Po Athénách: Výbor z Attických nocí a z listů Marku Frontonovi

Po Athénách: Výbor z Attických nocí a z listů Marku Frontonovi https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457707/bmid_po-athenach-vybor-z-attickych-noci--4HH-457707.jpg 4 5 1

„Krátké druhé století“, tedy éra pěti „dobrých císařů“ od Nervy po Marka Aurelia (96-180), představuje cosi jako římský biedermeier. Říše je „hotova“ a stabilizována, kultura se obrací k soukromému životu a k idealizované minulosti. Athény, dávno politicky bezvýznamné, se stávají hlavním městem vzdělanosti, antickým Oxfordem. Římští žáci jezdí za řeckými profesory. Kultura těchto žáků a profesorů, „druhá sofistika“, nevytváří velké filosofické koncepty. Zabývá se praktickou etikou, vzpomínáním na zlatý věk Athén – a jazykem a stylem. Svazek přináší dvojí literární svědectví o této epoše. První je výbor z Attických nocí Aula Gellia, jednoho z oněch římských studentů. Gellius si vypisuje poznatky o klasické kultuře i zážitky ze života akademického i studentského. Zobrazuje komunitu, která se nestará o „velké dějiny“, ale raduje se z poznávání a ze čtení starých textů. Gelliův obraz této athénské komunity ovlivnil pak evropský humanismus, zvláště éru Erasmovu a Rabelaisovu, důvěřující v sílu literárního vzdělání přivést lidstvo na lepší cesty. Druhým svědectvím je výbor z listů mladičkého prince Marka Aurelia, který má daleko do pozdějšího stoického myslitele Hovorů k sobě. Mladý Marcus Aurelius a rétor Marcus Fronto, učitel princův (i učitel Aula Gellia), si píší o každodenních zážitcích i o jazyce a literatuře, o vášni poznávat – i o vášni vzájemné. Hrají spolu totiž literární hru na erotickou dvojici ve stylu Platónových dialogů. Tak se žije „po Athénách“.... celý text

Přidat komentář

sika444
26.05.2023 5 z 5

Aulus Gellius - Attické noci
Pozoruhodná kniha glos, poznámek, výpisků z četby, jazykových rébusů, úvah podepřených autoritami a citátů významných osobností, filosofů a učitelů, nejčastěji Cornelia Frontona. Je zde mnoho banálního, leccos vyvanulo, ale hodně toho stojí za to číst. Gellius působil nějaký čas jako soudce, a tak jsou zde i různá právnická pojednání. Mně osobně nejvíce zaujala pravidla pro symposion, dále charakteristika toho, co je humanita, pojednání o tom, kdo je skutečný filosof (podle Epiktéta), pojednání o Platónovi. Jsou zde citovány i krásné pederastické verše a pozoruhodný je dopis, který napsal Alexandr Aristotelovi po té, co zveřejnil "akroatická" pojednání, a Aristotelova odpověď králi. Najednou klasici ožívají, objevují se citáty z děl dávno ztracených, Athény a Řím se stávají současnými. Zásluhu na tom má i skvělý a živý překlad Martina C. Putny.
Korespondence Marca Aurelia a Marka Frontona - je to spíš drobná zajímavost, na níž je pozoruhodné, jak je rozverná. Mimo to jsou zde i zajímavá místa - prostě znovu se ocitáme v římském světě inspirovaném řeckým myšlením.
Celému svazku předchází Putnova předmluva, poučená, zajímavá, fundovaná, nabitá fakty, kterou mu upřímně a přejně závidím. Inu, kdo umí, umí.

Autoři knihy

Aulus Gellius
italská, 125 - 180
Marcus Aurelius
italská, 121 - 180

Kniha Po Athénách: Výbor z Attických nocí a z listů Marku Frontonovi je v

Přečtených5x
Knihotéce5x
Chystám se číst11x
Chci si koupit6x