Podíl viny

Podíl viny https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495512/bmid_podil-viny-Zyl-495512.jpg 4 88 32

Vítková & Winkler série

1. díl >

Studentka Aneta Valová zastřelila v domě svých rodičů mladíka. Obhajuje se tím, že se jednalo o nehodu. Osobu, která vnikla do domu, údajně neviděla. A zbraň, kterou chtěla použít pouze na zastrašení domnělého lupiče, neměla vystřelit. Přesto po incidentu zůstává na místě mrtvola souseda. Aneta se po činu začíná odcizovat rodině i přátelům a většinu času tráví úvahami nad tím, jak bude vypadat její budoucnost. Uvěří soud tvrzení, že se jednalo pouze o nešťastnou náhodu? Nebo bude odsouzena za zabití? Nebo rovnou vraždu? Složitého případu se ujímá kapitánka Hana Vítková.... celý text

Přidat komentář

katasukivasukim
17.04.2024 5 z 5

Tak, to bylo velice příjemné čtení.
Nejen vyšetřování, ale i pracovní a soukromé vztahy. Určitě si s radostí přečtu i další autorčiny knihy.
A víte co? Těším se.

markettH
11.04.2024 3 z 5

(SPOILER) Hodně se mi líbilo, že tohle byl jiný druh detektivky než jsem zvyklá. Od prvních stránek jsem věděla, kdo je pachatel. Postupně se dozvídáme motivy a minulost nejen oběti, ale i pachatele. Velký prostor zde mají vztahy mezi vyšetřujícími. Dalším plusem je, že vyšetřování se drželo "při zemi" a zapadlo do českého prostředí, včetně věčného papírování.

U konce už mi to přišlo trochu zdlouhavé, hlavně co se týkalo vztahu Hany s jejím přítelem Patrikem a kolegou Davidem.

Jeden z vyšetřovatelů trpěl závislostí na alkoholu, což lidsky chápu, co moc nechápu, jak mohl dotyčný nebo dotyčná pracovat ve stresujícím prostředí jako je kriminálka. Zrovna zde to dost ovlivnilo vyšetřování. Na druhou stranu mě to docela navnadilo na další díl série Vítková & Winkler.

Samotný závěr knihy mě extra nepřekvapil. Indicií tam bylo dost, abych se dovtípila.

Ještě se mi trochu motala jména kolegů Davida a Daniela. Naštěstí každý vypadá jinak a často je to zdůrazněno.

Od autorky Veroniky Martinkové si ráda v budoucnu zase něco přečtu.


monikasbookclub
19.03.2024 4 z 5

Kriminální série Hany Vítkové a Davida Winklera začíná jejich prvním případem v knize Podíl viny. Pro mě to bylo úplně první setkání s autorkou. A upřímně nechápu, že jsem na tuto sérii nenatrefila dříve. Knížka je opravdu čtivá a autorka krásně postupně dávkuje informace, takže čtenář je po většinu knížky opravdu napnutý, jak se bude vyšetřování vyvíjet. V příběhu nechybí ani skvělí detektivové. Já si hodně oblíbila Davida i přes všechny jeho mouchy. Líbilo se mi, že byl ochoten pro spravedlnost obejít i zákon a celkově jeho pohled na vyšetřování byl opravdu působivý. K Haně jsem si nějaký jednotný vztah asi ještě nenašla, ale není pochyb, že bez ní by příběh nebyl kompletní. Líbilo se mi, že nám čtenářům byl poskytnut, jak pohled pachatele, tak vyšetřovatele. Opravdu to příběh podtrhovalo. Musím také říct, že asi nejvíc působivý byl epilog. Jediné, co bych možná knížce vytla, byl pomalejší rozjezd. Také by mi asi nevadilo, kdyby byl příběh vyprávěn i z pohledu Davida.

