Po stopách dávných věků aneb Vitějice v dobách středověku

Po stopách dávných věků aneb Vitějice v dobách středověku https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262145/bmid_po-stopach-davnych-veku-aneb-viteji-X11-262145.png 5 1 1

Autor nás ve svém díle zavede zpět do středověkého Prachaticka.Vyčerpávajícím způsobem se věnuje hlavně dějinám hradu Osule a Vitějovic. V bohaté příloze popisuje nejen okolní městečka a vesnice, ale např. i Strakonice,Horažďovice, hrad Pořešín či Helfenburk.

Přidat komentář

Klamm
05.01.2016 5 z 5

Nejprve jsem měl knihu zapůjčenou z městské knihovny, ale hned po pár přečtených stranách jsem ji musel vlastnit. Oslovil jsem autora a osobně si ji u něho s radostí zakoupil. Je napsána přehledně, srozumitelně a poutavě. Přiznám se, že jsem ji dosud celou pečlivě nepřečetl, ale spíše listoval a vybíral si oblasti které mě zajímaly. Poutavě byl pro mě popsán život ve středověku i s jeho pikantnostmi. Víte například jak vznikla tradice svatebních květin? Průměrný středověký člověk se koupal jednou do měsíce a to ještě jen v teplé sezoně. Šaty si nepral třeba celé měsíce. Nevěsty tedy musely zákonitě páchnout jako tchoř. S toho důvodu se většina svateb odehrávala na jaře a nevěsty nosily kytice květů, aby zápach umírnily.
Ve středověku to opravdu nebyl žádný med. Vždy když sedím v zubařském křesle, vzpomenu na vyrvání zubu kovářskými kleštěmi od hromotluka se špinavýma prackama a hned se cítím v 21. století lépe.

Děkuji panu Skočnému za práci kterou si se shromažďováním informací dal a neváhal se o ně s námi podělit!

Kniha Po stopách dávných věků aneb Vitějice v dobách středověku je v

Přečtených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x