Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (navíc 2 povídky)

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (navíc 2 povídky) https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465373/bmid_podivny-pripad-doktora-jekylla-a-pa-UH4-465373.jpg 4 147 27

Vedle nového překladu slavné novely Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (1886) obsahuje svazek také povídky Lupič mrtvol (1884) a Markheim (1885). Trojice textů, volně inspirovaných dobovými kriminálními aférami, je spojována řadou motivů: rozpolceností a kolísavostí lidské duše, uhrančivostí smrti, zdánlivou všemohoucností rozumu. Zároveň zde Stevenson potvrzuje své mistrovství ve stručných sugestivních popisech prostředí i povah a břitkých, mnohoznačných dialozích.... celý text

Literatura světová Novely Povídky
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde , 1886


více info...

Přidat komentář

Kuxka
24.03.2024 5 z 5

Všechny tři příběhy se mi líbily, ačkoli mi trvalo zvyknout si na ten styl psaní a z děje Markheima jsem byla trochu zmatená. Ale i tak měl každý příběh zajímavou myšlenku a byl napínavý, ale ne přímo strašidelný.

ArkAngel
17.12.2023 3 z 5

Klasický příběh o Jekyllu a Hydovi položil základ pro mnoho moderních hororových, sci-fi nebo fantasy příběhů. Tím nejznámějším je pochopitelně komiksová postava Hulka, kdy se taktéž doktor mění v ohavného netvora. Stevenson se problematiku snaží uchopit z psychologického hlediska a místo klasického nahánění netvora spíše pomalu rozkrýváme, jak to ve skutečnosti bylo. Novelu pak doplňují ještě dvě kriminální povídky, které nejsou špatné, ale ani mě nijak extra nezaujaly.


Majrek
29.10.2023 5 z 5

Je pravdou, že začátek knihy byl pro mne nezvykle tuhým soustem - ne a ne se začíst - sotva člověk vybředl z jedného košatého souvětí, už jej dusily přívlastky z vět následujících. Nevím, zda to bylo překladem, či originálem, ale sloh na mne působil poněkud kostrbatě. Stálo však za to vytrvat a nevzdávat se - odměnou byl promyšlený příběh, který - ač notoricky známý - měl přesto čím překvapit. Z "bonusových" povídek mne více oslovila ta s názvem "Lupič mrtvol", protože se nesla ve více morbidním a epickém duchu, než "Markheim". Z té by měl zase díky jejímu filozofickému náboji jistě radost Dostojevskij...

konicekbily
29.07.2023 5 z 5

Autora obdivuji, jak ovládá problematiku, kterou popisuje. Na malém počtu stránek již dávno dokázal proniknout do nitra lidského vnímání světa, o člověčí duši a o jejích možnostech/nemožnostech. A vytvořil novodobý horor, souboj mezi dobrem a zlem, vyjádřený chováním jediné osoby.

jefff
29.07.2023 4 z 5

K této klasice jsem se prodral až nyní. Je to skvěle napsaný příběh ze starého Londýna a přes svou krátkost je zajímavou sondou do duše hlavní postavy. I mě hodně připomíná rukopis E.A.Poea, jen přes temný příběh neumí nebo nechce tolik strašit.

tomexx
29.06.2023 3 z 5

(SPOILER) Trochu mi poviedky evokovali atmosféru, ktorú poznám z H.P. Lovecrafta či E.A. Poe-a. Atmosféra bola síce skvelá, ale gradácia deja ma až tak neuchvátila.

V poviedke Podivný prípad som viac menej od začiatku presne vedel o čo ide a ako to dopadne. Páčil sa mi hlbší pohľad do psychológie Dr. Jekylla. Mám pocit, že popkultúra preberajúca tento námet dostatočne nerieši vnútornú podstatu postavy a je to škoda.

Poviedka Lupiči mŕtvol opäť skvelá atmosféra, ale gradácia deja skončila sekom bez hlbšej podstaty. Taký hororový BAF! na záver.

