapilo jediné místní hodnocení, ještě k tomu nízké. Dle mého si jej nezaslouží. Tyhle Dějiny jsou totiž zajímavé, rozmanité a napsané živým, svěžím jazykem. Nějakého suchopárného školometství se rozhodně neobávejte (přečteno za tři večery). Doporučuji. Solidních 5*****
PS: Faktografickou přesnost jsem sice neověřoval, leč osoba autorova i samotný text působí dosti fundovaně. Tak snad...

Štítky knihy

dějiny lékařství

Autorovy další knížky

Richard Gordon (p)
anglická, 1921 - 2017
2009  79%Doktor v domě
2010  81%Doktor na moři
1997  77%Medicínské katastrofy
1978  86%Doktor v domě a na moři
1994  82%Doktor k mání

Kniha Podivuhodné dějiny lékařství je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce10x
Chystám se číst15x
Chci si koupit6x