Po setmění

Po setmění https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83981/po-setmeni-83981.jpg 5 17 5

V románu Po setmění nás Phillip Margolin uvádí do složitého, pro nás nezvyklého světa americké justice. Do světa, ve kterém nesmlouvavě bojují před zraky poroty státní zástupce na straně jedné a obhájce na straně druhé - o svobodu a mnohdy i o život obžalovaného. V Margolinově románu se však setkáváme s neobvyklou situací, kdy se dva špičkoví představitelé těchto dvou protipólů náhle ocitají na stejné straně soudní síně. Státní zástupkyně Abigail Griffenová je totiž obžalována z vraždy svého manžela, navíc soudce Nejvyššího soudu ve státě Oregon a její obhajoby se ujímá sám Matthew Reynolds, proslulý bojovník proti trestu smrti. Dokonale promyšlená zápletka přivádí na jeviště obchodníky s drogami, posedlého vraha, který se dostal z cely smrti jen díky právnickým kličkám, ale také hluboké a překvapující osobní vztahy aktérů podivuhodného příběhu. Úžasný spád vyprávění graduje v napínavých uzlových momentech, které slibují konečné rozluštění, ale ve skutečnosti přínášejí vždy jen zásadně nové pohledy a zcela nečekaná řešení. Světlo do celého případu nakonec vnese postava, kterou skvělá právnická budoucnost teprve čeká - mladá začínající právnička Tracy Cavanaughová. Musí přitom vyřešit nejen složitý detektivní problém, ale čeká ji i těžké morální rozhodování. Zvolí sympatie, snahu ,,vzít právo do vlastních rukou'' anebo zákon?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Aktuell
Originální název:

After Dark , 1995


více info...

Přidat komentář

kate9326
24.03.2023 2 z 5

Vážně se to všem tak líbilo? Sice nejsem přední fanynka detektivek,
a asi kvůli staršímu datu vydání mi nesedly některé věci- jako zastaralá fototechnika, telefony, ale jedná se z dnešního pohledu o "historickou detektivku".
A ačkoliv se autor zabýval právem i v reálu, zápletka mi připadala nevěrohodná.
Scény od soudu ne, v těch je patrná inspirace z amerického soudnictví- ale i ten konec/pointa?! Jako že cože, tohle je opravdu nereálné, a to čtu nejradši fantasy....
V překladu se také objevilo pár chyb, ale těch si každý všimnout nemusí.
S trestem smrti také nesouhlasím, takže v tom vidím pozitivum, a právě že složité na čtení to není, jenom ne moc uvěřitelné, na to, že to soudní prostředí je popsáno realisticky, příběh a závěr fakt nevěrohodný.
Btw pokud by autor chtěl happyend, mohl skončit předposlední kapitolou,
ta poslední a epilog byly nejslabší...

TaLu
11.01.2023 5 z 5

Nejlépe vykreslená scéna amerického soudu, kterou jsem četla. Přesné, přehledné a svým způsobem strhující, i když někomu ten popis může připadat zdlouhavý. Trestní právo očima soudců, obhájců i žalobců připravuje kulisy pro samotný případ vražd. Pomocí důkazů rozplétané klubko, které se zašmodrchá nanovo. A to hned několikrát. Jedno podezření vyšlo.
Líbil se mi i samotný závěr.
Jsem ráda, že trest smrti byl u nás zrušen. Všechny důvody "pro" smete jeden justiční omyl - život nahradit nelze. A pokud bude lidstvo omylné, což bude vždy, pak by trest smrti existovat neměl.
Zároveň ale platí, že někdo by měl zůstat ve vězení navždy. Bez možnosti propuštění.
Zajímavé, vyvolávající otázky. Rozhodně stojí za přečtení.


xxBILLY
04.11.2017

Velmi dobrý kriminální román s velmi složitým dějem pro náročnější čtenáře.

rodak
01.11.2017 5 z 5

Tak to bylo dokonalé.Jak to že je ta kniha tak málo čtená a hodnocená zde.Právnický thriller o hodně lepší,napínavější a čtivější než leckdy román od Grishama.Určitě se porozhlédnu po dalších autorových knihách.

jarin58
03.06.2017 5 z 5

Pět hvězd je málo,bohužel,i když by si kniha zasloužila víc.Spisovatele dávám do oblíbených.