Podepsána Charlotte

Podepsána Charlotte https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185027/podepsana-charlotte-185027.jpg 4 50 15

Sestry naděje série

1. díl >

Co se stane, když Emílie, která žije v Lyonu na sklonku 19. stol., najde v pokoji balíček dopisů, pod nimiž je podepsána Charlotte, dívka žijící za Francouzské revoluce? Historický román pro dospívající čtenáře, reflektující otázky víry i lidskosti napříč staletími.

Přidat komentář

Matematicka
13.03.2021 4 z 5

Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách, které se v knize prolínají. Na obou rovinách nechybí problematika vztahů mezi sourozenci, přáteli, dospívajícími dětmi a rodiči, ale i prvních rodících se vztahů dívek a mladých mužů, vždy podaná velice životně a citlivě. Zároveň se tu nenásilnou formou dozvídáme o historické epoše Velké francouzské revoluce a především o pronásledování katolické církve v této době. Ano, autorka se na události dívá z katolického pohledu, ale myslím, že ho přiznává zcela otevřeně. Kniha může být cenná i v tom, že v ní některé postavy otevřeně uvažují o své víře či nevíře - někomu to dá možná víc, než dlouhá teologická pojednání.
Kniha vás udrží v napětí od začátku až do konce. Autorce bych vytkla jen to, že někdy je napětí a zvratů v ději až příliš a děj tak běží velice rychle kupředu. Daří se jí ale vtáhnout čtenáře jak do problematiky Velké francouzské revoluce, tak do běžných starostí francouzské dívky na konci 19. století. Kromě napínavého děje nabízí i možnost k zamyšlení. Knihu lze tedy doporučit především všem dívkám a ženám – věřím, že každá si v ní může najít to své.

Siladril
07.01.2021 5 z 5

Moc skvělá knížka.


Elka252
18.04.2020 3 z 5

Velice pěkná kniha. Nechyběla romantika ani prolínání dvou časovích os a to vše protlané detektivní zápletkou a smrtí otce hlavní hrdinky. Kniha nebyla nejlepší - neurazila ale přes to se těším na další díly které mi kamarádka vřele doporučila!

Luc.i
06.01.2020 3 z 5

Moc se mi to líbilo,asi jsem mimo věkovou skupinu ale stejně mě to bavilo. Dvě časové osy a jejich protínání bylo fajn, libily se mi i romantické linky a detektivní zápletka byla osvěžující v ději...
Jediné co bych asi vytkla jsou jména ale možná to je tím že nejsem Francouz.
Celkově bych hodnotila tak 3,5/5

havranice
12.06.2019 5 z 5

Hledám knihy pro svou 11 letou dceru, které by mohlo stát za to dát jí číst. Tento román byl i pro mě docela velmi příjemným počtením. Je to dívčí román, situován do 19. století. Hlavní postavy zde pocházejí z lepší společnosti, kamarádky i matka s dcerou si navzájem vykají, asi aby se nějak v češtině vyjádřil ten uctivý komunikační styl tehdejší doby. Je to moc pěkné, celou knihou se linou tehdejší mravy, zdrženlivost, cudnost, zároveň je to docela napínavé a plné poměrně zásadních témat a hodnot. Přesto to není čtení "těžké". Skrze nalezené dopisy z minulosti je kniha také historicky poučná stran událostí Velké francouzské revoluce. Je možná dobré něco o této době předem načíst, náctiletý čtenář pak bude více v obraze a více si z knihy vezme. Autorka je zjevně katolička, její podání Velké francouzské revoluce je tedy soustředěno na téma utrpení kněží a pronásledování všech projevů víry i u běžného obyvatelstva. Kniha přibližuje atmosféru z období oněch let teroru za revoluce . To období bylo strašné , to je historický fakt, v knize nicméně neobjevíme ani náznak toho, že poměry v katolické církvi v té době nebyly nikterak idylické. Jinak povedený dívčí román s tématem historie, víry, přátelství, ale i s prvními zamilováními a i s detektivní zápletkou. Příběh mohl být možná podrobněji rozpracování, ale to by zas nemusel být tak dobře přístupný i pro náctileté. Celkově jsem byla příjemně překvapena a sama mám chuť číst další díly. Kniha myslím sedne dívkám kolem 11 až 17 let.

Marylaa
27.08.2018 4 z 5

Čtivé, dobře vymyšlená způsob prolínání časových linek díky dopisům. Na druhou stranu, je to trochu nelogické aby někdo kdo je v utajení takto psal dopisy, které by mohly ohrozit mnoho lidi pokud by se dostaly do nesprávných rukou. Ale nebýt těch dopisů nebylo by to ono, tak to beru jako přípustnou autorskou licenci a koneckonců je to kniha pro mládež a ne pro otrlé čtenáře špionážních románů :) Skvělá kniha, ale dávám jen čtyři hvězdičky, protože další díl se mi líbil o trochu víc.

Lepenkapa
27.03.2018 5 z 5

Velice krásná kniha

Elen telemna
10.03.2018 5 z 5

S knihou jsem velice spokojená.
Ze začátku jsem si nemohla zvyknout na autorčin styl psaní, ale později jsem se do toho dostala a četlo se mi docela příjemně.
Líbilo se mi propojení mezi životem Emílie a životem Charlotte.
Nápad s dopisy je velmi zajímavý a originální. Nikdy jsem nic podobného nečetla.
Hrozně jsem si oblíbila Charlotte, její odvahu, víru a odevzdanost Bohu,... Chtěla bych být jako ona.
Moc se mi líbily krásné myšlenky, které se nacházely snad na každé stránce, a také celkové poselství.

Aaginka
09.01.2018 5 z 5

Úžasná kniha. Doporučuji všem. I ostatní díly.

kajčamach
25.06.2017 5 z 5

Kniha se mi líbila, nejvíce se mi líbilo, jak autorka propojila různá staletí. Velmi mě zaujal nápad s dopisy. Určitě doporučuji. Těším se na pokračování.

Leonor
04.06.2017 5 z 5

Okouzlující - mohu jen doporučit.

teaska
25.02.2016 4 z 5

hezky a moc pekny
doporucuji

helena347
15.10.2015 5 z 5

Opravdu nádherná kniha-nejen pro mladé dívky. V minulých dnech vyšlo pokračování s názvem Kde jsi, Élisabeth? Je to ještě napínavější. Přečetla jsem jedním dechem. Srdečně doporučuji!!!

MarketV
17.09.2014 4 z 5

Kniha je mi velmi blízká svou napůl dopisní formou. Dopisy jsou projevy důvěry, takové krátké deníkové záznamy. Stejně je to i u Charlotte. Prostřednictvím dopisů předává svědectví o svém životě, o víře a o nelehkých situacích, do kterých se dostala. Aniž by to tušila, její hodnoty a svědectví nejsou adresovány jenom sestře, ale i dívce úplně odlišného smýšlení o století později.
Příběh je opředen kouzelnou atmosférou, tajemstvím, a je to jedno velké hledání.
Škoda jen, že kniha není moc rozvinuta, jelikož námět je výborný.Klidně by tam mohlo být více popisů, což by atmosféru ještě více umocnilo.

Vojslava
04.01.2014 5 z 5

Krásný příklad, jak vzrušující může být použití dopisového motivu v literatuře - odvinul se z toho nejen prvoplánově zajímavý a napínavý příběh pátrání, ale také hluboké svědectví o proměně hlavní hrdinky. Ačkoliv rozhodně nejsem věkově cílová skupina, ráda se k příběhu vrátím a jestli bude jeho nějaké pokračování, zase se určitě začtu!