Po stopách prvních Přemyslovců I.: Zrození státu (872 až 972): Od Bořivoje I. po Boleslava I.

Po stopách prvních Přemyslovců I.: Zrození státu (872 až 972): Od Bořivoje I. po Boleslava I. https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43514/bmid_po-stopach-prvnich-premyslovcu-i-zr-sGM-43514.jpg 4 31 4

Vražda Václava III. před 700 lety uzavřela jednu etapu dějin, když po meči v Olomouci zanikl rod vládnoucí po více než 400 let. Od počátků koncem 9. století psali potomci mytického Přemysla dějiny Čech, Moravy, Slezska i okolních zemí. S první panovnickou dynastií českých dějin nás spojuje především prostor, kde žijeme, a místa, po nichž chodíme; právě toto spojení tvoří pevné kořeny naší národní i státní existence. Řada postupně čtenáři představí desítky dodnes důležitých, ale i mnoha již dávno zaniklých objektů – hradišť, dvorců, klášterů i bojišť spjatých s knížaty „kamenného trůnu“, s prvními generacemi Přemyslovců. Popis lokality je vždy zasazen do poznatků archeologie a historie i do dnešní podoby místa. 1. svazek obsáhne léta 872–972, tedy od první historické zmínky o Bořivoji I. po smrt Boleslava I.... celý text

Přidat komentář

tomas4863
29.06.2022 5 z 5

Knížka pěkně shrnuje archeologické i historiografické poznatky o době počátků českého státu, dílo je ke konci navíc doplněno slovníčky pojmů a osobností, aby se čtenář dokázal zorientovat.

renefer
20.01.2022 3 z 5

Tohle je spíš taková příručka pro cestovatele. Nejdřív popis lokality s fotkami, plánky a nákresy, následně popis místa v současnosti s možností dopravy, plánování trasy nebo parkování. Na čtení to není, spíš přibalit na vandr po Česku a objíždět památky.


berau
16.12.2015 3 z 5

Zdánlivě zavádějící název knihy láká k pátrání po stopách prvních Přemyslovců a to na základě archeologických nálezů. Jedná se o klasické popularizační čtivo, které je vhodné pro laiky.
Kniha je zároveň psaná jako bedekr, takže se dá sebou vzít i na cesty za poznáním naší historie z časů budování českého státu. A propos, víte kde leží nejstarší kamenná dosud stojící stavba na našem území? ... tak v této knize se to dozvíte :-)

Aaron Lewis
15.08.2014 3 z 5

Docela zajímavé, vůbec jsem nevěděla, o čem to bude a možná to je dobře. Stejně si tu dobu nedokážu představit.

Štítky knihy

Přemyslovci raný středověk české dějiny český středověk

Kniha Po stopách prvních Přemyslovců I.: Zrození státu (872 až 972): Od Bořivoje I. po Boleslava I. je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce21x
Chystám se číst5x
Chci si koupit5x