Pochopíš, až budeš velká

Pochopíš, až budeš velká https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342427/bmid_pochopis-az-budes-velka-P5Z-342427.jpg 4 127 39

Dvaatřicetiletá Julia určitě nesnila o tom, že by i jen dočasně chtěla pracovat jako psycholožka v domově pro seniory; zvolila tu možnost jako útěk od ztráty v rodině a hlavně útěk od partnera, který ji zklamal. O životě mezi starými lidmi si iluze nedělá, avšak stačí pár týdnů a sblíží se s nimi i se svými kolegy, jako by našla novou rodinu. K pocitu naplnění a štěstí jí zbývá už jen krok – jenže, jak se říká, kovářovic kobyla chodí bosa, a tak Julia musí zapracovat také na sobě a překonat strach z nové lásky… Román vás vtáhne do světa pestrých a živoucích postav, v němž se každý den servíruje tak vydatný i osvěživý koktejl slz a smíchu, že vám bude líto ho dopít.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Tu comprendras quand tu seras plus grande , 2016


více info...

Přidat komentář

saez
27.02.2024 5 z 5

Nečekala jsem to, ale bylo to velmi milé, smutné, vtipné, veselé, hořké i sladké zároveň.

ErčaV.
20.03.2023 5 z 5

Ze začátku jsem si myslela že mě kniha nebude bavit, ale pak mě děj chytil. Kniha byla místy i dost vtipná, smutná ale taky romantická. Prostě stála za to :)


hrechaniuk
03.01.2022 4 z 5

Hlavní hrdinka Julie se nachází v těžkém životním obdobím, a proto se rozhodne pro změnu a přijímá nabídku práce jako psycholožka v domově pro seniory. Novou práci ze začátku vnímá jako útěk od svých problémů, postupem času však poznává osobní příběhy obyvatel domova, novou lásku, učí se vnímat svůj život z jiné perspektivy a řešit své problémy jinak než útěkem od nich. Nejedná se o žádný hluboký příběh, nicméně v knize zazní spousta mouder a zamýšlení týkajících se stáří a života obecně. Líbilo se mi, že stáří zde není vnímáno pouze negativně, ale že má i své krásné stránky. Autorka rovněž nešetří humorem a v příběhu se objevuje spousta vtipných situaci, u kterých se opravdu od srdce zasmějete. Knížku hodnotím jako oddechový příběh, u kterého se nejen zamyslíte, ale i pobavíte. 4*

hol58186
03.11.2021 5 z 5

Další díl ze série, opět povedený. Vanessa odlétá za Milesem Bradfordem do Japonska, aby si odpočinula a konečně se zbavila následků akce v Somálsku. Jejich pokus o společný život však razantně ukončí Milesovo zatčení a obvinění z vraždy. Vanesse nezbývá než se znovu vydat hledat odpovědi – i na to, jak daleko je ochotná zajít, aby zachránila muže, kterého miluje. A který ji právě zradil. Se schopnostmi stratéga a instinkty predátora.

Kristyna_Bubu
12.10.2021 4 z 5

"Máme dva životy. Ten druhý začíná v den, kdy zjistíme, že máme jen jeden."
Jak víte, nejradši čtu detektivky a thrillery, který prokládám oddychovkama. A aby se mi taková odpočinková knížka fakt líbila, musí splňovat pár věcí. Nesmí to bejt taková ta prvoplánová červená knihovna, ale ráda se u tohoto typu knížek směju, taky pláču, všímám si, když to nese nějaký životní poselství... Knížku "Pochopíš, až budeš" velká jsem si koupila ve výprodeji na Luxoru a naprosto mě dostala. Je o Julii, která je zlomená životem a jde pracovat do domova důchodců. Smála jsem se ("Jste k sežrání, fosilové!"), brečela ("Z minulosti se má uchovávat jen to pozitivní. Od zítřka se nemá nic očekávat. Minulost se změnit nedá a budoucnost nemůžeme znát předem. Strach plyne z minulosti a ničí budoucnost. Někdy si cenu přítomnosti uvědomíme až na konci života."), u spousty odstavců se zamyslela... Je to krásná knížka, která mě vzala za srdce ️ Tohle chci mít ve svý knihovně napořád. A tím, co vypráví Julia, se řídim odjakživa: "Nikdy jsem si tolik nevážila maličkostí jako od doby, co vím, že všechno jednou skončí. Teď už znám jejich cenu. Čím dál víc si myslím, že štěstí sestává z drobtů posbíraných cestou."

JointlieKat94
03.07.2021 4 z 5

Já vlastně ani nečekala, že mě to tak chytne.

Julia zažívá těžké období a potřebuje si to srovnat v hlavě. Rozhodne se pro práci v Tamaris, aniž by to sama čekala, práce se jí líbí, se seniory si rozumí. A místo toho, aby pomáhala ona jim to vychází tak, že spíš pomáhají oni jí. Přeci jen mají na všechno jiný pohled.

