Pobřežní cesta

Pobřežní cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455678/bmid_pobrezni-cesta-4Fl-455678.jpg 4 165 50

Teprve před několika dny se Raynor dozvěděla, že její manžel Moth trpí nevyléčitelnou nemocí. A k tomu právě přišli o dům a s ním i o práci. Nezbývá jim skoro nic – ani čas. A tak se rozhodnou vydat na pouť dlouhou tisíc kilometrů. Chtějí projít Jihozápadní pobřežní cestu, která vede po anglickém pobřeží, ze Somersetu přes Devon a Cornwall až do Dorsetu. Putují přímoř­skou krajinou, po útesech mezi mořem a oblohou a v batozích si nesou jen to nejnutnější. S každým krokem, každým dalším setkáním a potížemi, jimž musejí čelit, se z prosté pěší výpravy stává životní pouť. „Náš svět se měnil, jeho okraje bledly, jak nás cesta vedla mezi mořem, skalami a oblohou. Jako bychom postupně splývali s divočinou a cesta, kterou jsme kráčeli, jako by nás nesla úplně jinam.” Popis jejich putování je až brutálně upřímný. Raynor a Moth mají často hlad, nemají se kde umýt, ostatní se od nich s nedůvěrou odvracejí. Zároveň si ale stále dokážou uvědomovat krásu okolní krajiny. Jejich cesta je zároveň cestou k sebeuvědomění, k čirému prožitku těch nejzákladnějších věcí, k naději. Raynor a Moth jsou manželé ve středním věku, kteří ve Walesu provozují rodinnou farmu. Tu společ­nými silami opravili a vychovali zde své děti. Kvůli špatné investici ale ze dne na den o všechno přijdou a ocitnou se bez domova. Jen několik dnů nato se dozvědí, že Moth trpí vzácným degenerativním onemoc­něním. Když přemítají, co si počít, vzpomene si Raynor na knihu, kterou kdysi četla, a manželé se spontánně rozhodnou jít pěšky podél jihozápadního anglického pobřeží – značenou cestu dlouhou asi tisíc kilometrů. Za poslední peníze si koupí použitý stan a dva batohy a prostě vyrazí. Celou dobu musí vyžít pouze z osmačtyřiceti liber na týden.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Kazda
Originální název:

The Salt Path , 2018


více info...

Přidat komentář

Jessie_K
11.02.2024 4 z 5

Doporučila mi ji paní v knihovně. Byla jsem trochu skeptická, tenhle typ knížek sama nevyhledávám. Při celkem depresivním začátku, jsem měla chuť knihu vrátit, ale četla jsem stále dál a ani nevím, kdy se to stalo, že jsem se přehoupla do fáze naprostého ponoření do příběhu. Při čtení jsem měla otevřené google maps a šla alespoň virtuálně s nimi a i když to neměli často vůbec lehké, tu přírodu tam jsem jim záviděla. Tenhle příběh musí nějakým způsobem namotivovat snad každého.

icewind
29.01.2024 5 z 5

Tohle přesně mám strašně rád, o cestování, o putování, z pohledu lidí co rozhodně nejsou "profi" turisti. V poslední době jsem si čím dál víc říkal, že potřebuju konečně nějaký příběh, který mě zase usadí na zadek a nedá mi abych hned ráno nemyslel na to, až si zase kousek přečtu....a tohle je přesně ono. Samotného mě baví sebrat ráno batoh a na celý den někde vypadnout a jen jít a jít, ale to je jen pidičást toho čím a kudy si prošli tihle dva. Po dočtení pořád přetrvává takový moc příjemný pocit, to co někdo považuje za fádní popis každodenních opakujících se věcí, je pro mě přesně to co tahle cesta má splňovat.....protože i cesta může být cíl. Nádhera.


