Podivné nebe nad východním Berlínem

Podivné nebe nad východním Berlínem https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468510/bmid_podivne-nebe-nad-vychodnim-berlinem-U8u-468510.jpg 4 48 11

Příběh nás zavede do Východního Berlína, přesněji do roku 1973. Evropu rozděluje železná opona, vojska USA se stahují ze zničeného Vietnamu a NDR je zemí s nejrozsáhlejší špionážní sítí na celém světě. V této nelehké době spadne poblíž Východního Berlína zářivý a tajemný mimozemský objekt, jehož obsah padne do rukou sovětům. Američané, kteří se o této události dozvědí, vysílají do Východního Berlína svého tajného agenta, aby situaci prověřil. Tím špionem je pan Herring, který je za železnou oponou nasazen jako dvojitý agent ve Stasi. Po svých dlouholetých zkušenostech přestává svému poslání věřit. Jeho nová mise ho však staví proti nepřátelské síle natolik mocné, že by mohla způsobit konec celého lidstva. Čím víc informací zjistí, tím více začne pochybovat o tom, že tuto sílu dokáže někdo zvládnout, či zadržet.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Historické romány

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Strange Skies Over East Berlin , 2019


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
19.12.2022 4 z 5

Relatívne náročný komiks, ale pravdupovediac čakal som ho ešte „ťažší“. Užil som si zvláštnu jazdu na zvláštnom koni. Som nadšený, že sa český komiksový trh dostal na úroveň, že bez problémov zvláda takéto kusy, teda kusy, ktoré by ešte pár rokov dozadu boli označené za nepredajné a teda „nevydateľné“. Comics Centrum je odvážne vydavateľstvo, ale toto je odvážne aj na nich. Scenár Jeffa Lovenessa je skvelý, originálny, živý a nepredvídateľný. Je to niečo iné (po príbehovej stránke), než sme bežne zvyknutí. Výborné sú i farby Patricia Delpechea a samozrejme vskutku úchvatná, nezameniteľná kresba jedinečného Lisandra Estherrea (pre všetkých troch pánov ide v našich končinách o debut). Tento komiks je skôr o pocitoch, než o zápletke. Ponúka vskutku širokú paletu podmanivých emócií a námetov na myšlienky. Bonusy sa rozprestierajú na cca desiatich stranách a sú pomerne chudobné (galéria obálok, medailóniky autorov), ale lepšie ako nič a k tomu tvrdá väzba, prebal, skvelý papier a fajnová (fialová!) lacetka.

trudoš
27.09.2022 3 z 5

Delší než bylo třeba, přesně o dva finální sešity. V prvním autor nahodí udičku, v druhém zatáhne a ve třetím a čtvrtém popouští vlasec tak dlouho, až štika vezme roha. Uznávám, že v tomhle ohledu jsem až příliš velký fanda klasické science fiction, abych zápletku nebral jinak než jako alegorii psychotického života agentů v hlubokém utajení, protože obsahově toho Jeff Loveness o mnoho víc nenabídne. Úplně zapomeňte na nějaké to oťukávání třetího druhu, tady se dějí věci čistě proto, aby se děly. To už i vetřelec mi přišel sympatičtější, protože tam jsem bez problémů chápal komu o co jde. Na druhou stranu, první polovina příběhu je naprosto bravurní. Tvůrcům se podařilo perfektně vystihnout hutnou atmosféru nikdy neutuchající paranoie východního bloku, což okořeňuje motiv ztroskotání/přistání čehosi zcela neznámého. A právě v momentu, kdy jsem se začal těšit na drama, vyprávění sjelo do vyčítavě snové roviny, ve které zůstalo až do samého konce. Alespoň že epilog vylepšil celkový dojem.


tomas.lizner
11.08.2022 2 z 5

Dost slabé.
Na základě recenzí zde jsem nečekal úplně bestseller a proto jsem nebyl zklamán. Těšil jsem se na špionáž, atmosféru studené války, odhalování mimozemského života a technologií a tísnivou atmosféru.. No, to vše tam víceméně bylo, ale v tak zředěné a slabé formě, že těch dvacet minut čtení za skoro pět stovek rozhodně nestálo.

