Podivné přátelství herce Jesenia

Podivné přátelství herce Jesenia https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57453/podivne-pratelstvi-h-57453.jpg 4 99 16

Stavebně složité dílo účtuje ze "zlým samotářstvím" a je budováno kontrastními životními postoji dvou herců, anarchisty a světoběžníka Jana veselého, blížence Olbrachtových vášnivých tuláků, a ukázněného, humanismem prostoupeného Jiřího Jesenia. Míří k syntéze kladných složek dvou rozdílných životních postojů, směřuje k přerodu člověka, který se zříká svého osamocení a mění v bojovníka za společensky progresivní ideály.... celý text

Přidat komentář

Winoga
22.12.2022 4 z 5

Četlo se mi to velmi dobře, jazyk je krásný. Poslední kapitola měla nečekaný a možná i v samém závěru překotný vývoj, který se mi zase až tak nelíbil.

bee88maja
11.04.2022 3 z 5

Řekněme si to takhle, příběh mne od začátku hrozně štval, ale ten mysticismus a jazyk mne donutil dojít až do poslední strany. Musím uznat, že jazykově je to za mne velmi působivé dílo.


Blue
07.09.2021 4 z 5

Olbracht po sobě nezanechal příliš rozsáhlé původní beletristické dílo, ale těch pár knih myslím dodnes stojí za to číst. Jeseniův podivný příběh se čte jedním dechem, i díky autorově jazyku. Nenechme se odradit nálepkou autora Anny proletářky.

Adele02
27.12.2020 3 z 5

Vývoj postav skvělý a některé myšlenky až vtíravé. Ale jinak mi přišlo, že se tam kromě scének v divadle a dlouhých dialogů nic neděje, strašně se to táhlo a Jesenius je povětšinou exemplárním příkladem blbce. Konec se mi nelíbil. Věřím, že bych se k dílu ještě někdy byla schopná vrátit, ale to spíš kvůli těm myšlenkám.

000nugatovej
31.01.2020 4 z 5

Současný čtenář potřebuje přijmout poněkud patetický styl (který ostatně ladí s komediantskou šmírou i uměním herců Národního divadla) a pak se může nechat unášet příběhem, v němž se srážejí a zároveň doplňují protichůdné vlastnosti dvou přátel Jiřího Jesenia a Jana Veselého. Jejich dvojnictví nalézá odraz i v dialektice protikladných názorů na život ředitele Toufara a hraběte Trista, jimž Jiří tak pozorně naslouchá při vyvrcholení své osobní krize. Jejich dvojnictví se pak snoubí v Klářině a Janově synovi, který má však oči a jméno Jiřího.
Pokud tuhle autorskou hru přijmeme, pochopíme, že hrdinové románu poctivě hledají sami sebe. "Polituj, bratře, lidi, kteří se chtějí něčím zdát …, a to znamená, že se bojí být tím, čím jsou," říká (na str. 132) Jan Jiřímu. Ne, Jan, Jiří ani Klára k politování nejsou!

mosem
28.12.2018 4 z 5

Román, který v době mého mládí patřil do povinné četby - takže se s ním seznámil jen málokdo z mého okolí. K vlastní škodě. Takže jsem se k němu dostal až po desetiletích, díky inspiraci knihy, která upozorňuje na TOP100 knih posledního století. A protože doporučení autora tohoto výběru mne zatím nezklamalo, rozhodl jsem se zkusit tu stovku přečíst. A sáhnout po Olbrachtovi a jeho herci Jeseniovi byla dobrá volba. Zajímavý příběh, ve kterém se doba odráží v psychologii postav i samotného díla - není třeba extrémně dramatických či drastických scén, a přesto má příběh své napětí, táhne pozornost od jedné stránky k té další. Mimo to současný čtenář zjistí, že se neobejde bez výkladu některých pojmů, v době vzniku zřejmě běžných - jakou nebezpečnou nemocí byl psotník? Co je to hektografie? Jak se provádělo karbování? Stejně tak překvapí skutečnost, že anglicismy nejsou záležitostí naší doby - třeba věta "...chodit do divadla je pro gentlasa, jak známo, šoking..". Podobně jsem proválečné pochody s pochodněmi spojoval s fašismem - a najednou čtu, že na začátku 1. světové války Vídní pochodovaly "sražené zástupy s pochodněmi". Kupodivu jsem se prolouskal i doslovem (více než 40 stran), protože sledovat vývoj knihy - úpravy a zkracování, bylo také zajímavé. Takže pro mne byla kniha příjemným překvapením, byť asi nebude patřit mezi knihy, které bych četl opakovaně - a dal jim tedy plný počet hvězdiček. Ale daleko k tomu nemá.

