Ploštice

Ploštice https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258940/bmid_plostice-258940.jpg 4 146 41

Susan a Alex Wendtonovci sa chcú odsťahovať zo svojho malého bytu a zdá sa, že konečne našli byt svojich snov. Priestranný mezonetový byt v dobrej štvrti, bez poplatku realitnej kancelárii. Majiteľka domu je síce trochu výstredná a postarší údržbár má neustále záhadné poznámky o pivnici, ale… nájom je taký nízky, že by bol hriech byt nevziať. Lenže Susan čoskoro zisťuje, že ich domov je plný ploštíc. Alebo nie je? Susan sa každé ráno zobúdza s novými štípancami, ale zdá sa, že ani Alex, ani ich dcéra Emma ten problém nemajú. Deratizátor nič nenájde a majiteľka domu prisahá, že v jej dome žiadne ploštice nie sú. Susan má strach, že začína blúzniť… Tieto ploštice sú totiž oveľa zlovestnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá - sú totiž naozaj všade …... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Fragment (SK)
Originální název:

Bedbugs , 2011


více info...

Přidat komentář

Prey
06.04.2024 3 z 5

Začátek sliboval propracovaný psychothriller ve stylu Rosemary má děťátko, ale postupně se z toho stal za vlasy přitažený horor. Jako oddechové čtení v pohodě, ale nemějte vysoká očekávání. (Čteno v překladu Romany Bičíkové.)

Verunka289
09.08.2022 odpad!

Toto byla tak zbytečná kniha, nic mi to nedalo.... dočetla jsem ji jen proto, že knížky prostě dočítám, když už s nimi začnu, nic víc, nic míň.


MichalHoráček
18.04.2021 3 z 5

Tak nějak nevím co si o tom mám myslet.... Chvílemi mě kniha hodně bavila a pak za pár stránek hrozná nuda... Závěr to malinko vylepšil, ale myslím si, že za pár dní už ani nebudu vědět o čem to bylo...

Jurajovamaka
03.03.2021 5 z 5

Kniha je rozdelená do niekoľkých častí, kde v každej je dej viac a viac napínavý. Priznávam, že kniha ma úplne pohltila až od druhej časti, tá prvá je len taký rozjazd.
Pre náročnejších čitateľov to asi nie je to pravé, čo by si mohli želať, no stále dostanete kus napätia a pocit, či tie potvory nemáte doma aj vy. Ľahko sa číta, čo je plus, a je to, v rámci možností, „oddychovka“ na pár hodín.
Koniec knihe uberá na hodnotení a bol trochu prehnaný, no aj tak som si knihu užila.
O D P O R Ú Č A M ❤
Ďalšie moje recenzie na knihy istagram: majusikboxxy ♡

jprst
31.12.2020 3 z 5

Docela slušná kombinace mezi horrorem a psychothrillerem s patřičnou gradací, kterou ale autor závěrem dost "úspěšně" pokazil, jako by si nevěděl rady co s tím.

mynamail
13.10.2020

Vzhledem k tomu, že mám hrůzu i z mouchy a cítím k veškerému hmyzu a broučkům a podobné havěti neuvěřitelný odpor, byla odvaha otevřít první stránku. Ale nelituji. Opravdu přečteno za jedno deštivé odpoledne. Nebylo žádné hluché místo, žádná nuda. Vývoj nepředvídatelný. Doporučuji.

evilunicorn
21.07.2020 4 z 5

I přesto, že mě postava Susan svým chováním občas iritovala, nemůžu příběhu upřít svižné tempo, zajímavý námět a skvělý konec.Zajímavé dílko, díky kterému jsem měl téměř potřebu se poškrábat na kůži.Body navíc za noir obal knihy.

Iva B.
29.01.2020 4 z 5

Tohle nebylo vůbec zlé!! Už ten název.. Já jsem sice četla jako eknihu, tam to nebylo, ale graficky je kniha prý na každé stránce plná štěnic a každou stránkou jejich vice a vice. Druhou část knihy jsem četla v noci, takže asi to nejhorší. Měla jsem pocit, že po těle mi furt něco leze :). Konec byl docela velké překvapení!!!!

Morbidus
22.01.2020 4 z 5

Tohle vůbec není špatná záležitost! Na knihu jsem narazil v knihovně zcela náhodou a ani nevím, co mě přimělo si ji půjčit - prostě mi přišla zajímavá. Brouka mi do hlavy sice nenasadila, ale rozhodně na ni jen tak nezapomenu.
Aby bylo jasno, považuji tuto knihu spíše za horor, než za thriller (jak se potenciální čtenáře snaží zklamat obálka). Ovšem proč polemizovat o žánrech, hlavní je, že jde o svižné čtivo, které lze bez problémů zdolat za jeden či dva večery! Atmosféra (společně s množstvím štěnic) houstne takřka geometrickou řadou. Finále zapadne na ta správná místa, i když uznávám, že jde o lehké zklamání. Nicméně jsem rád, že některé otázky zůstaly nezodpovězeny. Za prvé mi otevřenost konce sedí a za druhé - to musí být řečeno vše?
Zábavná psychologická jednohubka. :-)

Graem
04.12.2019 4 z 5

Jeden z těch lepších hororů/thrillerů. Za jeden večer máte přečtené. Nečekaný závěr. Zajímavý vývoj.

