Pobřeží seskvečů

Pobřeží seskvečů https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202204/mid_pobrezi-seskvecu-ul2-202204.jpg 4 12 3

Román se odehrává v osmdesátých letech dvacátého století v indiánské rezervaci v kanadské Britské Kolumbii. Strhující příběh kombinuje komické i tragické motivy a realistický pohled na drsný život v malé rybářské vesnici prolínající se s prvky mytologie původních obyvatel Ameriky. Osu příběhu tvoří pátrání po mladším bratrovi devatenáctileté vypravěčky Lisy, který zmizel na moři během rybářské výpravy. Během této dramatické situace vyplouvají na povrch Lisiny vzpomínky na dětství a dospívání v prostředí, kde se mísí indiánské tradice a zcela odlišná kultura „bílé“ Kanady, na strýce Micka, bouřliváka, bývalého indiánského aktivistu poznamenaného dětstvím v křesťanské internátní škole, na babičku, která ji učila o kmenových tradicích i neodlučitelnosti světa živých a mrtvých, ale i na problémy s vrstevníky a bratra Jimmyho, jenž byl olympijskou nadějí Kanady v plavání. Už jako malé se Lise daří zahlédnout střípky světa mimo tento svět. Je schopná vidět duchy stromů nebo také legendárního divokého lesního muže, seskveče. Pomalu se ale učí, že její zvláštní nadání nemusí být vždy darem, ale může být i prokletím, jelikož v jejím okolí už není nikdo, kdo by s takovým nadáním byl schopen pracovat, a Lisa zůstává ve svém snažení o ovládnutí komunikace se světem duchů nepochopená a osamělá. Ostatně i o bratrově zmizení ví něco víc než všichni ostatní… Román, psaný velmi svěžím stylem, přináší pozoruhodný pohled na život a myšlení současných indiánských obyvatel, ale má i mnohem hlubší rozměr pátrání po skrytých zákoutích lidské povahy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Havran
Originální název:

Monkey Beach , 2000


více info...

Přidat komentář

changaj
11.02.2023 5 z 5

Lisa hledá bratra. V příběhu toho se v myšlenkách vrací do minulosti, do dětství v indiánské rezervaci a divokému dospívání. Mimo to se ve vizích noří do sféry mytologické, magické a přírodní. Její prababička byla šamankou, ale ona nemá moc možností se se svými schopnostmi vyrovnávat. Světu, ve kterém žije, je už takový pohled na realitu cizí.

pajaroh
04.03.2020 5 z 5

Smutné a zároveň krásné čtení o propojení světa mrtvých a živých, mytologie a současnosti, o citlivosti duše a daru či prokletí vidět dále než na dno sklenky. Dobře napsané a vložené do příběhu drsné indiánské holky, která tápe, hledá a utíká k alkoholu, drogám a nakonec k původu a předkům.


Jusa
07.10.2014 4 z 5

Až mě překvapilo, jak depresivně na mě tato kniha zapůsobila.

Štítky knihy

Indiáni kanadská literatura rodinné vztahy Britská Kolumbie

Autorovy knížky

Eden Robinson
kanadská, 1968
2014  83%Pobřeží seskvečů

Kniha Pobřeží seskvečů je v

Přečtených18x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst16x
dalších seznamech2x