Po extázi prádelna

Po extázi prádelna https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51553/po-extazi-pradelna-51553.jpg 5 10 2

V této vynikající knize zkoumá jeden z nejvýznamnějších buddhistických učitelů Západu radosti i výzvy, jež člověku přináší duchovní život. Jack Kornfield žil a vyučoval v blízkosti mnoha křesťanských mnichů a jeptišek, židovských mystiků, hinduistických světců, súfijských učitelů a vůdčích osobností na poli transpersonální psychologie. Na základě bohatých zkušeností nyní napsal dojemné, fascinující dílo o tom, kudy se duchovní cesta ubírá v moderní společnosti, a o potížích, jimž musejí čelit i ti nejosvícenější z nás, ať už vyznávají jakoukoli víru. ... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Eminent
Originální název:

After the Ecstasy


více info...

Přidat komentář

Metroušek
28.02.2020 4 z 5

Vskutku moudrá a záslužná kniha o duchovním vývoji, kterou bych doporučil všem pokročilejším adeptům královské cesty. Osvícení asi kyne málokomu z nás, ale na střední a vyšší stupeň cesty se při přiměřené dávce vytrvalosti, pokory a vhodně zvolené metodě dostane leckdo, zejména v tom "všedním", nemystickém smyslu, o jakém pojednává tato kniha. Je to kniha otevřená, poctivá a potřebná, nevyhýbající se problematickým jevům, plná zpovědí a příběhů lidí, příhodných citátů i dobrého výkladu tématiky. Dalším plusem je, že čerpá ze zkušeností adeptů a mistrů různých směrů, zejména pak buddhismu, zenového buddhismu a křesťanství. "Mystikové, učitelé a odborníci nám říkají, že se musíme probudit k posvátnosti v proudu obyčejných věcí. Jak tvrdí Thomas Merton, "život je takhle prostý: žijeme ve světě, který je zcela průhledný a skrze něj po celou dobu září Bůh. A to není jen půvabný příběh či pověst - to je pravda."" Asi tak.

Klamm
01.01.2019 5 z 5

Jack Kornfield, není žádný zelenáč na duchovním poli. Má dlouhou praxi jak z kláštera, tak ze společenského života. A protože se za tu dobu setkal se spoustou praktikujících lidí, dal si tu práci a posbíral jejich zkušenosti s mystickými zážitky. Důraz je kladen na urovnání našeho pokřiveného, zidealizovaného pohledu na duchovní osvícení a kdejaké mistry. To, že dosáhneme určitého stupně samadhi, neznamená, že tento stav zůstane trvalým a my se budeme do konce života chechtat a koupat v blaženosti. Zkušenosti mnoha lidí jsou takové, že po návratu do každodeního života se všemi jeho starostmi, je to mnohdy pěkně semlelo. Proto tedy, Po extázi prádelna. A ,,špinavé prádlo", které je třeba ještě proprat, nosí bohužel i mnoho společensky uznávaných mistrů, do jejichž kuchyně ani jejich žáci nevidí, nebo raději ani vidět nechtějí.

90%