Kniha je to hezká, čtivá, taková poučná. Máme se od seniorů ještě co učit. :)

Marie022
06.03.2021 5 z 5

Když jsem si tuhle knížku kupovala, ani jsem nevěděla o čem je, když jsem se to potom dozvěděla, myslela jsem, že to bude jedna z těch knížek co nikdy nedočtu, ale jenom jsem si přečetla první kapitolu už jsem měla pocit, že ji snad ani neodložím.
Juliiny zážitky v Tamaris byly legrační místy i smutné, ale strašně dobře popsané. Seniory člověk najednou vidí úplně jinak.
Zkrátka je to skvělá knížka ke čtení, doporučuji.

chodícírohožka
31.01.2021 5 z 5

Ohromně milý příběh se vším, co jsem si od něj přála. Jistě, sem tam bylo něco trochu přehnané, vtípky byly místy úžasné, místy zbytečné, celé se to neobešlo bez klišé a hlavní hrdinka - psycholožka - trpěla tolika neurózami, že by se jí samotné nějaký psycholog hodil... Ale nakonec mi to vše připadalo spíše sympatické než iritující, a tak jsem si četbu užila - a určitě se k ní ještě někdy vrátím.

em75
13.11.2020 5 z 5

Skvělé, smála jsem se už od začátku a občas i pěkně nahlas. Staroušci byli úžasní, jen pochybuju o tom, že Julia byla opravdu psycholožka. Ale je to jen kniha, hodně milá kniha a jsem za ni ráda.

certik003
02.10.2020 4 z 5

Taková milá příběh o Julii, která poznává sama sebe a učí se najít cestu k ostatním. Ze začátku mi úplně neseděl styl humoru a psaní autorky, ale postupně jsem si zvykla a začal se mi líbit. Rozuzlení s Bábuškou bylo nečekané, ale na mě to byl moc růžový konec.

Tevik
08.09.2020 5 z 5

Moc pěkná kniha, slza i úsměv. Super pohledy starších lidí na život. Takový domov důchodců by se mi taky líbil.

Alex.rrr
01.09.2020 4 z 5

Příběh je krásný, je to takové milé čtení na oddech. Nemůžeme zde čekat moc velkých témat, ani reálnou situaci, ale je to krásné. Nepřirovnávala bych Tamaris ke klasickému domovu důchodců, ale i když je to takové až nadsazené, jak je vše super a všichni se mají "dobře" příběh se mi líbil a autorka vykouzlila nejednu slzu u oka. Julia, naše hlavní hrdinka, se vyrovnává sama se sebou, smrtí v rodině a rozchodem. Stávají se jí různé příhody a ne jedna její myšlenka nebyla někdy v hlavě někoho z nás. 1* dávám dolů za Babušku, to na mě na závěr bylo trochu moc slaďárna. :)

knihovna22
07.07.2020 3 z 5

Pokud to takhle v některých domovech důchodců chodí, tak super :-) Ale já znám jinou realitu, bohužel. Pro mě moc naivní.

PéEm
17.06.2020 4 z 5

Moc pěkný příběh. Takový milý, je to pohlazení na duši. Určitě doporučuju..a vzít ke čten i kapesník, bude se hodit.

mysterygirl
13.06.2020 5 z 5

To bylo tak strašně Krasny...chvilema dojemný, utirala jsem si slzy, chvilema jsem se chechtala..

Chika
23.04.2019 4 z 5

Zajímavý příběh, zase něco trochu jiného. Náhled do života seniorů dokáže obohatit. Občas mě hlavní hrdinka štvala, že by fakt asi nemohla dělat psychologa, ale dobře. Myšlenka knihy je super a přínosná. Člověk se zamyslí nad svým vztahem s prarodiči (rodiči) a že tu nebudou asi věčně a vlastně i nad tím okamžikem, kterým žije.

mariva
11.04.2019 4 z 5

Zajímavá knížka, nejde říct, že je to příjemné čtení, protože nutí k zamyšlení a humor se zde neustále střídá se smutkem. Ale určitě doporučuji k přečtení. Zpočátku jsem měla trochu zmatek v osobním životě hlavní postavy a její rodiny, ale to se vysvětluje až v samém závěru knihy docela nečekaným způsobem. Kniha obsahuje spoustu krásných myšlenek o životě a o stáří.

AndreaP.
30.03.2019 4 z 5

Tajemství štěstí :"Život, to je přítomnost. To je tady a teď. Z minulosti se má uchovávat jen to pozitivní. Od zítřka se nemá nic očekávat. Minulost se změnit nedá a budoucnost nemůžeme znát předem."

Moudrá kniha plná hlubokých myšlenek, poselství. Krásné čtení.

LuciKo
08.12.2018 4 z 5

Když jsem si knížku kupovala, čekala jsem úplně jiný příběh, nějakou tu romantiku a na pozadí profesi hlavní hrdinky. Bylo tomu naopak, hlavní pozornost byla upřena právě na práci se seniory. Tím příběh získal svou osobitost. Babičky a dědečci předali jak Julii, tak i mně na těch 350 stránkách tolik moudra, že autorce za tuto knihu moc děkuji. Krásná, dojemná, pohladila.

KatkaHutyrová
20.11.2018 5 z 5

Úžasná knížka, ve které se inteligentním a milým způsobem potkává mládí a stáří. :-)
Hlavní hrdinka mi byla velice sympatická a chtěla bych s ní jít takřka okamžitě na kávu...
V tomto románu najdete spoustu krásných myšlenek a životních mouder, budete téměř váhat, zda si stěžejní myšlenky nepodrhat tužkou.
Jen ta obálka se moc nepovedla... :-)

Štítky knihy

stáří romantika

Autorovy další knížky

Virginie Grimaldi
francouzská, 1977
2017  87%Pochopíš, až budeš velká
2019  77%Cesta na sever
2022  90%Tátovo indiánské léto
2020  80%Parfum šťastia najkrajšie vonia v daždi

Kniha Pochopíš, až budeš velká je v

Právě čtených2x
Přečtených142x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených14x
Knihotéce82x
Chystám se číst96x
Chci si koupit21x