Pod šarlátovou oblohou

Pod šarlátovou oblohou https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385312/bmid_pod-sarlatovou-oblohou-pSa-385312.jpg 4 369 107

Pino Lella žije v Miláne a nechce mať nič spoločné s vojnou ani s nacistami. Ako každý bežný taliansky tínedžer, aj on má plnú hlavu hudby, jedla a dievčat, najmä krásnej Anny, no dni jeho nevinnosti sú zrátané. Keď dom, v ktorom býva rodina Lellovcov, dostane počas spojeneckého bombardovania zásah, rodičia pošlú Pina do chlapčenskej školy vedenej pátrom Reom vysoko v Alpách. Tam dostane za úlohu tajne prevádzať cez hory Židov, ktorí si zachraňujú život útekom do Švajčiarska. Rodičia chcú ochrániť Pina pred odvelením na front a prinútia ho, aby sa vrátil domov a prihlásil do nemeckej armády, do Organizácie Todt, a tak sa vyhol účasti na priamych bojoch. Napriek tomu je Pino pri bombardovaní ľahko zranený a zhodou náhod sa ako osemnásťročný stane osobným šoférom generálmajora Hansa Leyersa, ktorý priamo podlieha Adolfovi Hitlerovi a je jedným z jeho najzáhadnejších a najmocnejších veliteľov. Pino využije príležitosť a dodáva informácie Spojencom, ktorí sa pripravujú na oslobodenie Milána. Hrôzy vojny a nemeckej okupácie pretrpí len vďaka tomu, že hoci v utajení, ale predsa bojuje proti Nemcom. Odvahu mu dodáva aj láska k Anne a vysnívaná vidina ich spoločnej budúcnosti. Predlohou pre knihu Pod šarlátovou oblohou, ktorá sa dostala na prvú priečku rebríčka bestsellerov Amazonu, sa stal skutočný životný príbeh zabudnutého hrdinu, vzrušujúce rozprávanie o neuveriteľnej odvahe a húževnatosti talianskeho mladíka počas jedného z najtemnejších období našej histórie. Na jej motívy bol nakrútený film v hlavnej úlohe s Tomom Hollandom.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Beneath a Scarlet Sky , 2017


více info...

Přidat komentář

jirina3500
13.03.2024 4 z 5

Úžasná,napínavá kniha jejíž příběh se dostal na světlo světa víceméně náhodou a ještě ke všemu po tolika letech.
O neskutečném hrdinství mladého chlapce a posléze i jeho bratra,kteří zachránily životy mnoha židům,když je v neskutečných horských podmínkách převáděli do Švýcarska.Nezměrná odvaha Pina,který jako řidič,nejvyšší nacistické šarže v Itálii,podával zprávy spojencům.Zklamal mne konec,protože jako mnoho vysoce postavených nacistů ušlo trestu a naopak za nakradený majetek si žilo bez poskvrny do konce života.

Deia
10.03.2024 3 z 5

Knihy z vojnového obdobia nevyhľadávam, ale občas si nejakú prečítam, predsa len je dobré si pripomenúť, čo sa vtedy dialo. Táto bola zaujímavá v tom, že miesto koncentračných táborov sa dej odohráva v Taliansku pod vládou Mussoliniho a teda aj Hitlera. Ale to, čo sľubuje obálka, kniha veľmi nespĺňa a tak som sa pri čítaní neubránila sklamaniu. Čakala som nejaký dramatický príbeh o prežití pri prechode cez Alpy alebo niečo na ten spôsob. Miesto toho som dostala príbeh mladého muža, ktorý veľmi v ohrození života nebol. Teda bol, ale keďže vieme, že sa dožil vysokého veku... V horách sa odohráva pár desiatok strán a tie ma naozaj bavili. Ale akonáhle sa Pino vrátil do Milána, tak sa mi to už zdalo rozťahané, skoro stále sa dej opakoval - Pino niekam zavezie veliteľa, snaží sa získať informácie, podá ich ďalej, do toho sa stretáva s istým dievčaťom. Nič napínavé alebo nič také, čo by ma nútilo čítať ďalej a tak mi myšlienky často ubiehali. Posledných pár strán, keď vojna končí, je už dramatickejších a emotívnejších, ale na môj vkus toho v celej knihe bolo málo. Jedná sa síce o skutočný príbeh, minimálne o inšpiráciu skutočným príbehom (niektoré scény sa mi zdali už dosť domyslené), ale myslím, že spracovať sa to dalo aj lepšie. Pridanou hodnotou knihy je pre mňa akurát to, že som sa dozvedela niečo o tom, ako sa v tých časoch žilo v Taliansku, keďže z toho prostredia veľa kníh nie je, aspoň ja som sa s nimi teda nestretla. A taktiež to, že ukazuje aj, čo sa dialo priamo po skončení vojny a čo sa stalo s postavami.