Satyrka
18.03.2024 3 z 5

3,5/5
.
.
.
2. Audiokniha
A zároveň druhá detektivka psaná českou autorkou. A opět jako u první - hlavní vyšetřovatelé Hana a David mi nesedli. Hana byla za mě dost na prd přítelkyně, která měla očividně radši Davida než vlastního přítele a David mě vůbec neokouzlil tou svou povahou.
Ze začátku se mi kniha spíše nelíbila, ale nakonec mě to, paradoxně díky vztahům Hany a Davida a i ostatních postav, začalo bavit. Kniha se zabývá nejen případem, ale i životem postav, a nakonec jsem si v tom to kouzlo našla. Jen mi pak vyšetřování přišlo táhlé a jako by opakující se. Už jsem chtěla vědět, jak to tedy celé bylo! A jak to celé bylo, mě trklo v jedné části a nakonec se mi potvrdilo, že to tak opravdu bylo. Části s Anetou mě bavili a asi jsem si ji i oblíbila nejvíc. A hned po ní jsem si docela oblíbila Patrika.
A nakonec už si pouštím i další díl.
Poznámky obsahující spoilery:
- Klára mi přišla podle chování mladší než byla, ale možná jen můj dojem.
- Snažila jsem se být strašně nezaujatá, fakt, ale Hana se mi nejvíc zprotivila tím chováním k Patrikovi, čekala jsem, kdy ho pošle k vodě, lépe on jí. Možná je to tím, že na mě "špatní chlápci" neplatí, já radši ty "nudné" hodné... Proto mi asi ani nesedí David... Téma alkohol a závislost mě nikdy nebavilo a ani moc nezajímalo , ale dám tomu samozřejmě šanci.
- A proč mi přijde, že čeští autoři mají v knihách nevěru víc než ostatní?

adlen
11.03.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších českých detektivek, přečetla jsem ji během jednoho dne.

Vendula1967
06.03.2024 5 z 5

Výborná kniha,přečetla jsem ji jedním dechem a okamžitě jsem pátrala,co tahle skvělá spisovatelka ještě napsala.Hanu a Davida jsem si hned oblíbila a Veroniku Martinkovou taky.

TerkinKnižnySve
06.03.2024 3 z 5

Veronika Martinková - Podíl viny


Počet hodín: 9:55:46
Vydavateľstvo: @audioteka_czsk @mobaknihy
Žáner: #detektivka #thriller
Interprét: Anna Kratochvílová, Lucie Kožinová, Zbyšek Horák

Zaujímavá detektívka aj miestami napínavá ale toľko zbytočných navyše vecí , ktoré ovšem chapem keďže ma viac častí, takže treba sa dostať do osudu viacero postáv aby sme pochopili ich fungovanie a ďalšie osudy.

Čo sa týka Hany, výborná rázna postava! David, chudák, ktorému sa rúca svet, Patrik, sice realista ale nejedná tak ako by mal.

Čo sa týka začiatku knihy a samotnej vraždy, bola to jedna veľká záhada, bola to Aneta? Nebola to Aneta? Kto to bol? Môjho otca brata pes? - Kôli tomu wau momentu si kniha vyslúžila o hviezdičku viac

Inak vyšetrovanie nič moc Mala som pocit, ze tam každý ba každého zjape a , robia si naschváli...

No neviem no, samozrejme 100 ľudí 100 chuti takže úplne túto knihu neodpisujem a určite si každý urobí svoj vlastný názor

Audiokniha č. 2/2024

#recenzieTerka #kniznarecenzia #audiokniha #audioteka #podporujemeceskeautory #veronikamartinkova #podilviny #skbookstagram #kniznizavislaci #milujemeknihy2

Obsah:

#krimi #detektívka #vyšetrovanie #napätie #vraždy

Studentka Aneta Valová zastřelila v domě svých rodičů mladíka. Obhajuje se tím, že se jednalo o nehodu. Osobu, která vnikla do domu, údajně neviděla. A zbraň, kterou chtěla použít pouze na zastrašení domnělého lupiče, neměla vystřelit. Přesto po incidentu zůstává na místě mrtvola souseda. Aneta se po činu začíná odcizovat rodině i přátelům a většinu času tráví úvahami nad tím, jak bude vypadat její budoucnost. Uvěří soud tvrzení, že se jednalo pouze o nešťastnou náhodu? Nebo bude odsouzena za zabití? Nebo rovnou vraždu? Složitého případu se ujímá kapitánka Hana Vítková.