PetK
12.01.2024 3 z 5

Jsem z těch, kteří "až to jednou bude možné" touží dojít pěšky do Santiaga (nebo kamkoli jinam). Bavilo mě, že hlavní hrdinové z toho našeho krysího závodu neutekli záměrně, prostě je k tomu dohnala situace, a přece nakonec zjistili, že nic lepšího je nemohlo potkat. Vlastnit to, co si nesu na zádech, nevědět, jaké je datum, mít v kapse pár kaček a v hlavě jen starosti o to, kde budu dnes spát... jo, to chci.
Podání mi už tak moc nevyhovovalo jako námět. Dana Černá v audiu odvedla velmi dobrou práci, ale na mě to bylo tak nějak popisné spíš než emocionální. Ještě mám v zásobě Bouřlivé ticho, určitě se do toho časem pustím, ale wow efekt se nekoná.

adorjas
08.01.2024 4 z 5

Taký ten cestopis, kde máte chuť nasadiť si batoh a vyraziť taktiež. Avšak, celé to je o to desivejšie, že sa jedná o skutočný príbeh s veľmi nepriaznivou životnou situáciou autorky.

Mateo67
06.01.2024 4 z 5

Po celou dobu poslechu jsem se snažila najít odpověď na otázku, zda je rozhodnutí Raynor a Motha neskutečná odvaha a super řešení nebo absolutní šílenství. Doteď nevím. Bije se ve mně závistivost, že ničeho takového bych se neodvážila a nejspíš to ani nedokázala, se zodpovědností neodkládat rozhodnutí týkající se budoucnosti a se strachem vystavit blízkého člověka tak značnému riziku.
Teď už vím, jak kniha skončila a že ji následují další dvě, a držím oběma pěsti a přeju ještě hodně nachozených kilometrů a společně prožitých let.

lucie.svobodova
29.11.2023 4 z 5

Tohle nebylo úplně lehké čtení, to je tak, když zkombinujete cestopis s životním osudem.

Manželé provozovali rodinnou farmu, kterou vlastními silami zrekonstruovali a vychovali tam i své děti.
Ale přijde rána z čistého nebe a o vše přijdou. O střechu nad hlavou, práci i veškerý majetek.
Jsou z nich najednou lidé bez domova. Nemají se kam vrátit.
Aby toho nebylo málo, zjistí, že Moth trpí nevyléčitelným degenerativním onemocněním.

Jak byste se cítili, kdybyste zjistili, že váš životní partner má nevyléčitelnou nemoc?
Kdybyste přišli o dům i práci?
Není to na jeden manželský pár trochu moc?

A tak si Raynor a Moth zabalí do batohu jen to nejnutnější a vydají se na životní pouť dlouhou mnoho kilometrů po anglickém pobřeží.
Ze Somersetu, přes Devon a Cornwall, až do Dorsetu.
Po cestě je čeká mnoho nástrah a starostí.
Jaké? Bude jim stačit 48 liber na týden? Víc totiž nemají..

Jejich putování je cestou k sebeuvědomění, cestou k naději, ale i přes všechny nelehké skutečnosti si stále uvědomují okolní krásy. A také to, že člověk nikdy neví, kolik času mu zbývá.

Co myslíte? Došli do cíle cesty?
A co Moth a jeho zdravotní stav?

Tahle kniha je prostě jedna velká emoční jízda.

kob
18.10.2023 3 z 5

Inspirativní, ale trochu zdlouhavé, tak už jsem se asi od poloviny dost nudila.

Medvědářka
11.09.2023 5 z 5

Pobřežní cesta je tu s námi už delší dobu a i přesto k sobě poutá nové a nové čtenáře a právem.
Raynor a Moth jsou manželé dlouhá léta a když je najednou zasáhne rána, že Moth je nevyléčitelně nemocný a díky špatné byrokracii přijdou ne vlastní vinnou o dům a svůj veškerý majetek, zbývá jediné. Po vzoru knihy Procházka na pět set mil se sami vydají na cestu. Není myslitelné, aby si Raynor našla práci a byla pryč od milovaného muže. Neví, kolik času jim zbývá a tak ho chtějí využít jak jen to bude možné.
Stávají se z nich tuláci, které ne vždy s pochopením přijme okolí. Pouť Jihozápadní cestou, která vede po anglickém pobřeží, ze Somersetu přes Devon a Cornwall až do Dorsetu. Je to cesta dlouhá, mnohdy únavná, ale jsou spolu. I díky téhle cestě si uvědomí, že je v nich víc, než by se možná zdálo.