mončičák42
24.02.2024 5 z 5

Neuvěřitelný válečný příběh italského mladíka, který autor velmi poutavě detailně zpracoval a jistě ohromil nejen mě. Nejspíš jsem chybně napsala slovo válečný, protože to, co Pino prožil, pochopitelně značně ovlivnilo celý jeho život. Klaním se Pinovi, Mimmovi, jejich rodičům, strýci, tetě, otci Reovi a dalším hrdinům za jejich statečnost, a také autorovi, neboť díky němu neupadne Pinův příběh v zapomnění.

Lucciella_L
10.12.2023

Pro mě to byla hrozně zajímavá knížka. O válce jsem toho četla už hodně, ale tohle byl úplně jiný úhel pohledu, než na který jsem zvyklá....
Pino je velice mladý muž, spíše mladík, který se neuvěřitelně pere s tvrdou realitou.... Na svůj věk je neskutečně odvážný a zvládá situace, se kterými by si neporadil leckterý zkušený muž.
Celkový dojem z knihy silně umocňuje fakt, že se jedná o skutečný příběh.
Za mě celkově skvělé čtení (a ani mi nevadilo, že se jedná o knihu ve slovenštině).

Baushka
31.10.2023 5 z 5

To bylo tááák krásně napsáno. Hrozně moc mě bavilo tuhle knížku číst. Příběh byl silný, poutavý a zajímavý. Hluboké myšlenky, niterný boj, přitom akční a živý příběh. Pino se stal mým kamarádem, kterému jsem chtěla při čtení pomoci, alespoň ho vyslechnout a podpořit. Jak moc je kniha odpovídající skutečnosti mě netrápí, ať tak či onak je to román, ne učebnice. A čím víc je román věrnější skutečnosti, tím lépe, ale ten příběh na tom nestojí ani nepadá.

sraneccc
18.08.2023 5 z 5

Velmi emotivní příběh, na který vzpomínám i po delší době, kdy píši tuto recenzi.

Martooni
29.05.2023 5 z 5

Tato kniha byla až neskutečně dobrá! Doporučuji všem. Zase druhá světová z jiného pohledu, a díky bohu za něj! O druhé světové válce v Itálii jsem měla málo zjištěno.

Je až neuvěřitelné, co si Pino prožil a co zažil, až se tomu čtenáři nechce věřit, ale já věřím, tak moc mě tato kniha zasáhla u srdíčka. Určitě si knihu přečtu znovu a doporučuji ji mužům, bude se jim líbit.

ddkk
26.01.2023 4 z 5

Asi má Mark Sullivan štěstí na lidi, kteří prožili neobvyklý, spletitý a zajímavý život a s radostí se s ním o své zkušenosti a zážitky podělí. Tak tomu alespoň bylo u knihy Poslední zelené údolí a stejné je to i u této knihy. Příběhy také umí zručně zpracovat, jsou docela napínavé, často až neuvěřitelné a dobře se čtou. Mají historický podtext a čtenář se dovídá leccos dosud neznámého...

Původně jsem chtěla dát plný počet. Hlavně za zprostředkování zatím pro mne neznámé situace, která vládla za druhé světové války v severní Itálii. Moc toho o tom, jaké to v Itálii bylo za duceho, bohužel nevím a Mark Sullivan mi dokázal alespoň něco poodkrýt. V knize navíc vystupují skutečné osoby a osobnosti a to je vždycky přitažlivé. I příběh sám mě bavil a zajímal, jenže...

Sullivan knihu prezentuje jako historickou, postavenou na reálných faktech a většinou má zřejmě pravdu. Když však trochu zapátráte, zjistíte, že minimálně postava hlavního hrdiny, mladíka z dobré rodiny, špiona, vyzvědače a super sportovce, je trochu problematická. Také některé příhody, které měl Pino zažít, jsou zřejmě fikce. Třeba nezapomenutelná záchrana židovské houslistky na Pinově zádech a sešupem na lyžích až k jezeru Lago di Lei, které v té době ještě neexistovalo, je minimálně na hraně uvěřitelnosti...Já vím, je to román, a ani by mi to tak nevadilo, kdyby byl prezentován jako kniha "inspirována" Pinovým životem. Co mi vadilo víc, byla forma, jakou je román napsán. Chybí, stejně jako u Zeleného údolí, emoce, větší prokreslení charakterů, hlubší ztotožnění se s postavami, prostě více šťávy, a to je opravdu škoda...

