Jiné životy

Jiné životy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479908/bmid_jine-zivoty-vKa-479908.png 4 64 25

Po těžkém rozvodu jsou pro Esther víkendy bez syna bolestně osamělé, a tak si každou druhou sobotu krátí chvíli na louce u starého dubu. Jednoho dne se tam potká s Ruth – starší dámou s úžasnou schopností soustředit se na vše, co je v životě krásné. Když Ruth vypráví o svém mládí, Ester je jejím příběhem naprosto fascinovaná. Mezi oběma ženami rozkvete nečekané a pevné přátelství. Ale všechno není jen zalité sluncem. Jaká tajemství Ruth skrývá? Pátrání po odpovědích zavede Esther až do Itálie a k jezeru Como, kde začne zjišťovat, že Ruth v sobě skrývá mnohem víc, než si kdy připouštěla. Strhující román o touze, vině, nehynoucím přátelství a opětovném nalezení sebe sama po zničujícím vztahu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Och eken star där än , 2019


více info...

Přidat komentář

Zujaja
02.03.2024 5 z 5

Krásné a čtivé. Děkuji za téma. Kéž by bylo v životě více lidí tak šťastných a umělo se popasovat se svou bolestí. S nadhledem a vírou v sebe, ale nebát se obrátit na své okolí. Budu se těšit na další knihu od této autorky.

pydla
27.01.2024 4 z 5

Stromy mají paměť a tenhle dub, by mohl vyprávět. A tak vypráví. U dubu se jednou sejdou dvě ženy. Jedna už životem znavená - Rut, druhá celý život před sebou, leč ztrápená rozvodem - Esther. Začnou si povídat, rozplétat své bolesti, zpřátelí se... jednoho dne však Rut nepřijde a Esther se ji rozhodne hledat. Hezký příběh, plný tajemství, bolesti, radosti a cesty k lepšímu zítřku. Bohužel, nebo bohu dík? i já se v příběhu našel ...


Martina023
06.10.2023 4 z 5

Pěkná kniha o vzniklém přátelství dvou žen. Kniha se četla dobře.

alexis818
09.07.2023 5 z 5

Moc pěkná knížka.Autorka má samé hezké knížky,ale tahle patří k jim.

Atara16
19.06.2023 5 z 5

Krásná knížka, nešla odložit - o životě dvou žen tak rozdílných, tak společných.

Szilvia1
05.05.2023 5 z 5

Knížka Jiné životy je smutná ale zároven i pěkná,protože i když Esther ztratí svou přítelkyní ale najde nakonec i štěstí.Je to příběh o ztrátě ale i o znovu nalezení sebe samu.Autorka má samé pěkné knížky,mě se líbily všechny její knížky.

ydnac
26.04.2023 3 z 5

PŘÁTELSTVÍ MŮŽE ZNAMENAT HODNĚ...

Může "zachránit" život.
Jiný pohled na věc, jiný životní příběh nebo problémy ostatních vám můžou ukázat, že život jde stále dál a že ho musíte žít.
Příběh dvou žen, které svedlo dohromady náhodné setkání.
Esther je rozvedená a stále si myslí, že rozpad rodiny je její vina, což mi připadalo hodně naivní, ale někdo je holt takový...
Ruth je starší žena, která si také prožila své a tak dokáže věčně se litující Esther trochu postrčit k lepším myšlenkám :-).
Příběh na mě vlastně díky Ruth působil uklidňujícím dojmem :-).
Od autorky jsem už četla Červený adresář a ten se mi líbil o dost víc, ale styl psaní mi sedí a určitě si přečtu i další :-).

KerliDepp
14.04.2023 2 z 5

Ubrečená hlavní postava která se neustále lituje. Chování starší dámy mi připadá někdy až moc chladné a uzavřené. Podle slov v popisu knihy - vznikne nečekané a "pevné přátelství" jsem si asi představovala jinak. Děj pro mě nudný a táhlý. Od autorky mám přečtenou i knihu Otazník je polovina srdce, který mě taky nijak nenadchl. Docházím k závěru, že mi styl psaní od autorky prostě nesedí.