Tahle kniha je plná emocí, ale máme tu i pohled na anglické pobřeží. Já si schválně tu trasu i vyhledala na mapách v internetu a prošla se po ní s nimi.
Raynor nám předkládá příběh, který napsal sám život. Příběh nejen o bolesti ze ztrát, které život nabízí, ale naději na lepší zítřky. Fuj, to je ošklivé spojení, ale jinak to nedokážu popsat.
Ne vždy je chování našich hrdinů pochopitelné, ale oni sami vědí, proč to tak je. Jejich cesta je poutí, která se stát musela, aby došli tam, kde jsou nyní. O tom ale už je další knížka - Bouřlivé ticho, které vypráví, co bylo dál...

Za mě emocionální jízda a procházka po anglickém venkově jako bonus. Ne každý podrobné popisy asi zkousne, ale i díky nim se tu utváří celý obrázek těch dvou. Co pro ně ta cesta znamená a proč to bylo vše takové, jaké bylo.
Občas bylo těžké číst některé pasáže, protože drnkaly na struny duše, které chtěly být skryté. Zasáhlo to a slzy se pak nedaly zastavit. Přesto tam byla i naděje, radost a láska. Mix pocitů, které vytváří to správné kouzlo této knihy.

Ivule9
21.08.2023 4 z 5

Mám za sebou další skvělou a inspirativní knížku! Tentokrát psanou na základě skutečných událostí přímo z autorčina života.

Raynor s manželem Mothem přišli kvůli špatné investici o všechen majetek a hlavně domov - o farmu, kterou tolik let budovali. Prohráli soudní spor a stali se z nich bezdomovci. Mothovi navíc zjistili vážné onemocnění.

Raynor a Moth (věkem byli po padesátce) si prošli hodně těžkými obdobími, ale nakonec to nevzdali, už nebylo co ztratit, nasadili batohy a vyrazili na Pobřežní cestu - dálkovou stezku, téměř tisíc kilometrů dlouhou, lemující pobřeží jihozápadní Anglie.

Autorka se kromě popisu cesty a jejích pocitů, obav a nadějí, zamýšlí i nad otázkami bezdomovectví.

Jak obrovský je rozdíl ve větě: PRODALI jsme dům a vydali se na cestu (wow vy jste ale inspirativní) vs. PŘIŠLI jsme o dům a vydali se na cestu (následované odtažitostí lidí). Sami na cestě často pociťovali hlad, z důvodu nedostatku peněz byli většinou o nudlích a čaji, a spali v divoké přírodě.

Jak je to změnilo a jak to celé dopadlo určitě doporučuju přečíst všem, kdo mají rádi vítr ve vlasech :-)

Obecně mám radost ze situací, kdy se říká, že něco nejde, a pak někdo přijde a prostě to udělá :-)

Já se určitě časem mrknu na další autorčinu knihu: Bouřlivé ticho.

"Žasla jsem. Ten mužský, který si ještě před pár měsíci nedokázal bez pomoci ani obléknout kabát, teď stál na pláži jenom ve spodkách, nad hlavou držel postavený stan, na zádech měl batoh a oznamoval mi, že poběží."

