Podivná knihovna

Podivná knihovna https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219562/bmid_podivna-knihovna-219562.jpg 3 1535 369

Murakami/Menschik série

< 2. díl >

Chodíte si půjčovat knihy do knihovny? Mladík si jako obvykle odskočí navečer do místní knihovny: vrátit dvě knížky a nějaké jiné si půjčit. Ten den se však už nevrátí domů. Běžná knihovna se náhle změní v záhadné bludiště s nekonečnými chodbami, zamčenými dveřmi a celou, v níž se chlapec nakonec ocitá. Občasnou společnost mu dělají dědek, ovčí muž a záhadná krásná dívka, která nemluví. Tahle noční můra se sice nakonec prosvětlí denním světlem, ale mladík zjišťuje, že nic už není jako dřív. Haruki Murakami jako mistr záhadných, surreálných témat. Barevné ilustrace Kat Menschik.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Fušigina tošokan / 不思議な 図書館 , 2005


více info...

Natty
Natty
09.01.2024 3 z 5

Podivná knihovna s ještě podivnějším příběhem. Ani nevím, co si o tom vlastně myslet. Je to zvláštně divné a děsivé zároveň, ale svým vlastním způsobem velmi příjemně originální (jak už můžeme být u Murakamiho zvyklí). Přečteno jedním dechem, nutilo mě to se nad tím po přečtení zamyslet. Moc hezké ilustrace.

mgeisselreiter
mgeisselreiter
29.12.2023 5 z 5

Povedená povídka, kde nechybí záhada a nadpřirozeno. Poutavě a pěkně napsáno, a tak nevidím důvod nedat 5*, 29. 12. 2023.


alekis
alekis
10.12.2023 2 z 5

Knížka je to kratičká, což je asi její jediná výhoda, a je trochu matoucí. Vo co tady gou, Haruki?
Soudím, že autor zašel jednoho dne do knihovny, do takové, kde jsou stolky a křesla a kde se dá popřípadě usnout s otevřenou knihou v klíně...
Měl sen, který si zapamatoval, možná k němu něco přidal, a ejhle, další literární dílo je na světě!
Je to... nesmím napsat co, ať neurazím, ale dobře a rychle se to četlo. Tolik k mému ocenění :-).

mythos91
mythos91
10.11.2023 4 z 5

Krátký mysteriózní příběh, který mi tak trochu připomínal Alenku v říši divů. Četlo se příjemně a lehce. Děj dokreslovaly krásné ilustrace německé výtvarnice Kat Menschik.

azur
azur
03.10.2023 4 z 5

Podivná knihovna se stala druhou knihou od Murakamiho, která mi přišla pod ruku. Krátká povídka s mysteriózním a surrealistickým nádechem. Přečteno zhruba za hodinku. V knize najdeme velmi pěkné ilustrace. Sice vypadá jako dětská knížka, ale po odhalení starého dědy v knihovně se to dětské knížce velmi vzdaluje :D, každopádně jako taková „oddechovka“ mezi tlustšími, náročnějšími, knihami to bylo skvělé. I když na ni naleznete rozporuplné recenze, rozhodně neváhejte a zkuste jí dát šanci.

Politre
Politre
16.08.2023 4 z 5

Murakamiho další samostatně vydaná povídka v krásném provedení a s plno ilustracemi Kat Menschikové, která se natrvalo usadí v mé knihovně. Samotný děj je pak typicky snové a tajemné vyprávění opředené "Kafkovskou" atmosférou podivna a absurdna, zdejší jednohvězdičkové recenze jsou mimo mísu a Murakamiho práce si je jistě nezaslouží a zbytečně zde pak srazí celkové hodnocení.

Yrden
Yrden
15.08.2023 5 z 5

Dost dobra a originální kniha. Japonská literatura si zaslouží, aby si ji lidé v Evropě více všímali.

MatBla
MatBla
27.07.2023 3 z 5

Hodně zvláštní, tenká knížečka přečtená asi za hodinu, ale nějak se mi nelíbila. Tři hvězdičky dávám za krásné ilustrace.

KnihoSny
KnihoSny
28.06.2023 3 z 5

průměr...

Tereza226
Tereza226
12.06.2023 5 z 5

podivná knihovna mě zkrátka chytla a nepustila. miluju cokoliv divného a neobvyklého a u murakamiho to platí dvojnásobně. úspornost povídky na pár stranách splnila svůj účel; myslím, že dílo by na mě nemělo takový vliv, kdyby bylo delší. změny v atmosféře jsou téměř uchopitelné a čtenář celou dobu tápe, co bude dál.

spiderlily
spiderlily
29.05.2023 2 z 5

Od Murakamiho jsem četla Na jih od hranic, na západ od slunce. Toto mě však vůbec nezaujalo. Z hororů jsem četla jen Kinga a nedá se to srovnat. Ani jako povídka. A k zamyšlení mě to také nepřimělo. Za mě žádná přidaná hodnota.

