Pod křídly Mosadu - Tečka za případem Jana Masaryka?

Pod křídly Mosadu - Tečka za případem Jana Masaryka? https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450392/bmid_pod-kridly-mosadu-tecka-za-pripadem-b0c-450392.jpg 3 2 1

Smrt Jana Masaryka v roce 1948 byla a dosud je námětem mnoha úvah, odborných studií, ale i zastíracích báchorek. Rozhodně patří k největším záhadám našich dějin 20. století. Autora této knihy potkala fantastická náhoda, která mu přihrála naprosto neuvěřitelné dokumenty ze soukromého archivu člověka, který byl takříkajíc při tom. Kniha se možná nebude líbit renomovaným historikům, protože některé zažité pravdy vyvrací a jiné naopak poprvé zveřejňuje, ale to je jejím záměrem. Je sestavená z autentických zápisků Jana Masaryka, z dokumentů, které se podařilo zachránit obětavému člověku, a překvapivě i z několika kapitol teoretických prací Jana Masaryka o novém uspořádání Evropy v poválečné době.... celý text

Přidat komentář

Lajtwing
30.03.2022 3 z 5

Problémem po celou dobu čtení pro mne byla myšlenka, zda se skutečně jedná o autentické dokumenty, a ne o kalkulaci autora hladového po pozornosti (přitom sám plísni jiné, že lpí na historické nepravdě). První je autorovo vysvětlení, jak se k dokumentům dostal. Potom je kniha rozdělena na dvě části; v první je popsána operace Reciproká a odhalen je "skutečný" osud JM. Druhá část obsahuje útržky z jeho prací na knihách. Tato díla by měla údajně být odhalena, více ale neřeknu. JM se zde pouští do hlubokých a čtivých úvah!

Protože případ JM mě dlouho zajímal, dostal jsem se k poměrně "divokým" informacím, ale čekal jsem jakousi vyšší míru legitimity. Pokud jsou prezentované informace pravdivé, neměli by vyvolat větší odezvu? Nebo Čechy jedna z jejich největších politických záhad 20. století jednoduše už nezajímá?

Protože rozkol mezi úžasem a skeptičností jsem rozptýlit nedokázal, hodnotím opatrně 3*. Pokud ale máte zájem o téma, bez pochyby stojí za přečtení. Záleží, jak se k tomu postavíte.

Štítky knihy

40. léta 20. století zpravodajské služby Jan Masaryk, 1886-1948 podle skutečných událostí

Autorovy další knížky

2015  72%Cesta rudého kata
2021  60%Pod křídly Mosadu - Tečka za případem Jana Masaryka?

Kniha Pod křídly Mosadu - Tečka za případem Jana Masaryka? je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x