Plus mínus

Plus mínus https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86812/plus-minus-86812.gif 3 7 2

Tento výbor povídek předkládá čtenáři mozaiku reprezentativních textů, které se inspirují nejrůznějšími podobami života v dnešním Izraeli. Rozmanitost námětů odpovídá i rozmanitost tvůrčích přístupů. Na jednom konci široké škály najdeme povídku Dana Benaji Seriho, vyprávějící o rodinném tajemství v tradičním sefardském prostředí, či krátkou prózu Aharona Megeda, připomínající vrcholy ruské jidiš literatury 20. století, jejich protipól představuje text nekonformního Etgara Kereta, patřícího k nejvýraznějším zjevům mladší generace izraelských autorů. Tematický záběr antologie je vskutku široký. Od příběhu muže, kvůli němuž zvolily smrt dvě ženy, až k humorně laděnému, sebeironizujícímu pohledu muže na vlastní manželství, od příběhu rozvádějící se povrchní ženy ke vzpomínce na dávný cit k muži, jenž z útrpnosti usmrtil vlastní matku, od portrétu diktátora, hraničícího se snovou vizí, k příběhu ženy, jež se v prázdném bytě miluje s neznámým mužem, aby přehlušila tíživou vzpomínku z dětství. Sborník vychází u příležitosti šedesátých narozenin naší přední hebraistky a překladatelky doc. Jiřiny Šedinové jako poděkování jejích bývalých studentů.... celý text

Přidat komentář

cori
23.12.2020 3 z 5

Antologie obsahuje 14 povídek, z nichž se většina zabývá vztahy mezi partnery, smutečním setkáním po pohřbu, vztahy rodičů a dětí apod. Povídky mě moc neoslovily, čekala jsem údernější pointy. Povídky většinou končí uprostřed akce bez rozuzlení. Vymyká se akorát práce o umírajícím diktátorovi Nevezmeš.

Komnenos
09.09.2013 4 z 5

Keďže ide o antológiu izraelských poviedok, očakával som, že veľa z nich sa bude zaoberať témou vojny a arabského terorizmu, keďže tieto fenomény sú izraelskou každodennou realitou. Až na posledné dve poviedky však táto téma v poviedkach absentuje. Hlavným leitmotívom všetkých poviedok je vzťah muža a ženy, samozrejme v čo najviac vyhrotených a komplikovaných situáciách. Styčným bodom väčšiny poviedok je tiež rozprávač, ktorým je syn, alebo dcéra dotyčného páru. Neviem, či bolo zámerom vybrať tematicky takéto podobné poviedky, ale pravdepodobne áno. Väčšina z nich dosahuje nadpriemerné kvality, takže je ťažké povedať, ktoré sú najlepšie. Pri voľbe najhoršej poviedky však neváham, jednoznačne je to Plus mínus podľa ktorej sa volá celá antológia. Proti gustu žiaden dišputát, ale ja jednoducho próze typu "prúd vedomia" neviem prísť na chuť.