4,5 hvězd :-)

bookcase
31.05.2023 5 z 5

Přestože jednání hlavních hrdinů je někdy nepochopitelné, bavilo mě to. Mám ráda Anglii, mám ráda cestopisy, zajímalo mě, jak se bude mise Ray a Motha vyvíjet.

mnohoknih
30.05.2023 4 z 5

Moc pěkný autobiografický příběh. A protože je ze života, tak má plusy a mínusy. Ponechme stranou situaci, do které se manželé dostali. Svět není spravedlivý. Překvapilo mě ale, jak se situaci rozhodli řešit. Až z textu se dozvíme, ze už v mladí chodili dálky. Takže nechápu jejich stravu. Neustále karamelové tyčinky? Když neměli dost peněz? A proč Ray pustila ke slovu svého manžela jen 2x? Zajímal by mě i jeho pohled. Zato popis krajiny a cesty mě nadchnul. I zmínka o místě pobytu Daphne du Maurier ( mys Gribbin Head). Konec je lehce neuvěřitelný, ale protože víme, że se to tak stalo, tak je poselství knihy jasné. Dobří lidé existují a nic se nejí tak horké, jak se to upeče.

bamba
06.02.2023 1 z 5

Opakuje sa to, striedajú sa tyčinky a hranolky a dážď. Veľmi slabo napísané a veľmi rozťahané. Asi jediná vec, ktorá ma zaujala, bolo rozhodnutie vydať sa na cestu aj s vedomím súčasného a najmä budúceho zdravotného stavu. Nebyť toho, že je to autobiograf. odložím to pri prvej opakovačke. Nepochopila som, prečo ťahali so sebou tyčinky, ryžu a nie napríklad ovsené vločky, o zelenine a ovocí ani zmienka. Teda okrem jedných černíc.

rejka79
15.12.2022 5 z 5

Jsem v půlce knihy, začátek byl velmi slibný, pak už je to příliš mnoho popisů cesty a málo úvah, pocitů a myšlenek. Škoda...
A co tu nikdo v recenzích nezmiňuje, tak mě hrozně rozčiluje to jejich fakt hloupé hospodaření s penězi. Mohli by jíst kvalitněji a levněji...ale misto toho poslední peníze utratí za hranolky nebo tyčinky mars a pak fňukají jak jsou slabí a hladoví..... Nejspíš ty drobné konzumní ústupky představují vstupenku do normálního světa běžných občanů.
S odstupem času hodnotím lépe a lépe, příběh je autentický, upřímný a nezapomenutelný. Druhý dil je ještě lepší, vic niterný a je tam přesně to, co mi chybělo zde. Autorka se rozepsala a píše jak Bůh. Doporučuji všemi deseti.

Kackac77
11.12.2022 5 z 5

Tý jo, to byla krásná cesta. Ráda čtu cestopisy a sním o cestách a pár jsem jich už i absolvovala. Ale věděla jsem, že se vrátím domů. Mám zázemí a rodinu a peníze na jídlo a na kemp. To by hrdinové této knížky považovali za luxus. Vím jak to bolí vystoupit že svého komfortu, Ray a Moth museli, nic jiného jim nezbývalo. A cesta je změnila. Krásný příběh.

Petiz
25.09.2022 4 z 5

Moc fajn čtení ️

zandu
25.08.2022 4 z 5

Spolu. V dobrém i zlém. Doslova.

Helga115
15.08.2022

Pobřežní cestu jsem přečetla za několik dnů, četla se dobře. Co ve mně vzbudilo až nevoli - jak snadno lze přijít o vše co člověk budovat a čím žil tolik let. Jen proto, že se změnily zákony, není na právníka a po 3 letech rozhodne soudce při posledním stání, že se to už táhne moc dlouho a nový důkaz nebyl podán jak měl a běžte... Nepodařilo se mi tohle si představit v reálu, jsem nastavená na to mít vlastní střechu nad hlavou, hlavní pro mě je být doma, kde jsem svou paní a bez lidí. Jejich cesta je pro mě neuvěřitelná a přes všechny nesnáze obdivuji a v podstatě závidím jedno - že šli spolu a nic je nerozdělilo a jak ona napsala - on je můj život/domov. Mají neuvěřitelné štěstí, že se potkali.