KubaHanzelin
KubaHanzelin
21.03.2023 3 z 5

Po Útoku na pekárnu za mě lepší, téměř hororová povídka, kterou slupnete jak malinu a po dočtení o ni budete ještě nějakou chvíli přemýšlet..
Čteno do čtenářské výzvy

Lovana
Lovana
19.01.2023 4 z 5

Velmi krátký a zároveň velmi čtivý a silný příběh, který mě vtáhl a nepustil, dokud jsem ho nedočetla a po přečtení mě donutil přemýšlet, o tom, co jsem četla. Kromě toho je kniha moc hezky udělaná, jsou zde krásné ilustrace, i když některé jsou děsivé. Každopádně autor píše čtivě a ráda si přečtu nějakou další jeho knihu.

Hodnocení 3,5*/5*

Wiedzmin
Wiedzmin
11.01.2023 4 z 5

Po dočtení jsem si vzpomněl na Volání netvora. Tahle povídka bylo moje první setkání s panem Murakamim, a musím říct, že atmosféru starych knih a hororového podzemí vystihl výborně. Příběh s pohlcující atmosférou, poutavými kresbami a dějem, který člověk kopne k tomu, aby zas použil mozek. Originální čtení. P.S. Někde sem tu četl, že tahle kniha byla objevena v dětské sekci. Dotyčný, ktery knihu zařadil má buď hodně cynický smysl pro humor nebo nemá v knihovně co dělat.

kikies
kikies
09.01.2023 2 z 5

Hm, zajímavé.... četla jsem kvůli výzvě a jsem ráda, že to nebylo příliš dlouhé. Není to moje první setkání s Murakamim, ale musím konstatovat, že jsem mu pořád ještě na chuť nepřišla. Je to taková zvláštní hororová povídka, trochu z ní mrazí, je trochu šílená.... není to špatné, ale no... prostě zajímavé, jak už jsem řekla.

ava.s
ava.s
07.01.2023 2 z 5

Tohle bylo opravdu podivné.
Asi jsem to celé nepochopila, protože mi přijde, že to autor psal na nějakém drogovém tripu.

Pěkné ilustrace, čtivá jednohubka, ale za mě ne.

Nikola086
Nikola086
06.01.2023 2 z 5

Na knihu jsem narazila v knihovně - zařazenou mezi dětskou literaturu. Jestli chcete zařídit, aby vaše děti už nikdy nechodily do knihovny, tak tahle kniha to za vás vyřeší... Upřímně doufám, že tuto knihu nenajdu i jinde zařazenou v dětském oddělení :)
Hororová povídka s velmi zajímavým stylem čtením. Autor má určitě něco do sebe, ale můj šálek kávy to rozhodně není.

FlexiMZ
FlexiMZ
21.12.2022 5 z 5

'S novoluním se změní náš osud.'

S Murakamim jsem se díky této povídce setkala poprvé. Narazila jsem na ni jednoho prosincového večera a za hodinku ji přečetla. Jde o pár stránek, ale dojem na mě udělaly tak velký, jako by to byl celý román.

Pár slovy dokonale popsaná atmosféra, do které se čtenář ponoří po prvních přečtených slovech. Cítí vůni starých knih v městské knihovně a cítí strach a zároveň touhu zjistit spolu s hlavním hrdinou, co se skrývá pod ní.

Je to příběh, který začíná jako barvitá pohádka na dobrou noc, pokračuje jako napínavý příběh jednoho kluka, který se zapletl do potíží a končí téměř na pokraji jemného černobílého hororu. Zároveň nabízí několik zajímavých myšlenek a bezesporu zanechá obrovský dojem. Nenápadná, lehce hororová pohádka doplněná působivými ilustracemi a dechberoucí atmosférou. Zážitek tohle číst!

'Nový měsíc od nás ledacos odejme.'

freejazz
freejazz
11.12.2022 4 z 5

už jsem to jednou konstatoval, pořizovat si Murakamiho dílo po takovýchto kousíčkách je velice nákladné hobby. nicméně rád jsem si početl a rád jsem za knížku vysolil nekřesťanské peníze, páč je velmi hezky udělaná. a obsah taky není k zahození. jako vždycky, když se pustíte do Murakamiho – najednou nevíte, co je dnes a tady a co bude jednou a kdesi jinde a jestli se vlastně ještě pohybujete ve stejném vesmíru.

6591
6591
10.12.2022 4 z 5

Je to moje první kniha od tohoto autora. Čekala jsem něco malého a nic moc říkajícího a dostala jsem sice opravdu malý příběh se spoustou kreseb, ale zajímavý. Musím si to ještě chvilku rozležet celé v hlavě, ale můžu říct, že na to, že to nespadá do toho co normálně čtu, nešlo se od toho odtrhnout.