EvikU.
22.02.2024 5 z 5

První díl série ze které jsem nejdříve ochutnala třetí díl a zjistila, že mi tak moc chutná, že musím mít všechny díly.

Kapitán Hana je povolána k vraždě mladého muže. Záchranku zavolala Aneta, která otcovou pistolí zastřelila souseda. Byla to nehoda. Sebeobrana, v domnění, že jde o lupiče?

I když se zdá všechno jasné, vyšetřovatelům na tom něco nesedí. Do týmu k Haně je přiřazen i David, který má problémy s pitím, ale je skvělý vyšetřovatel. Jenže David a Hana se znají už z dřívějška

Líbí se mi styl psaní autorky, to jak postupně odkryvá další skutečnosti a nejvíc se mi asi zamlouvá tím, že její detektivní příběh je proložený osobním životem vyšetřovatelů. Jejich problémů v osobním životě. Protože i detektivové mají děti, rodinu, přátelé a neřeší jen případ.

Příběh vás tak mnohem víc vtáhne do děje. Je lidský, přirozený a napínavý. A nemusí se řešit celou knihu jen vražda. Konec a epilog mě překvapil i když se přiznám, že jsem ho tušila.

Knihu jsem přečetla na jeden zátah, což je částečně tím, že mám teď čas číst, ale hlavním důvodem, že jsem si knihu moc užila.

kap66
30.01.2024 1 z 5

(SPOILER) Jakmile vidím českou detektivkářku, volám: „Jen houšť!“ A většinou (ale vážně, to je snad už prokletí) zavírám knížku s hořkým pocitem.
Nápad - dobrý. Průběh vyšetřování, vysvětlení a hlavně vyznění (!) – silně problematické. Pojetí postav - nešťastné. Autorčin styl – toporný; pro mě největší slabina knihy.
Doslovnost a popisnost jsou pro spád děje smrtící. Autorka pojímá celé psaní jako co nejpodrobnější výčet všech úkonů:

„Když mě taxikář vysadil na adrese, kterou jsem mu nadiktovala, zamířila jsem do šedivé dvoupodlažní budovy. Vstoupila jsem dovnitř. Tátova ordinace byla v prvním patře. Procházela jsem chodbou a míjela nápisy na dveřích. Prošla jsem kolem kožní ambulance, oční ambulance, zubní ordinace. Na čtvrtých dveřích byl nápis Gynekologická ambulance, MUDr. Petr Vala. Vešla jsem do dveří a ocitla se v čekárně.“

Řídí se heslem „Opakování je dobré“:

„Důkazy se najdou. Hlavní je, že víme, jak to bylo,“ nenechala si dobrou náladu zkazit Zuzana.
Nahlas jsem to nekomentovala, ale souhlasila jsem s Davidem. Vědět nestačilo. A důkazy nám do klína taky samy nespadnou.
David vydržel sedět v kanceláři skoro hodinu a pak nám oznámil, že už toho má dneska dost a jde domů.
„Nejsi tady ani dvě hodiny, a už toho máš dost?“ rýpnul si Daniel.

