Pod pokličkou

Pod pokličkou https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61475/bmid_pod-poklickou-2aB-61475.jpg 4 28 4

„Ukázat buržoazii v její nahotě, podat nejvášnivější obžalobu, jakou je možno vmésti do tváře francouzské společnosti“, bylo Zolovi hlavním cílem tohoto otřesně pravdivého vylíčení života v jednom z pařížských činžovních domů. Pod pokličkou na odiv stavěného pořádku a počestnosti v něm bují neřesti všeho druhu a mění jej v žumpu, která přetéká hanebnostmi a je odpornou ukázkou mravního rozkladu buržoazní třídy. Vyšlo také pod názvem U rodinného krbu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a umění
Originální název:

Pot-Bouille , 1882


více info...

Breadfish
Breadfish
10.01.2020 5 z 5

Možná vůbec nejlepší věc, kterou jsem od autora četla. Popis (malo)měštáckého pokrytectví, falše, lidské malosti, všudypřítomné přetvářky. Autor vše popisuje trefně a bez příkras. Nadčasová kniha o charakterech, které jsou bohužel nesmrtelné. S nikterak velkými úpravami by se dala tato kniha napsat o kterémkoli domě obydleném lidmi, žijícími v roce 2020.

MaxK
MaxK
17.09.2017

Dvojí morálka pařížské střední třídy v příběhu několika rodin žijících v jednom činžovním domě. Octave Mouret a jeho trochu nejednoznačné počátky než se stal obávaným obchodníkem z románu U štěstí dam.


Morgause
Morgause
10.08.2015 4 z 5

Nedivím se, že po přečtení románu hnali někteří pana Zolu až k soudu, myslím si, že se mu povedlo doslova seknout do živého. V několika obrazech situovaných do zdánlivě počestného domu představil měšťácké pokrytectví v mnoha jeho formách, od nenápadných ženušek toužících po romantickém dobrodružství, donchuánů užívajících si s paničkami či se služkami, dam snažících se žít nad poměry a prodávajících své dcery jako zboží na trhu, až po rodinu ničenou milenkou nebo "soužití" nemocné ženy, jejího muže a metresy a nenávist a pohrdání služebnictva. Zajímavostí byla i vlastní rodina, kterou Zola umístil do druhého patra onoho domu a která se od vší špíny důkladně distancuje, jako by přece jen nebyli úplně všichni prohnilí. I když v románu měšťáckou třídu důkladně propral, bohužel si autor dle mého názoru tentokrát ukousl trošku velké sousto, protože každý z obrazů by vydal na samostatný román, kdyby byl okořeněn živějším dějem. Takto vyznívají některé postavy až příliš stereotypicky, ale přesto věřím, že v nich mnozí museli najít aspoň část sebe samotných, jinak by román zdaleka nevyvolal tolik pobouření.

Combat
Combat
21.12.2013 3 z 5

Jedna z méně záživných Zolových knih.

Štítky knihy

úpadek měšťané

Autorovy další knížky

Émile Zola
francouzská, 1840 - 1902
2009  87%Zabiják
1965  74%Nana
2004  88%Člověk bestie
1923  81%Břicho Paříže
1969  89%U štěstí dam

Kniha Pod pokličkou je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce48x
Chystám se číst28x
Chci si koupit7x