Pod kudlu!

Pod kudlu! https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430461/bmid_pod-kudlu-Chf-430461.jpg 4 34 9

Nizozemský lékař Arnold van de Laar líčí dějiny chirurgie zasvěcenému i laickému čtenáři se smyslem pro detail i anekdotickou zkratku. Zvolil k tomu případy proslulých pacientů, jako byl geniální fyzik a matematik Albert Einstein, americký prezident John Fitzgerald Kennedy, francouzský král Ludvík XIV., mistr úniku, mág a varietní umělec Harry Houdini, rakouská císařovna Sisi, britská královna Viktorie, perský král Dareios, papež Jan Pavel II. a další. Ve 29 kapitolách sledujeme napínavé příběhy, zdárné zákroky i zákroky méně podařené. Od první kapitoly popisující čin chirurga-amatéra, amsterdamského kováře Jana De Doota ve „zlatém“ sedmnáctém století, až po výjimečnou operaci paúhoře elektrického prochází čtenář dobami, kdy „nejdůležitějším atributem v úspěšné praxi… byl rychlý kůň“, vrací se do historie, aby poznal příběh starý 2500 let, žasne nad srovnáním způsobů léčby „tenkrát“ a dnes, připomene si doby, kdy péče o hygienu takřka neexistovala a o anestezii se nikomu ani nesnilo. Poutavé, vtipně podané vylíčení dějin medicínského oboru, který se bez nože neobejde.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Zdravotnictví

Vydáno: , Pangea
Originální název:

Onder het mes , 2014


více info...

Přidat komentář

Anushka1
16.12.2023 5 z 5

Kniha z lékařského prostředí, kterou pochopí i naprostý laik. Autor zde dokázal chytlavým způsobem popsat základy chirurgie a na zajímavých případech z historie vysvětit, jak jednotlivé operace probíhaly dříve a jak je tomu dnes v moderní chirurgii. Hodně mě bavilo číst o tom, jaké to bylo dříve. A ještě více mě to utvrdilo v tom, že jsem opravdu šťastná, že žiji v současnosti a nemusím podstupovat operace bez anestézie, a že operaci a následné pooperační komplikace v dnešní době pacient spíše přežije.
Knihu bych doporučila nejen pro studenty medicíny, ale i lidem, kteří se rádi dozvídají nové věci. Já jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací o tom, jak lidské tělo funguje a jaké nemoci mohou člověka postihnout.

Lely
23.01.2023 4 z 5

Poučné a zábavné. Kniha plná zajímavých informací o určitých operacích a slavných osobnostech se kterými se pojí.


Veruru1981
04.09.2022 5 z 5

Historie chirurgie podana naprosto zabavnych a pochopitelnym zpusobem. Mam rada tyto profesni knihy. A musim rict, ze tuto autor zpracoval opravdu s citem. Byt by nazev mohl desit, nejde o zadnou nechutarnu. Opravdu doporucuji!

Skřítek77
14.07.2022 4 z 5

Tohle mě hodně bavilo! Krátké kapitoly, ve kterých je na cca 5 stránkách popsána historie určité operace a zmíněn nějaký slavný pacient, který operaci prodělal. V knize je spousta faktických informací, jak o fungování lidského těla, tak o operačních postupech, a dokonce jsem se u ní několikrát zasmála nad některými historkami z chirurgického dávnověku. Na druhou stranu bych knihu určitě nedoporučovala slabším povahám, místy je těch anatomických detailů opravdu hodně a pro někoho mohou být nechutné. Já jsem ale své okolí během čtení nadšeně zásobovala různými zajímavostmi z knihy a tak jsme si ji užila nejen já, ale i lidé kolem mě.

kramver
16.06.2022 5 z 5

Vynikající, zábavné, poučné, nesmírně čtivé! Ani jsem neočekávala, že mě kniha tak nadchne. Jak já jsem ráda, že žiju v době, kdy je běžná anestezie, laparoskopie a pacient není jenom kus masa na operačním stole nebo v prachu na bojišti. Tolik zajímavých věcí jsem se dozvěděla, historických souvislostí, neskutečných faktů ze života slavných osobností a v neposlední řadě i poznatků o vlastním těle. Kolik utrpení muselo snést lidstvo i zvířata, abychom se dostali až sem. Važme si toho!

knizniblog.cz
28.09.2021 5 z 5

Poučné a zábavné. V knize Pod kudlu se vrátíme zpátky v čase a uděláme si představu o dlouhém chirugickém tápání, které předcházelo dnešním sofistikovaným postupům. Autor popisuje 29 operací, které se dnes provádí naprosto běžně, nicméně v minulosti se mnohokrát staly příčinou smrti pacienta - ať už kvůli tomu, že neexistovala hygiena ani anestezie nebo zkrátka proto, že chirurg té doby nebyl zrovna nakloněn konkrétnímu způsobu provedení zákroku. Pro svou knihu si autor vybral úrazy, nemoci a operace převážně známých osobností, např. Ludvíka XIV., císařovny Sissi, papeže Jana Pavla II., J. F. Kennedyho či A. Einsteina.

KaiShun
25.04.2021 5 z 5

Vynikající incize do neprobádaných končin mého mozku, za mě velmi poutavé čtení a určitě doporučuji.

ještěrka38
18.11.2020 5 z 5

Kniha mě naprosto nadchla. Kniha mi byla doporučena a moc se mi nechtělo do ní. Ale musím říct, že bych ji doporučila všem studentům zdravotních škol nebo těm, co se všeobecně o lékařství, zejména chirurgii, zajímají. Za mně určitě 5 hvězdiček.

Ruzaaa
13.09.2020 5 z 5

Zajímavá a dobře napsaná kniha z lékařského prostředí. Nejzajímavější operace historických postav, dozvěděla jsem se spoustu nových informací.