Ctenar1202
10.08.2022 5 z 5

Putování bylo skvěle popsané, místy bych řekla až moc, ale tím pádem si čtenář mohl udělat krásnou představu o daném místě. Ještě lepší je však použít Google a daná místa si vyhledat během čtení. Dostanete tím tak neskutečný zážitek. Měla jsem pocit, že s Raynor a Mothem putuji i já. Chladno, vedro, bolavé nohy, spálená těla od slunce. Oba dva byli však velice houževnatí a ač měli téměř pořád hlad, protože byli skoro bez peněz, tak se snažili, aby je neopustil optimismus. Moth se pokoušel nepřipouštět si své onemocnění a prostě jít. Jít co mu nohy dovolí. Na cestě potkávali různé typy lidí. Někteří jim věnovali jídlo nebo jim ukázali kudy dál lepší cestou. Někteří se od nich odvraceli a odmítli jim dát i obyčejnou vodu. Přesto se nevzdávali a s průvodcem v ruce putovali dál.


Jestli zvládli dojít až na konec cesty a jak zvládal či nezvládal Moth své onemocnění vám neprozradím. To si přečtěte vy.

Chesterton
03.08.2022 4 z 5

[audiokniha]
"Člověk potřebuje krásu i chleba."
Chodila jsem s fajn srovnanýma lidma v hodně drsných podmínkách, téměř tisíc kilometrů. Devonem i Cornwallem, pobřežím mezi racky i bezdomovci.
Chodila jsem z pohodlí domova i poklidu rybníků i rozkvetlých luk či kavárenských stolků v letních zahrádkách...
Sdílela jsem jejich pocity provlhlého oblečení, naštvanosti ze zapomenuté vody i odmítání nebo naopak přijetí místními serfaři.
Hledala jsem v mapách . . . .

K tomu mi šel hlavou kontrast mezi životem žitým z mála a v radosti a životem honby za hmotou. Stejně tak myšlenky o až otrockém podřízení se společnosti a zdravotnímu systému, jenž jako celek nestojí příliš na "miluj druhého jako sebe..."
Sama Raynor se často zamýšlí nad odvrácenou stranou ostrovní civilizace ve vztahu k majetku, práci ohrožující zdraví, ale nejvíc nad pestrými úhly pohledu na téma lidí bez domova, kterými se ze dne na den s Mothem stali.
"Přepadli jsme přes hranu civilizace a už jsme prostě jen existovali a přežívali."

Nešlo nesrovnávat s příběhy na Svatojakubské cestě do španělské Compostely, zejména po zmínce o rušení anglických klášterů . . . nebo ve vztahu k Mothově nemoci.
"Celý tenhle kraj patřil bohaté rodině, která už od zrušení klášterů vlastnila panství. Právě tady kdysi žila Daphne du Maurier a snila tu o Manderley. A my jsme tu teď leželi pod hvězdami bez domova a bez peněz."
"Na univerzitu se vrátili studenti. Město bylo plné čerstvých mladých bytostí, které bloumali o ulicích, oblečené v promyšleně bohémském stylu a s pečlivě přemrštěnou nonšalancí se vraceli ke studiu umění. Dokonce i v porovnání se studenty jsme vypadali, jako, že jsme na cestě už opravdu hodně dlouho"
Zkuste si to - nic neočekávat a přesto být obdarováni nadějí, radostí i trpělivostí.
Už jen v poklidném hlasu Dany Černé.
5/4

ela1972
28.07.2022 5 z 5

Moc krásná kniha o soudržnosti dvou lidí v dobrém i ve zlém.

Štítky knihy

anglická literatura putování divočina Cornwall nevyléčitelně nemocní pěší turistika anglické romány

Autorovy další knížky

Raynor Winn
britská, 1962
2020  85%Pobřežní cesta
2022  84%Bouřlivé ticho
2023  89%Po stezkách

Kniha Pobřežní cesta je v

Právě čtených5x
Přečtených197x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených15x
Knihotéce99x
Chystám se číst157x
Chci si koupit31x