Postavy spolu mluví nepřirozeně, jevištně. Jejich projev navíc často neodpovídá věku; např. dvanáctiletá sestra zastřeleného působí jako předškolní mrně. Asi proto se jí vyšetřovatelka (po pár dnech od smrti jejího bratra) ptá na vražedkyni těmito slovy: „Znáš sousedku, která se jmenuje Aneta?“ :-)
Autorka navíc neuznává pravidla přivlastňování v češtině: ignoruje zájmeno „svůj“ a vyhýbá se i přídavným jménům přivlastňovacím, důsledně používá např. „otec Michala“ místo „Michalův otec“.
Jednou se to prokletí zlomí! S Veronikou Martinkovou ale asi ne. Je mi to líto.

ivoiro
23.12.2023 4 z 5

A mě se to docela líbilo. Přečtu si i další díly.

libuse6749
12.12.2023

Že autorka @veronikamartinkova prozradila vraha hned v první kapitole, neubralo příběhu na čtivosti. Právě naopak. Dokonale na prvních stránkách knihy vylíčila KDE a JAK, KOHO i KDO, ale k odpovědi na otázku PROČ, se musí čtenář pročíst až na konec celé knížky. Mně rozhodně vrtal celou dobu čtení v hlavě červíček, jak z téhle zápletky autorka vybruslí.

Kniha Podíl viny je první z české krimi série s vyšetřovateli Hanou Vítkovou a Davidem Winklerem. Zrovna v tomto případě platí nesuď knihu podle obalu a rovnou se dej do čtení

Už po pár stránkách jsem věděla, že mi naprosto vyhovuje styl autorky. Krátké kapitoly ženou příběh dál a dál a čtenáři nabízí pohled vyšetřovatelky Hany a pachatele v podání mladičké studentky Anety.
Co se Anetě honí po spáchaném činu hlavou se dozvíte v její verzi vyprávění, připravte se na pořádnou psychologickou sondu dojejí duše.
Kdo si libuje v osobních pikantnostech, přijde si na své, v průběhu čtení se seznámíte nejenom s kolegy Hany, ale i s jejím partnerem...a vlastně i s jejím bývalým přítelem.

Asi nejlepším závěrem mých dojmů ze čtení je fakt, že jsem se rovnou vrhla na další případ ze série, vyšel pod názvem Odsouzen k smrti.

monika_v_trapu
07.12.2023 4 z 5

Mladičká Aneta Valová se ocitá v nezáviděníhodné situaci. U schodů v domě jejích rodičů leží mrtvola jen o rok staršího souseda Michala Soukupa. Aneta volá policii, ulicí houkají sirény a všichni sousedé jsou v pozdních nočních hodinách na nohou. Pro čtenáře detektivek poněkud neobvyklý začátek, protože vraha už známe od prvních stran. Na místo činu přijíždí kapitánka Hana Vítková i se svým zrzavým kolegou Danielem Pursou. Obhlíží terén, zjišťují podrobnosti a nakonec i mluví s pachatelkou Anetou, která je z celé situace v šoku. Byla to opravdu jen náhoda? Můžou Anetě věřit? Nebo šlo o plánovanou vraždu?

Díky střídání kapitol z pohledu vyšetřovatelky Hany a pachatelky Anety se čtenáři nabízí pohled do životů i hlavy obou žen. Hana kromě případu řeší i návrat bývalého kolegy Davida Winklera a svůj vztah s policejním psychologem Patrikem. Anetiny kapitoly jsou plné bezmoci a zoufalství mladé studentky, která si zničila život jediným výstřelem z pistole. Čeká na verdikt soudu a přemýšlí o své budoucnosti za mřížemi. Obě linky jsou poutavé a plné akce, informací a vyšetřování. Autorka si jistě dala záležet na rozsáhlých rešerších, protože jsou tu věrohodně a poutavě (i zábavně) popsané detaily z práce patologa, policejního psychologa, advokáta i vyšetřovatelů. Veronice Martinkové se navíc povedlo velice šikovně začlenit do celého příběhu i pár vážných témat a celé to zpracovat do akcí nabité detektivky, která má spád a udrží čtenáře do posledního řádku.
(...)