Damaj
23.03.2023 3 z 5

Smutná knížka o stesku, smutku, rozvodu i smrti. Někdy mně přišlo, že až zbytečně moc depresivní. Když člověk čte tuto knihu, chce vědět, jak to dopadne, má v sobě otázky, co bude dál. Ale není to kniha, která chytne a nepustí.

putpuda
20.03.2023 3 z 5

Červený adresář jsem nečetla, tak nemůžu srovnávat. Kniha se četla dobře, i příběh se mi líbil, ale bylo to tak uspávací, že jsem ji jednou odložila, po té se vrátila a dočetla, ale trvalo mi to dlouho ;)
Ale určitě si půjčím i jinou knihu autorky.
Míč hezká obálka:)

xena2711
09.03.2023 4 z 5

Od autorky jsem četla zatím všechny knihy, ale tato mi přijde asi více depresivní, smutná.

L.Helena
03.03.2023 3 z 5

Nakonec docela zajímavý i když hodně tklivý příběh. Zpočátku mě to moc nebavilo, přestože se mi to dobře četlo. Bylo to spíš jen takové přemýšlení dvou věkově rozdílných žen o životě. Pak se mi hodně líbila pasáž v Itálii, ovšem konec zase sklouzl do převážně jímavé atmosféry. Přestože to celkově bylo spíš takové smutné vyprávění, tak tentokrát se to u mě obešlo bez slz. Ale možná je to jen mým momentálním rozpoložením.

hrosulik
13.02.2023 5 z 5

Krásná jako Červený adresář. Mohu doporučit.

AlenaF
03.01.2023 5 z 5

Moc pěkné čtení.

josska
31.12.2022 5 z 5

Od autorky jsem četla už dvě knihy a líbily se mě moc,,a Jiné životy je taky skvělá,plná myšlenek,dvě časové roviny,,je smutná ale i plná naděje,,vzala mě za srdce a taky má krásnou obálku,,

Holly.W
20.12.2022 2 z 5

Tato autorka mi nesedí. Otazník jsem ani nedočetla a kdybych odložila i tuto, tak bych o nic nepřišla. Příběh byl nudný, nezáživný, nezajímavý. Hlavní hrdinak byla neodbytná, otravná a ufňukaná. Marně hledám nějaká pozitiva, ale žádná mě nenapadají, možná ta hezká obálka, ale to je tak všechno.

Renike
11.12.2022 4 z 5

Obě první knihy od autorky miluju. Ta je jiná .. přišla mi celou dobu čtení hodně depresivní, sice krásná, ale nedosahuje mého očekávání z předešlých knih. Z celé knihy jsem pociťovala smutek a pochmurnost. Nebylo to zrovna na adventní čas to nejlepší čtení. Proto dávám o hvězdičky míň.

VasnivaCtenarka
20.11.2022 4 z 5

Jiné životy jsou třetí knihou od mé milované Sofie Lundbergové. Poprvé si mé srdce Sofia získala knihou Červený adresář, který považuji za jednu z nejlepších knih, které jsem kdy četla. Otazník je polovina srdce je druhou její knihou, která u nás od Sofie vyšla a musím uznat, že byla také velmi povedená.

Kniha Jiné životy vám představí osamělost ženy, která je nucená po rozvodu své dítě mít ve střídavé péči. Osamělost, prázdnota a smutek na vás budou dýchat téměř z každé strany této knihy, stejně tak jako na vás dýchne síla přátelství a úcty.

Sofia Lundbergová má dar psát velice citlivě a velice emotivně. Při čtení se téměř každý čtenář ponoří do pocitu hlavních hrdinů a bude celý příběh prožívat s nimi. Právě tímto darem jsi získala autorka řadu fanoušků po celém světě.