V knize se neustále opakuje jedna a tatáž úvaha o pravdě a lži, občas i v celkem ujetým kontextu vůči ději. Jako jednou dvakrát ji zmínit jako ústřední myšlenku ok, ale furt a pořád ji omílat x způsoby?
A děj bohužel nepřitahuje ani kresba. Za mě hodně slabý komiks.

mirec88
27.07.2021 3 z 5

Ťažký komiks. Určite nie je pre každého. Ja zvyčajne mám rád také experimentálnejšie a nezvyčajné komiksy, ale tento mi nejak nesadol. Neviem ani kresba sa mi nejak nepáčila a príbeh, nuž... čakal som viac. Keď Comics Centrum dá nejaké prekvapenie, zvyčajne je to pecka. Teraz prvýkrát som dostal príbeh, ktorý ani nebol zlý, ani výnimočný. V podstate priemer. Pre mňa. Nevravím, niekomu sa môže páčiť nejak viac extra, ale mňa to na to aké som mal očakávania, sklamalo.

Terva
04.07.2021 5 z 5

„Řeknu vám
to nejdůležitější.
Když se budete
moc vyptávat,
zastřelím vás.“

Musím přiznat, že do světa špionáže se mi moc nechtělo. Navíc, kresba mi také po nahlédnutí, moc neseděla. Ale lákalo mě to obsahem. Konkrétně ti mimozemšťani, a já byl zvědav, jak si ve Východním Berlíně povedou. Když jsem se do příběhu začetl, zjistil jsem, že ani ta kresba Lisandra Estherrena, není tak špatná a nakonec jsme v ní našel i zalíbení. Je taková surová, nevyšperkovaná... No, prostě má si svoje kouzlo.

Citát: Když je všechno lež, pravda může být cokoliv.

(pozor, tento odstavec obsahuje SPOILER!!!)
Ve druhé kapitole jsem měl mrazení. V situaci, kdy někdo řekl slova – „Já jsem to ticho“, se mi normálně postavily chlupy na obou rukách. To je tak silná scéna, že jsem si musel dát chvilku voraz ve čtení a šel si udělat kafe. Jeff Loveness to dokázal tak nádherně načasovat, až úplně pocítíte tu hrůzu. Navíc, po otočení strany se dostanete do vizuálního kontaktu s mimozemskou entitou a – no, málem infarkt.

Malá ochutnávka:
Ve Východním Berlíně se jen těžko něco utají. Stasi má oči všude. Její agenty potkáte na každém rohu. Čtou vaše dopisy. Poslouchají vaše hovory. Sledují váš život. Po celou dobu, co pracuju jako jeden z nich, přemýšlím o tom, co vlastně chtějí slyšet? Důkaz zrady nebo lži? A nebo jen číhají, až někdo vysloví pravdu? Aby konečně věděli, jak zní?

Příběh obsahuje spousty pravdy, která se schovává za lež. Je to plné prázdnoty, osamění, hříchů a ...pochopení. Východní Berlín dostává na prdel. Je čas někoho zachránit. Avšak je těžké rozeznat, kdo si záchranu zaslouží a kdo naopak ne.... Na konci této knihy je Galerie obálek. Komu se kresba líbí a nebo v ní našel zalíbení během čtení (jako třeba já), ten si to v této Galerii ještě může dovychutnat. Nebudu lhát, ale tento příběh se mi moc líbil.

Citát: Proč vlastně lžeme?

RaptoR
14.06.2021 3 z 5

Jako nebylo to špatné. Má to ale svá úskalí. Leitmotiv studené války v rozděleném Berlíně plném špionů bude vždy a všude působit skvěle a neotřele. Nicméně po dvou sešitech se trochu ztrácí kouzlo paranoie podzemního bunkru s emzákem za zadkem. Není to špatné, na zadek si z toho ale nesednete. Přílišné filozofování nad kosmickými pravdami a velkém jáství by mohlo nahradit více přímočařejší řezničiny. Vizuál je parádní.

