Po Alence

Po Alence https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321800/bmid_po-alence-Dzv-321800.jpg 3 19 10

Když se před sto padesáti lety propadla Alenka králičí dírou dolů, našla tam říši divů, v níž byla nedůsledná pravidla a neomalená ega stejně běžná jako ve světě, který nechala nahoře. Ale co to bylo za svět? A jakým způsobem reagovalo město Oxford v šedesátých letech devatenáctého století na to, že Alenka zmizela? Gregory Maguire napsal fantaskní román, ve kterém zaměřuje svoji okouzlující představivost na podsvětí, podzemí a podezdívky – a také na porozumění starému i novému. Maguire nám nabízí invenčně pootočenou variantu světově proslulého Carrollova příběhu. Ada – Alenčina kamarádka, o které je v knize Alenčina dobrodružství v kraji divů pouze letmá zmínka – se vydá z domu, aby navštívila Alenku. Přichází ale maličko pozdě – a potom se sama propadne králičí dírou dolů...... celý text

Žánr:
Pro děti a mládež

Vydáno: ekniha , XYZ (ČR)
více info...

Přidat komentář

Američanka510
18.08.2023 odpad!

Převyprávění Alenky v říši divů a za zrcadlem. Nikdy jsem o knize neslyšela ai jsem se na ní docela hodně těšila. To byla, ale chyba. Kniha nesplnila moje očekávání dokonce si myslím, že to ani nebylo převyprávění, že jenom z příběhu něco vzali a nechali to tam a něco přidali a hodně toho ubrali.
Jdeme se vrhnout hezky směle na plusy
+krátké kapitoly
+ilustrace
+více pohledů
(Plusy bych spíše schrnula, jako grafickou stránku knihy)
A teď jdeme na mínusy
- spousta postav (bez popisu, bez vlastností, jenom napsané jméno v knize)
- nijaký děj
- žádné drama (to se vztahuje ik tomu děje, protože v každém příběhu se musí stát nějaká katastrofa a tady prostě nic)
- název nedával smyl

Bohužel sečteno, podtrženo příběh se mi vůbec nelíbil a do čtení jsem se musela nutit. Dlouho jsem přemýšlela i nad počtem hvězdiček a nakonec jsem se rozhodla pro tu jednu.

Tak snad příště u nějaké další recenze Vaše Lucka. Ld

Janča1532
21.11.2020 1 z 5

Do knihy sem se vůbec nemohla začíst,těšila sem se na ní.ale zklamala mě.


Elevant
17.03.2020 4 z 5

Ačkoliv vyvolává docela rozporuplné pocity, určitě stojí za přečtení. Lewisi Carrollovi se autor samozřejmě nemůže rovnat, ale pokud jste z Carrollovy Alenky nadšení jako já, Po Alence by vás nemělo zklamat.

bilamyska
13.06.2018 1 z 5

Četlo se mi to opravdu příšerně. Nelíbily se mi nové postavy a jejich charaktery a ani konec. Vlastně se mi tam nelíbilo nic. Zkusím si přečíst znovu Alenku, abych si uvědomila, jestli se autor snažil napodobit Carrolla a čím vším přesně se od něj inspiroval.

ondras666
17.05.2018 1 z 5

Tohle byl velký omyl. Snaha napsat pokračování úžasné knihy a udělat z ní kopii a jen změnit lehce postavy a dej, fakt není dobré. Ale každý chce nějak vydělat, tak to autorům necháme.

Aivinka
17.07.2017 5 z 5

Užasný příběh, krásné zpracování. Jakožto velká fanynka Alenky v říši divů jsem si tuto knihu nemohla nechat ujít. Autor nádherně ukazuje říši divů v novém světle z pohledu nové Alenky Ady. Navíc autor nabízí i příběh Lydie, sestry malé Alenky a guvernantky Ady.
Autorovi patří poklona.

Princezna22
07.06.2017 3 z 5

Alenku v říši divů mám ráda. Ale tato kniha nějak nevím kam ji zařadit. Jako nebylo to špatné,ale já se do knihy nemohla vůbec ponořit, začíst se,příště si raději přečtu originální Alenku.

maca1245
18.05.2017 3 z 5

Mám rád svět Alenky a říši divů. Proto jsem vždy zvědavý na nové knihy této tématiky. Ale toto se mi četlo opravdu těžce. Chvílemi tak zdlouhavé pasáže, že jsem měl tendenci knihu odložit a nedočíst. Tato kniha má dvě části. První to když kamarádka Alenky Ada se dostane do říše divů. Této části snad nemohu nic vytknout. A druhá je ze světa kde žijí obě aktérky. Tam už to příběhově pokulhávalo a kolikrát i nudilo. Po půlce knihy mě to trošku chytlo, ale víc jak 3 * dát nemohu.

LadyKet
05.04.2017 1 z 5

Předem upozorňuji na fakt, že mojí nejoblíbenější knihou vůbec je Alenka v říši divů a za zrcadlem, proto jsem velmi kritická k jakýmkoliv jejím předělávkám, dodělávkám a podobně.
Nicméně, i tak musím dá pouze jen jednu hvězdičku, jelikož tento příběh nestál opravdu za to. Od prvních stránek jsem odolávala pokušení knihu odložit a nedočíst ji. Jenže za prvé jsem chtěla autorovi ještě dát šanci (Zbytečně!) a za druhé si myslím, že když chce člověk hodnotit knihu, tak by ji měl přečíst celou. Obzvlášť jestli ji hodlá kritizovat.
Myslím si, že autor naprosto nepochopil svět Carrolla, který není jen o bláznivostech, ale každé setkání má určité ponaučení, určitou zajímavou myšlenku. Ale tato kniha tyto myšlenky a ponaučení neměla a vznikl tak jen divný svět bez větších nápadů. Prostě pouhá nepovedená kopie.
Navíc mi přišlo velmi zbytečné a nevhodné do tohoto příběhu cpát téma otroctví a černochů v Americe (To je tak, když do britské literatury vleze Američan...). Vůbec to tam nesedlo a bylo to zbytečně navíc.
A hlavní postava mi byla bohužel od začátku velmi nesympatická, což je poněkud problém, když je to zásadní postava a má být kladná...
Další věc, která mě zklamala, byly ilustrace. Obálka knihy je celkem pěkně provedená a docela mě i nalákala a pak jsem se začetla a vykoukl na mě první obrázek a bylo to jak rána pěstí. Nejsou to nijak hezké ilustrace. Zbytečně až moc jednoduché.
A protože jsem poněkud mírný člověk, tak ta jedna hvězda je za odvahu se do něčeho takového pustit.

DariDerek
28.03.2017 4 z 5

Prvních 70 stránek jsem nechápala, co to má s Alenkou společného. Potom se to rozjelo a ohromně se mi to líbilo! A ty ilustrace v knize přesně odpovídají tomu, jak jsem celý příběh vnímala. Kdyby byl ten rozjezd trochu lepšejší, neváhala bych dát pět hvězd, takto "jen" čtyři. :-) Více v recenzi v záložkách. :-)

Autorovy knížky

Gregory Maguire
americká, 1954
2016  61%Po Alence

Kniha Po Alence je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst19x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x