Plukovník Švec

Plukovník Švec https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423166/plukovnik-svecfGFpYx-MYl-.jpg 3 12 4

Drama o třech dějstvích. Pohled na historické momenty z působení československých legií v Rusku a osud jednoho z velitelů plukovníka Švece z pera jednoho z účastníků bitvy u Zborova, vojáka a spisovatele R. Medka, je více než dokumentem. Osobitý pohled, s hlubokou znalostí reálií, na události a tragický osud významného legionáře osloví jistě dnešního čtenáře k hlubšímu zamyšlení i nad dnešním stavem společnosti. Za okupace a minulého režimu zakázaná hra vychází jako 149. svazek edice D.... celý text

Přidat komentář

terezapolednik
05.02.2024 2 z 5

Československé legie v Rusku se pomalu, ale jistě vytrácejí z našeho povědomí a je jim udělována menší pozornost, než jakou by si zasloužily. Sama bych na drama ani nepřišla, nebýt přítele, který se tím zabývá. Myslím si ale, že pro člověka, který nemá dostatečné historické pozadí, to bude nicneříkající. V dramatu se také objevuje mnoho rusismů, a troufám si tvrdit až satira na ruské poměry, která zůstane mnohým neznalým tohoto světa skryta.

Hledam94
04.08.2022 2 z 5

Drama z první světové války, posloucháno rozhlasové zpracování ke stému výročí vzniku Československa. Za mě trochu tezovité rozdělení charakterů, proto 3 hvězdičky.


JP
27.07.2022 3 z 5

Vojensko politické drama, psané přímým účastníkem, Rudolfem Medkem, kde se nejvíc ze všeho rozebírá národní hrdost, ve složité politicko-národnostní situaci, co je správné, co ne - každé rozhodnutí je volbou mezi tím, co je menším zlem. Pro mě, upřímně, je tohle období velmi letmo zmapované, dějepis mě vždy zajímal a bavil, bavilo mě nad tím přemýšlet, představovat si všechny ty konflikty, akty, volby, ale nehledě na to, jestli jsme tohle období rozebírali na ZŠ, nebo SŠ, mi přijde, že jak čas plyne, událostem se věnuje prostor jen z hlediska jejich soudobé význačnosti, což může snadno vrhnout hodně světla na jedno a stín polozapomenutí na další, takže Říjnová revoluce, Brestlitevský mír, co následovalo, v rámci řadového vzdělání, stejně jako historie československých legií v Rusku, je pro mladší generace více a více neznámou stránkou dějin. Možná dobré memento o tom, že jestliže vás něco z historie zaujme, nebojte se k tomu vrátit, a zamyslet se nad tím, nehledě na to, jak nepatrně se to může na první pohled jevit.

sika444
07.11.2020 3 z 5

Je to drama - plakát. Naštěstí nejen o hrdinství československých legionářů, ale i o jejich selhání. Postavy jsou ploché, jsou to typy, bez jakékoli hlubší psychologie. Nakonec však četba tohoto dramatu není tak zbytečná, protože povědomí o selhání mnoha legionářů a jejich podlehnutí bolševikům se ztrácí.