Podivný osud Rip van Winkla

Podivný osud Rip van Winkla https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61126/podivny-osud-rip-van-winkla-61126.jpg 4 4 2

Nalezneme tu motiv Atlantidy, čarovného smrtícího stromu a vynálezu přístroje na promítání zvláštních kombinací barev a zvuků, ale to vše je spíše v pozadí pochmurných povídek takřka horrorového typu, těžících opět z témat osudovosti a temných stránek lidské povahy. Nejzajímavější je z této sbírky titulní povídka o loďce s čtveřicí excentrických amerických dívek z nejvyšších kruhů, uvězněné na širém oceánu v náručí chapadel gigantické chobotnice. Kniha naznačuje autorovy schopnosti v nefantastické próze pro dospělé, které však nebyly nikdy plně využity.... celý text

Přidat komentář

Politre
16.07.2022 4 z 5

Kvalitní sbírka fantasticko-hororových povídek od pro mě dosud neznámého spisovatele Karla Hlouchy která, jak zaznělo již v komentáři od Arkuse, může směle konkurovat zahraničním velikánům. Za povídku Hlas hlubiny by se nestyděla ani taková ikona žánru jako je H.P.Lovecraft a povídka Onen Strom zase zabrousí do vod postmoderní literatury. Shrnuto a podtrženo je to dílo velice zdařilé a doporučuji všem zájemcům o fantastično.

Arkus
05.04.2022 5 z 5

Ještě lepší než předchozí "Ostrov Spokojenosti", Hloucha tady o pouhý rok později představuje sbírku fantastických (myšleno žánrově) povídek, psaných stejným stylem, jako podobné sbírky v Británii nebo Americe.

Ostatně odkaz na Washingtona Irvinga v názvu titulní povídky taky ukazuje na zahraniční vliv při psaní této knihy.

Je škoda, že tato knížka je dnes prakticky zapomenutá a že Hloucha již žádnou další podobnou nenapsal, jelikož tady máme vlastní českou obdobu zahraničních fantastů, který ve srovnání s tehdejší tvorbou ze zahraničí rozhodně nezaostává.

Ještě větší škoda, že 40 let totalitního vymývání budovatelskou soreální ideologií způsobilo, že u nás se tento druh literatury přestal psát i vydávat.


Autorovy další knížky

Karel Hloucha
česká, 1880 - 1957
1929  60%Dům v oblacích
1928  83%Zakletá země
1937  60%Řiďte loď k Pacifiku!
1931  80%Modří mravenci
1926  75%Podivný osud Rip van Winkla

Kniha Podivný osud Rip van Winkla je v

Právě čtených1x
Přečtených4x
Knihotéce2x