Plukovník Chabert

Plukovník Chabert https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197606/bmid_plukovnik-chabert-MqZ-197606.jpg 4 22 3

Svazek obsahuje dvě povídky/novely (Plukovník Chabert, 1832; Dívka se zlatýma očima, 1835), o nichž J. O. Fischer v předmluvě napsal: „V plukovníku Chabertovi vidíme do detailu odpozorovaný systém kapitalistického soudnictví, v kterém není nutno být nepoctivý a obcházet zákony, ale v němž zákony a celé právní a soudní zřízení jsou přímo zařízeny tak, aby sloužily tomu, kdo chce okrást, podvést, doběhnout druhého, kde práva se může dovolat jen ten, kdo na to má. Význam druhého dílka, Dívky se zlatýma očima, nespočívá v jeho smyšleném ději, avšak v bystrém úvodním rozboru buržoasní společnosti.“... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Le Colonel Chabert / La Fille aux yeux d'or


více info...

Přidat komentář

jindra2
01.11.2019 3 z 5

Plukovník Chabert - Klasická povídka o vychytralé manželce a přepjatě hrdém manželovi. Prosvítá Balzacův obdiv monarchie.
Dívka se zlatýma očima - Mysteriózní příběh o nadpozemsky vášnivém vztahu mezi 2 prototypy dokonalých lidí s anarchistickými prvky. Dialogy jsou záměrně vyšroubované a exaltované.

Zelený_Drak
24.02.2019 4 z 5

Mám vydání z roku 1949, které obsahuje povídky dvě – Plukovník Chabert a Dívka se zlatýma očima. Plukovník Chabert je taková typická ukázka Balzacova díla a na krátkém rozsahu ukazuje mnoho autorových oblíbených prvků (muž, který "má zásluhy" si odpírá to, nač má právo, ve prospěch ženy – bezcitné intrikánky, která si to nezaslouží, chudák se nemůže domoci spravedlnosti, neosobní konzumní vztahy). Nesouhlasím ale s Pelusem, že je to pitomec. Chabert je motivován hrdostí tam, kde mnozí jiní Balzacovi hrdinové předvádějí chtivost a hloupost. Povídka ale ničím nevyniká. To Dívka se zlatýma očima mě okouzlila, v kategorii povídek velmi zdařilá záležitost. Jak líčení Paříže jako pekla, tak samotná jednoduchá milostná zápletka, jejíž rozuzlení čtenář předem zná, jsou velmi dobré.


lampernaqui
09.02.2016 4 z 5

Je to celkem problém, když se vrátíte po své smrti mezi živé a nikdo se k vám nechce znát. Zvláště vaše žena s vašimi penězi. Krásné dvě povídky přečteny během chvilky a i do nich se lehce promítla skupina Třinácti, o které si musím přečíst jiné romány (do historie Třinácti mě také nalákal téměř třináctihodinový film od J. Rivetta)