Lenka.Vílka
18.05.2021 5 z 5

Dobře, teď upřímně. Dostala mě kresba a ta rozhodla, že si knihu chci přečíst. Ale když jsem knihu potom otevřela, bylo to jako vstoupit do jiné dimenze. A to jsem byla teprve na začátku.

On je sám o sobě příběh postavený celkem jednoduše. Na zem něco spadne a musí se zjistit, co to je. A přestože je kresba emzáka nádherná, takže by se dalo očekávat, že to bude silně brutální, zde se jedná spíš o vnitřní brutálno. Jo, tady se hodně střílí do prostoru myšlenky. Asi proto to nebude kniha pro každého. A nejspíš na 100% čtenářsky oceněna až po více přečtení.

Hodně přemýšlení na téma podstaty lži, naší existence a co v tomhle světě znamenáme. Za mě povedené.

Co ale zasáhlo (možná) nejvíc, byla kresba. Právě ta, která rozhodla, že si knihu koupim. To bylo něco neuskutečnýho. Ať už barvy nebo způsob vykreslení. Všechno to k sobě sedělo a já si užila každou stránku.

No, teď mám asi výmaz a přijde error. Takže by...

FireOfFilth
10.05.2021 4 z 5

Tento netradiční komiks nás dovede do Východního Berlína, kde dojde k jisté události, při které dopadne na zem tajemný objekt. Prověřit ji dostane tajný agent, který se dostává do komplexu, kde je umístěn předmět. Zjišťuje, že se jedná o mimozemský předmět. Postupně se začnou dít věci, které můžou zapříčinit dost závažný problém pro planetu Zemi.
Hlavní hrdina má spousty myšlenek, které předává čtenáři. Kresba je taková zvláštní, ani nevím zda se hodí či nehodí k tomuto příběhu.
Co se mi docela líbilo bylo ztvárnění mimozemské entity. Působila dostatečně strašidelně a nebezpečně.
Celkově se mi kniha líbila, ale čekal jsem trošičku více. Hodnotím 75%

het2
01.05.2021 3 z 5

Tak jsem zase jednou dostal něco úplně jiného než jsem čekal. A není to špatné, ale není to ani nijak extra dobré. Námět i příběh jsou zajimavé, nakreslené je to skvěle a konec je parádání (i když možná příliš melodramatický a obehraný, v takovém tom duchu jako třeba filmové retro "Ve stínu", které to vlastně i tou bezútěšnou atmosférou celkem připomínalo). Ale je to hrozně ukecané. Opět platí, že méně je někdy více. Být tady těch úvah o pravdě, o tom, kým doopravdy jsme, a co vlastně chceme, tak polovina, bylo by to mnohem údernější, takhle se to v tom plačtivém pseudofilozofování utápí. Škoda...

DennisMoore
30.04.2021 5 z 5

Ó, ano. Čekal jsem, že Podivné nebe nad Berlínem bude něco jiného, hlubšího, mnohovrstevnatého, netuctového. Ale že to zároveň bude i taková zábava číst? Taková radost, přemýšlet o všech těch metaforách a úvahách o pravdě a lži? To ne. Prostě další trefa do černého od Comics Centra, stoprocentně dospělý filozofický komiks, který přečtete jednou a víte, že to nebylo naposledy.

Zlord Antiježíš
21.04.2021 5 z 5

Podivné nebe nad východním Berlínem je další lahůdka, kterou si zřejmě nebude schopen vychutnat každý. Ale co, kaviár, ústřice a lanýže také nechutnají každému. A přemýšlet o existenciálních otázkách, malicherností nicotných hmyzích životů lidských a absurditě soupeření se také nechce každému. Sedne-li Vám ale úchvatná mrazivá atmosféra a mystický příběh s hlubokým podtextem a vyzněním, těšte se na znepokojené převalování v posteli a hloubání, dumání a přemítání.
Tohle je další z toho mála "komiksů", které byste neměli číst pro zábavu, ale číst byste jej rozhodně měli.

Autorovy knížky

Jeff Loveness
americká, 1989
2021  79%Podivné nebe nad východním Berlínem

Kniha Podivné nebe nad východním Berlínem je v

Přečtených52x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce34x
Chystám se číst10x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x