Promyšlenost tohoto děje mi však přišla lehce nadprůměrná. Když to porovnám s jejími předchozími díly, musím uznat, že Červený adresář a Otažník je polovina srdce mi přišla promyšlená lépe. Přesto i tak musím říci, že Jiné životy jsou velmi povedené.

Tempo knihy mi přišlo trošku pomalejší a možná línější, ale zase jste měli o to více příležitostí procítit pocity obou žen. Přesto si myslím, že mohlo být v příběhu více zajímavých situací, které by příběhu dodaly větší šmrnc.

Kapitoly v knihách nebyly nikterak dlouhé a kniha měla dvě dějové linie. První dějová linie nám vyobrazuje současný čas, kdy se Esther a Ruth přátelí, druhá dějová linie nás zase převádí do minulosti, kdy Ester vzpomíná na své manželství, jež bylo opředeno velkou láskou, ale i strachem.

Sofia Lundbergová umí velice hezky pracovat s vnitřním světem svých hrdinů. Popis prostředí je také povedený, ale myslím, že právě tomu vnitřnímu světu dává autorka více prostoru. To však není ku škodě, protože tak můžeme hrdinům dobře porozumět. Co se týče popisu prostředí, zde může dokonale zafungovat naše fantazie.

Přestože byla kniha Jiné životy velmi čtivá, domnívám se, že Červený adresář nasadil laťku příliš vysoko a tuto knihu jen tak něco nepřekoná. A to ani další knihy z péra této skvělé autorky. Přesto tuto knihu hodnotím pozitivně a mohu vám ji rozhodně doporučit.

Imor
20.11.2022 4 z 5

Náhodné setkání dvou žen a jejich neveselé příběhy i tak při čtení vytvořily poklidnou atmosféru, která mě provázela po celou dobu.

inkatenysek
05.11.2022 4 z 5

Milí přátelé, ode dneška začínám dohánět resty s recenzemi a prvním titulem, který bych vám chtěla doporučit, je další počin od mé oblíbené autorky Sofie Lundberg, Jiné životy...

Musím napsat, že se jedná opět o čtivý dojemný příběh se silnými ženskými hrdinkami, který čtenáře zavede nejen do chladného prostředí Švédska, ale také do slunné Itálie. Hlavní hrdinka Esther se snaží vypořádat se svou minulostí a náročným rozvodem. Jednoho dne se seznámí s Ruth, starou paní a naváže s ní jakés takés přátelství a začne poodhalovat střípky z jejího života a zjišťovat, že není sama, komu se stalo něco hrozného a že i přes prožitá traumata a tragédie pokračuje život dál a nemá cenu se patlat v minulosti. Jenže Ruth jednoho dne bez rozloučení zmizí a Esther se rozhodne ji jet vypátrat až do daleké Itálie. Jestli ji najde nebo ne a jak to dopadne se samotnou Esther si už budete muset přečíst sami...

Od Sofie jsem četla již její předchozí knihy, Červený adresář a Otazník je polovina srdce a musím se přiznat, že jsem si na začátku Jiných životů, po seznámení se s Ruth, myslela, že překonají Adresář, ale nakonec jim k tomu přece jen něco málo chybělo. Asi to bylo tím závěrem, který mi přišel takový moc rychlý a asi bych tam ještě brala pár stránek o tom, jak to bylo dál s Esther...

Ale i přesto se mi Jiné životy moc líbily a mohu je jen doporučit. Nejedná se sice o žádnou oddechovku, doporučuju si vzít k ruce kapesníčky, ale pokud máte rádi příběhy ze života, tak se vám tato knížka bude určitě líbit...

Štítky knihy

pro ženy rozvod tajemství kamarádky

Autorovy další knížky

Sofia Lundberg
švédská, 1974
2018  86%Červený adresář
2019  81%Otazník je polovina srdce
2022  78%Jiné životy

Kniha Jiné životy je v

Přečtených80x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených2x
Knihotéce83x
Chystám se číst109x
Chci si koupit28x
dalších seznamech2x