(Celou recenzi včetně mini-rozhovoru s autorkou najdete na: https://www.forendors.cz/p/efa0bf794f9c16aa7a7a434725a3535b)

katallinka
05.11.2023 4 z 5

Opět velmi povedená česká detektivka. Vždycky jsem hrozně ráda, že jsem se nenechala odradit tou ne moc pěknou obálkou. I když jsem malinko tušila, jak to celé dopadne, tak mě celý příběh velmi bavil. Konec mohl být klidně ještě delší.

evelýny
03.11.2023 2 z 5

,... drobné detaily utváří a mění náš život. Maličkosti, které se na první pohled ani nezdají důležité, ale přitom zvládnou obrátit život vzhůru nohama."

Výstřel!
A kdo je oběť a kdo vrah?
Je viníkem zloba, náhoda či strach?
Naděje se rozplynula v prach.
Zaznamenala policie krach?

V tomto příběhu jsem asi největší podíl viny zaznamenala já. Čekala jsem skvělou českou detektivku. Dostala jsem podrobnou psychologickou sondu do života několika kriminalistů.
Zdlouhavé, místy alkoholické,díky kapitánce Haně hysterické.
Přesto zápletka s vraždou kluka od sousedů celkem podmanivá. Otázka kdo a jak byla jasná od začátku příběhu.

Ve vzduchu zůstala viset otázka PROČ?

Konec příběhu se však rozplynul v další sebemrskačské zpovědi ,,úžasné" kriminalistky.
Naštěstí epilog vše objasnil a tím konečně uspokojil moji zvědavost.

Žádný zázrak literatury to není.
Česká autorka se cení, ale...

P.S.: Stokrát nic umořilo osla.

Audiokniha: Teatrálně hystericky, odpudivě afektovaně čtou Lucie Kožinová, Anna Kratochvílová, paběrkuje Zbyšek Horák.

chamyl
30.10.2023 3 z 5

Za mne celkově slabé.

Vcelku zajímavá zápletka je vyšetřována českým Harry Holem bez jakéhokoliv charisma a nesympatickou hysterkou s docela jednoduchým pohledem na svět i (samozřejmě) složitou životní historií. Pasáže z jejich osobního života byly velmi otravné, aniž by příběh nějak obohacovaly či posouvaly.

"Detektivní" část knihy je o poznání lepší a střídání pohledů zajímavé. Nicméně v závěru už převažují pouze osobní problémy policistů a málo uvěřitelný přístup k jejich řešení. Proto nemohu jít s hodnocením výše.

Teri27
10.10.2023 4 z 5

Skvělé. Mám pocit, že české detektivky jsou nejlepší.

hana1039
15.09.2023 5 z 5

Audiokniha:
Další super česká detektivka v audiu, začínám je čím dál víc milovat a taky bych si přála,aby jich na trhu v audio bylo co nejvíce... tyhle krimi příběhy musíte brát trochu z rezervou, nesmíte je porovnávat s thrillery, které vám,,berou,,dech... těším se na další vývoj Hany a Davida a snad i Patrika :-)))

Opatov
15.09.2023 5 z 5

Příjemná detektivka, i když konec trochu pohádkový.... ale má spád a dobře se poslouchala.

xenie3472
13.08.2023 5 z 5

Úžasná kniha! Žasnu. Tato spisovatelka je teda fakt dobrá. Co dobrá...vynikající!

barbora4816
25.07.2023 5 z 5

Řekla bych klasická vyšetřovačka, ozvláštněná střídáním pohledu vyšetřovatelky a podezřelé. Tempo je spíš volnější, přesto se čte dobře a stále drží pozornost. Líbilo se mi, že opravdu skoro do konce nebylo pro mě jasné, jak se věci mají. Prostě solidní detektivka. Těším se na další díly :-)

Štítky knihy

české krimi české detektivky

Autorovy další knížky

2022  85%Podíl viny
2023  87%Vina a trest
2023  87%Odsouzen k smrti
2023  89%Živá minulost

Kniha Podíl viny je v

Právě čtených1x
Přečtených99x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce59x
Chystám se číst46x
Chci si koupit20x