Po cestách kamenitých

Po cestách kamenitých https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191688/po-cestach-kamenitych-Ts8-191688.jpg 4 10 2

Rozhovor s autorem oblíbené knihy Duchovní cesty islámu. Islamolog a afrikanista Luboš Kropáček se již desítky let věnuje putování po neschůdných cestách poznávání dějin a kultury islámského světa. Rozhovor, který s ním vedli dva zkušení novináři, sleduje nejprve životní příběh absolventa arabistiky, anglistiky a afrikanistiky v Praze, který se v roce 1968 účastnil studentské expedice do nemocnice Alberta Schweitzera v Lambaréné. Tato mnohaměsíční cesta předznamenala celoživotní zájem Luboše Kropáčka o Afriku. Až do roku 1974 působil jako odborný asistent na FF UK , poté byl donucen odejít a živil se překlady a tlumočením z arabštiny. Po roce 1989 se na fakultu vrátil, v roce 2001 byl jmenován profesorem. Luboš Kropáček je autorem mnoha úspěšných knih o dějinách, kultuře a duchovnosti islámského světa. Připomeňme asi nejznámější, opakovaně vydávaný přehled Duchovní cesty islámu (Vyšehrad, 5. vydání 2011). Islám, islámský fundamentalismus a život muslimské společnosti proto představují druhé významné téma knihy. Tím třetím je křesťanská víra, pevný základ a opora v mnoha nelehkých životních situacích. I o nich je možné se v knize rozhovorů s jednou z výrazných osobností české vzdělanosti dočíst.... celý text

Přidat komentář

Simikik
31.01.2018 4 z 5

Kniha je formou "rozhovorů". Prý písemných, píše pan Kropáček. Kniha ke koncipována do dvou částí. První částí jsou osobní vzpomínky na život p. Kropáčka. V druhé polovině jsou otázky přímo mířeny na Islám a život v muslimských zemích. Na žitou víru i na různé názory lidí ze zemí "třetího" světa. Kniha je užitečná pro všechny, kteří se chtějí naučit novému o lidech, o víře.

kristleko
16.09.2014 5 z 5

Knižní rozhovor s předním českým orientalistou a afrikanistou. Text má dvě roviny – jednak mapuje životní osudy Luboše Kropáčka od dětství na Vinohradech přes studentskou expedici do nemocnice v gabonském Lambaréné a tlumočnickou dráhu až po kariéru akademickou (završenou v roce 2001 udělením profesury). Druhá rovina je ale asi cennější – věnuje se totiž dějinám a rozmanitostem islámského světa s citelnou snahou o dialog mezi křesťany a muslimy. Kropáček je sám věřící katolík a přitom znalec a obdivovatel islámu. Je to zajímavá kniha v mnoha směrech a díky rozhovorové formě se i pěkně čte.


Autoři knihy

Luboš Kropáček
česká, 1939
Martin T. Zikmund
česká, 1966
Jan Paulas
česká, 1965

Kniha Po cestách kamenitých je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x