Poviedka Markheim bola asi najkvalitnejšia, psychológia hlavnej postavy a rozprava s diablom ma celkom pohltila.

SlamLenka
27.05.2023 4 z 5

Aktuální klasikomilské kolo četby horrorů mi přineslo možnost dalšího rereadingu, tentokrát dnes už legendárního příběhu starého skoro 140 let. Podivný případ Doktora Jekylla a pana Hyda jsem si s sebou vzala do Edinburghu, kde se jeho autor, Robert Louis Stevenson, narodil. I když se děj knihy odehrává v Londýně, atmosféra hlavního města Skotska mi s tajemným příběhem nádherně ladila.
Opakované čtení mě sice připravilo o napětí, ale rozhodně jsem se i tak vezla na vlně tajemna a ponurosti, kterou Stevenson umí zprostředkovat mistrně a znát je můžete i z jeho dobrodružných románů. Horror si sice představuji jinak, v klidu vás to ale nenechá. Pro mě tu ale největší roli hraje ten nesvár odehrávající se u hlavního hrdiny, onen věčný souboj mezi dobrem a zlem, který si často člověk musí vybojovat sám v sobě, než snad může čelit něčemu podobnému v mezilidských vztazích.
Četla jsem vydání, které je obohacené o povídky Lupič mrtvol a Markheim, takže jsem s opakováním Jekyllova příběhu dostala i dva nové příběhy. Ty sice zdaleka nejsou tak tajemné, přesto jsou napínavé a jejich předností je navíc i svižnější vývoj děje. Lupič mrtvol si mě získal víc bylo to znepokojivé i lehce děsivé. Markheim měl překvapivější vyústění, ale pořád je to spíš kriminálka a ty já přece jen tak moc nemusím.

Hanka_Bohmova
01.04.2023 3 z 5

Nečekala jsem, že mě v titulní povídce ještě něco překvapí. A přece. Ta nevzrušená povznesenost řádného anglického majordoma! :o)

Advokát se chopil jednoduchého, ale masivního nástroje a potěžkal jej. "Chápete, Poole," zvedl oči, "že se chystáme vystavit jistému nebezpečí?"
"To jistě nejsou nepřípadná slova, pane," odvětil majordom.

bárbra13
18.01.2023 4 z 5

Další z klasik, která se mi moc líbila. Ocenila bych klidně i delší verzi :)
Lupič mrtvol mě také zaujal, Marheim mě až tam moc neoslovil.

Fortuna7
28.11.2022 4 z 5

Originální klasika s dobře popsanou atmosférou a čtivou zápletkou. Úplný top to pro mě ale není, konec mi přišel lehce zmatený a mohl by být klidně delší :-).

Amalberga
12.05.2022 3 z 5

Všechny tři povídky spojuje motiv dobra a zla. Hlavní postava rozhodně není morálně bezúhonná, spíš naopak. Každodenní boj se zlem prohrává, až v poslední chvíli se rozhodne pro dobro - nebo spíš odmítne zlo a přestane ho páchat.

mfanta
13.04.2022 4 z 5

Knize dominuje jak co do zajímavosti, tak do počtu stránek titulní povídka. Ostatní dvě jsou spíše do počtu, i když jim nelze upřít jistou hororovou či mystickou zajímavost. Hlavní povídka je notoricky známá a stala se jednou ze základen kulturního dědictví. Zajímavým způsobem vypodobňuje odvěký souboj dobra a zla v nás. Inspiruje k filosifckým úvahám a s přihlédnutím ke svému vyvrcholení nevede povídka k úplně optimistickým závěrům. Příjemné krátké čtení. Stevenson se mi začíná líbit.

zelda7
14.02.2022 4 z 5

Hlavní příběh knihy o Dr. Jekylovy a panu Hydovi byl ještě lepší než jsem čekala, jazyk nebyl přiliš obtížný a téma se mi moc líbilo, určitě sibji zase přečtu. Ostatní dvě povídky z knihy byly trochu slabší, ale taky zajímavé.

