Plzeňský pitaval

Plzeňský pitaval https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331973/bmid_plzensky-pitaval-kP1-331973.jpg 3 3 2

Vraždy, krádeže, loupeže, smilstvo a další přestupky tvoří pestrou mozaiku, která je součástí dějin plzeňského kraje. Kriminálním dějinám Plzeňska se v první polovině minulého století intenzivně věnoval kulturní historik a vlastivědec Jaroslav Schiebl a právě díky němu mají milovníci historické literatury faktu i plzeňští patrioti skvělou příležitost seznámit se nyní v této knize s příběhy z plzeňského podsvětí, soudních síní, mučíren a popravišť. Při četbě zjistíte, že krutost některých pachatelů si nijak nezadá s brutalitou dnešních vrahů a že dávní kriminálníci se také příliš nelišili od těch současných. Sbírka obsahuje také množství historek, které spíše než mrazení vyvolávají úsměv a pobavení, současně však přináší i četné výlety do mnoha dalších oblastí kulturní historie.... celý text

Přidat komentář

Lili2
09.06.2021

Hlavně škoda, že příběhy nebyly řazeny chronologicky. Text psaný starocestinou me nudil, nemusel tam být.

Elsinor024
12.02.2018 2 z 5

Pokud by čerpalo z tohoto pramene dítě nebo student, dozvěděli by se například, že Jan Bavor ze Švamberka byl plzeňský "odpovědník". To slovo se v textu několikrát opakuje, takže nejde o překlep.
Bavor Plzni nebyl odpovědný, ale naopak městu podle starého středověkého práva vyhlásil opověď, tedy jakousi soukromou válku nebo krevní mstu. Stal se tedy opovědníkem. Stejnou opověď vyhlásil v té době Jiří Kopidlanský Praze.
Ale jinak celkem dobré shrnutí zajímavých událostí.


Štítky knihy

Plzeň skutečné kriminální případy

Autoři knihy

Aleš Česal
česká, 1976
Jaroslav Schiebl
česká, 1851 - 1933

Kniha Plzeňský pitaval je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x