Ran
04.10.2018 4 z 5

Tento psychologický román je velmi dobře napsán a určitě stojí za přečtení.

Sabinaski
07.03.2018 5 z 5

Ke knize jsem se dostala jen díky referátu v hodině češtiny. A musím říct, že jsem byla docela překvapena. Kniha nemá nijak závratný děj, spíš líčí osudy dvou herců, kteří se od sebe naprosto odlišují. Na jedné straně stojí herec Jiří Jesenius - hodný a obětavý člověk a na druhé herec Jan Veselý - dobrodruh a pobuřovatel. Kniha se v pozadí zabývá taky herectvím a později vypuknutou válkou. Tato část se mnou významně pohnula. Netradičně smutné a krásné dílo s patetickým závěrem.

Terry11
19.12.2016 2 z 5

Obecně vzato mám Olbrachtovy psychologické romány ráda. I tento je velmi dobře napsaný, jen už mi to téma přijde takové starosvětské, vlastně jsem knihu četla jen kvůli Výzvě.

Sandik
16.04.2015 5 z 5

Příběh, ve kterém je až hmatatelně cítit prožitá zkušenost. 90%

St. Jimmy
14.05.2014 3 z 5

Podivné přátelství herce Jesenia je pozoruhodné dílo, které se však nutně nemusí líbit každému. Mě tedy rozhodně na první pohled nezaujal. Samotný děj se mi zdál poměrně plytký a situace, do kterých se hlavní postavy dostávaly, nezáživné a nudné. Nemohu však hodnotit pouze záporně. Velkým kladem je kontrast povah dvou hlavních protagonistů, který s postupem děje nabývá stále většího, mnohdy až filozofického, významu. Také dlouhé rozhovory obou přátel se mi zdály zajímavé a hluboké. Rozhodně stojí za přečtení.

Zuzi*
11.02.2014 3 z 5

Nebyla úplně nejhorší, ale určitě jsem četla lepší :-)

poetree
12.02.2013 4 z 5

tuhle knihu jsme rozebírali ve škole, četla se hezky a byla zajímavá..

Graine
15.08.2012

Zajímavý psychologický román z divadelního prostředí o dvou odlišných osobnostech

WEIL
11.08.2011 4 z 5

Psychologické dílo, kde je líčen život pražského umělce Jesenia, který je zásadový, pracovitý, vyrovnaný, ale bez talentu, zatímco jeho konkurent herec Veselý je lehkomyslný, ale nadaný a vše, na co sáhne, se mu daří. Jesenia velice trápí, že i přesto, že se velice snaží, nemá úspěch, protože mu chybí talent.

Kolika lidem dneska chybí talent, ale umí se prodat lépe, než ti talentovaní.
Jistěže je třeba vidět tuhle práci autora v dobových souvislostech.

WEIL
26.12.2010 4 z 5

Vydařeně byla tato próza převedená i do filmové podoby. Jednu z hlavních postav, přítele herce Jesenia zahrál Jan Tříska.

Štítky knihy

herci

Kniha Podivné přátelství herce Jesenia je v

Právě čtených2x
Přečtených160x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených7x
Knihotéce98x
Chystám se číst25x
Chci si koupit3x
dalších seznamech5x