leleia
26.01.2022 3 z 5

Četla jsem i lepší (ale také horší) klasiku. Kupodivu se mi titulní povídka líbila nejméně. Zdálo se mi, že se vleče do nekonečna a jazyk místy zadrhával. Vítězem je pro mě Markheim - krátký a k věci, na pár stránkách autor vyjádřil zdárně to, co mu v Podivuhodném případu trvalo věčnost.
Lehce mě zklamal vzhled knihy. Stránky nedoříznuté a natištěné křivě - neměla jsem u sebe zrovna nůžky, tak jsem si je musela opatrně dotrhat...

YellowQueen
25.01.2022 3 z 5

Klasika ke které jsem se dostala díky čtenářské výzvě. Rychle se četla, nebyla vůbec špatná.

vito_s
22.11.2021

V mistrné zkratce se tuto novelu podařilo vystihnout nedávno zesnulému Mekymu Žbirkovi ve stejnojmenné písni na albu Chlapec z ulice (1986): Doktor Jekyll, Mister Hyde, každý z nich je iný / Obaja však rovnako riadia moje činy / Doktor Jekyll, Mister Hyde, dvaja čudní páni / Jeden chodí v noci len, druhý na svitaní / Doktor Jekyll, Mister Hyde, majú veľkú smolu / Vôbec sa im nedarí poklebetiť spolu/ Doktor Jekyll, Mister Hyde, chodia stále sami / Jeden bozky rozdáva, druhý zasa rany. Příběh nepřestává fascinovat ani po 135 letech, a věnují se mu kromě umělců i psychiatři jako svébytné případové studii (např. Ruediger Dahlke v Principu stínu). Za pozornost stojí i další dvě povídky, zařazené do tohoto vydání, a to Lupiči mrtvol (1884) a Markheim (1885). Obě jsou stejně dobře napínavé a temné.

monika_v_trapu
05.11.2021 4 z 5

Nevím proč, ale vždycky jsem měla pocit, že notoricky všemi známý příběh doktora Jekylla a pana Hyda je obsáhlejší román a ne 80 stránková povídka. To byl první šokující poznatek během čtení této knihy, která v sobě ukrývá hned tři povídky o dobru a zlu - no, spíš o tom zlu. Moc jsem se těšila až se do povídky o Jekyllovi a Hydovi začtu a tak nějak nevím, jestli jsem spokojená nebo ne. Asi jsem čekala trochu víc. Určitě se mi líbilo, jak to bylo napsané a vymyšlené, to bezesporu. Takovéto počátky hororových strašidelných příběhů v klasické literatuře, to já můžu! Takže líbilo se mi to, ALE!
Druhá povídka "Lupič mrtvol", ta mě zaujala o něco víc. Z té jsem konečně cítila takový ten pocit, když v noci čtete horor, všude je ticho a atmosféra udělá své. Lupič byl skvělý a líbil se mi ze všech třech povídek nejvíc. Poslední, závěrečnou, povídkou byl "Markheim" a uff... no... zklamání! Velké! Nejslabší ze všech a kdyby ve sbírce nebyl, vůbec by mi to nevadilo. Suma sumárum spokojenost, ale mohlo to být lepší.

fisa14
08.09.2021 3 z 5

Tři příběhy o dobru a zlu. Tři náhledy do lidské mysli.

Kuža007
25.06.2021 5 z 5

Skvělá sbírka povídek

lacinq
26.11.2020 4 z 5

Souhlasím s Artep5244 a dodám, že byto chtělo nový překlad, nebo aspoň upravit do současné češtiny. Toto vydání je zastaralé, některé obraty jsou opravdu anachronismy a popravdě jestli tohle mají někde žáci v povinné četbě, tak bych jim doporučila film (a to jsem zásadně proti nahrazování četby filmy a veškerou doporučenou literaturu jsem vždy poctivě četla, ale toto mi trvalo 2x déle než se na tak útlou knížku sluší...)