Přesto je to krásná kniha, kterou stojí za to si přečíst.

Terkishead
29.12.2022 5 z 5

Výborný příběh! I když už jsem žádná další válečná dramata číst nechtěla, nekonec jsem po této knize díky výzvě sáhla a rozhodně nelituji.

iveta3689
26.12.2022 4 z 5

Skvěle napsané. Věrné, emotivní, napínavé.

Make20
07.12.2022 4 z 5

Období světových válek mě velmi zajímá. Tato kniha byla něco jiného, než jsem četla doteď a velmi se mi líbila. Četla se úplně sama. Líbilo se mi, že sledujeme zároveň 3 hlavní hrdiny, jejichž životy se kvůli válce rozdělí. Až do konce je čtenář napnutý, zda se zase všichni shledají. Byly pasáže, kdy jsem si pobrečela a říkala si, proč...?

rilajaan
21.11.2022 5 z 5

Kniha ukázala hlavního hrdinu opravdově, žádný superhrdina, který vše zvládne a všechny zachrání. To je na této knize nejlepší, že se snaží být objektivní.

VladkaBU
20.10.2022 4 z 5

... zprvu jsem byla na vážkách, zda nemám knihu odložit, že to asi bude těžké čtení. Ale pak se děj rozběhl, zdramatizoval, že jsem zdárně dočetla. Pohled na válku trochu pohled z jiné strany

Bláža9
18.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Četla jsem už mnoho knih z období války, ale tato je opět v mnohém jiná. Jde o příběh mladého Pina, ze kterého se kvůli válce stal dospělý muž. Vypráví o jeho neskutečné odvaze, díky které pomohl zachránit mnoho lidí. S výjimkou jednoho, na kterém mu nejvíc záleželo...Stále mě udivuje, co všechno dokáže člověk vydržet a s čím se musí v životě vyrovnat, aby dokázal alespoň nějak fungovat dál...Pino má můj neskutečný obdiv a autorovi děkuji za dovětek, jak se jeho život vyvíjel dál.

fénix56
10.10.2022 4 z 5

Netradiční příběh z války. Pino balancuje na hraně, když se snaží jako šofér generála Leyerse získávat informace, který by pomohly odboji. Hrozí mu nebezpečí, že bude nacisty odhalen a zároveň může být podezírán svými blízkými, že je zrádce a fašista. Začátek byl pozvolnější, pak to gradovalo až do drsného finále. Pino přežije, ale pocity viny a nevyjasněné otázky ho trápí po zbytek života.

prochajda
18.09.2022 5 z 5

Kniha, do které jsem se okamžitě začetla. Zaujal mě skutečný příběh chlapce Pina Lelly z konce 2.SV v Itálii, jeho odvaha, statečnost a dobré srdce.
"Život je neustálá změna a pokud nemáme to štěstí, že v tom vidíme komedii, je změna vždycky drama, pokud ne rovnou tragédie. Ale, i když nebe zrudne a zatáhne se a my máme to štěstí, že žijeme, musíme děkovat za ten zázrak neustále každý den, bez ohledu na to, jak je zrovna špatný a věřit v lepší zítřek. "

Raislin
16.09.2022 4 z 5

Zajímavý příběh z druhé světové války z Itálie, který prožil mladý, odvážný a zamilovaný Pino. Více se mi líbí jiné knihy, ale i tato stojí za přečtení.

Neluš
22.08.2022 5 z 5

Neuvěřitelná odvaha mladého chlapce. Tuhle knihu budu dlouho vstřebávat. Jediné co mi malinko vadilo byl styl, kterým byla kniha napsána.

Katka2382
21.08.2022 3 z 5

Zajímavý životní přiběh.
Jen to zpracování mi přislo trochu méně povedené.

Mandlevest
23.07.2022 5 z 5

Nebylo to lehké čtení, já si ho musela dávkovat, ačkoliv je kniha napsaná velmi čtivě, příběhově a začtete se lehce po několika stránkách. Fascinující příběh Pina Lelly se Vám dostane pod kůži. A prostředí Itálie ke konci 2. světové války opět skvělé. Četla jsem několik knih a vždy mě ta atmosféra italských velehor, měst, ale i venkova vezme za srdce. Vzrušující příběh, plný odvahy, strachu, lidskosti a vášně, samozřejmě. Doporučuji a těším se na autorovu novinku, kterou si za čas určitě přečtu.