Pod koly / Tento svět

Pod koly / Tento svět https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152591/bmid_pod-koly-tento-svet-luX-152591.jpg 4 20 5

Druhý svazek z díla nositele Nobelovy ceny za literaturu obsahuje prózu Pod koly (1906) a povídkový soubor Tento svět (1907).

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Unterm Rad / Diesseits


více info...

Ambo
Ambo
23.04.2022 2 z 5

Moc mě to nebavilo. Styl psaní, příběh, ani myšlenky mě příliš neoslovily. Přemoudřelost v literatuře škodí. Papír nesnese vše. Kniha podle mě byla platná v době vydání, dnes už je nejen stylově passé.

Malýmedvěd
Malýmedvěd
08.03.2020 3 z 5

Dobrá kniho o tom, jak mladý muž může vstoupit do života. O tom jak se může potkat očekávání okolí s vlastní realitou. Kniha jak šablony školy, rodiny, okolí můžou pokřivit, možná zničit, mladý život. O tom jaký zmatek může vyvolat první láska. Na knihu jsem došel, když jsem četl "Norské dřevo" a hlavní hrdina tam právě tuto knihu také četl. Obě knihy mají společné právě to tápání v počátku života. Oceňuji výborný, krásný a jemný styl, jakým je příběh vyprávěn. Jazykově a překladatelsky velmi povedené.


DeepSea21
DeepSea21
18.06.2019 4 z 5

Zajímavé.Příšlo mi to odlišné od jiných Hesseho knih,ale právě tím to bylo vyjímečné,

roman9739
roman9739
22.08.2018 5 z 5

Tato druhá kniha Souborného díla výborně funguje jako celek - v tom je největší síla tohoto obsáhlého souboru, v chronologickém spojení tvorby. Ať už to v byl v předchozím (mém) případě kontrast mezi Narcisem a Poutí nebo v tomto případě nádherné rozvíjení témat lásky a mladí.
To jsou samozřejmě témata, která čtenáře Hesseho nepřekvapí, pozoruhodné ale je, jak moc se mne samotného dotýkají. Zhodnotit vlastní mládí, vztah k rodičům, konfrontovat své ideály, vzpomenout si na své první zamilování, to jsou velmi osvěžující procesy.
A tak se musím ptát, spolu s Hessem, zda jsem se dokázal radovat ze dnů svého mladí?, což je v přicházející čtyřicítce poněkud nečekaná otázka.
A pak je tu ještě jedno, možná okrajové téma, které se táhne celou knihou - galantnost. Nebudu se tu o tom příliš rozepisovat, jen chci poznamenat, spíše pro sebe, že jsem si uvědomil, jak moc mi chybí a jak se o ní, v rámci svého vzdělání, budu snažit.

jardadr
jardadr
17.04.2013 5 z 5

Novela Pod Koly a sbírka povídek Tento svět se věnují převážně tématu ztráty dětství (potažmo nevinnosti) a mládí. To vše s neochvějnou Hesseho lidskostí a soucitem. Občas máte pocit, že v Hesseho světě vlastně ani opravdoví špatní lídé nejsou. Není to proto, že by je Hesse vidět nechtěl, nebo si je neuvědomoval. Je to spíše proto, že Hermann Hesse poznal a pochopil, že psát o dobru a o víře v lidské pochopení a soucítění je důležitější a pro tento svět potřebnější, než zkoumat jeho špatné stránky. A přitom jeho svět neztrácí nic z opravdovosti našeho světa. Když popisuje odchod syna z domova na studia, nebo do světa a loučení s rodiči na nádraží, je to jako by se vrátila léta zpátky a já viděl sebe tenkrát. A znovu se mi sevřelo srdce, jako tenkrát, když jsem opouštěl dosud známý svět a blízké lidi vstříc neznámému, novému, když na tom nádraží zůstává dětství, nezralé sny, mladistvé okouzlení. Vše to je jako ohňostroj, který na rozloučenou připravil Hessemu kdysi jeho bratr. Zazáří a pohasne a čas to zahladí.
Hesse je sladkobolný, ale ne sentimentální. Jeho pohled na život a svět je plný pokory. Kniha, ke které se člověk jistě vrátí, až bude potřebovat léčit duši...