Kami33
30.10.2019 3 z 5

Nebylo to špatné, ale úplný top to také nebyl. Kniha se četla dobře, hlavní hrdinka nebyla extra sympatická. Nejvíc mě bavil závěr knihy. Jen by mě zajímalo, kdo tam vlastně maloval.

wlado
06.07.2019 4 z 5

Určite som sa nenudil. Výborné dialógy, veľmi dobre vykreslená atmosféra a stále očakávanie niečoho zlovestného. Záver knihy sa však autorovi nepodaril, mnoho vecí ostalo nevysvetlených. Každopádne odporúčam.

Janule809
30.01.2019 5 z 5

Mrazivé a strhující..tuto knihu nešlo odložit..občas mě Švédsko celé tělo ????

mulder
14.01.2019 3 z 5

Když jsem na obalu knihy četl "brilantní thriller", byl jsem nedůvěřivý. Při čtení knihy jsem byl lehce znuděný, ale zvědavý. Po přečtení knihy jsem zmatený. Moje očekávání nebylo naplněno, ostatním čtenářům přeji opak.

SmallLucia
13.07.2018 3 z 5

Pokud chcete knížku, která vás zaručeně znechutí, donutí vás si prohlížet postel, jestli po ní něco neleze, anebo jestli snad není nějaký ten brouk na vás, doporučuju!
Gradace skvělá do třetí čtvrtiny knihy, všechno to mělo skvěle našlápnuto a já čekala nějaké mistrovské rozpletení. Místo toho mě ale čekalo zklamání. Závěr byl slabý, spousta věcí zůstalo nedořešených, nevyřčených. Čekala jsem víc.

Calinda
12.06.2018 3 z 5

Kniha se mi líbila, dobře se to četlo, sice jsem se nijak nebála, ale napětí nechybělo a na čtení jsem se vždycky těšila. Hlavní hrdinka už od počátku knihy trochu hysterka, a to i ve chvílích, kdy ještě zdaleka neměla důvod, sympatická mi tedy vůbec nebyla, ale to neberu jako mínus. Hodnocení musím snížit kvůli příliš rychlému konci, kde dost věcí zůstalo neobjasněno a taky za tu "omáčku" kolem, která ve mě vzbuzovala dojem, že některé události budou s příběhem nakonec nějak souviset a ony nesouvisely ani náhodou a psalo se o nich dle mého naprosto zbytečně.

Knišíl
05.06.2018 3 z 5

Po 2/3 knihy jsem vážně uvažoval o 5*. Jenže ono kouzlo nevypovězeného, kouzla tajemna a nedořečenosti v poslední třetině vyprchalo. Abych nespoileroval: velká část knihy mi přišla v rámci žánru (horor, psychologický thriller) velmi dobře zvládnuta. Dokonce jsem to považoval za jakousi čest Hitchcockovi, ale závěrečnou a u tohoto žánru nejdůležitější část dle mého autor absolutně nezvládl. Další promrhaný potenciál. A jedině můžu konstatovat, že jsem se opravdu snažil tento "brakový" žánr (vím, budu působit jako literární snob) po dlouhé době užít, ale v ústech zůstala mi jen trpká chuť dobře vypadajícího pokrmu.

trudoš
27.04.2018 4 z 5

Překvapivě silný a vyvážený horor zcela v duchu starého dobrého Alfreda Hitchcocka. Autor spoléhá na děsivost samotné situace a nepotřebuje proto ochromovat čtenáře explicitními nechutnostmi. Jednoduché téma přitom není zbytečně nafouknuté, díky čemuž se gradace stupňuje přesně v tom správném množství a finále pobaví svou šíleností i přízemností. A místo toho, aby celková neoriginalita vyzněla jako řemeslná lenost, je v tom cítit pocta prapůvodní městské mystice, stejně jako ke strašidelným historkám. Celek funguje skvěle. Už jen proto, že panická hrůza ze štěnic je silně nakažlivá.
Uznávám ale, že Ben H. Winters není žádný Stephen King či Clive Barker. Román má svoje rezervy, především v absenci sympatičtějších postav a tvůrčí neochotě zajít dál, než k dohadování novomanželů o tom, komu se dá víc věřit. Já si ovšem tenhle komorní příběh užil maximálně, možná právě pro tu nenáročnou prvoplánovost, která na tak malém prostoru nemá šanci urazit. Spíš naopak, což se mi nestává právě často.

MarianP
14.03.2018 5 z 5

Veľké prekvapenie, ak sa človek dokáže vcítiť do niekoho, kto možno trpí paranojou, keď všade vidí ploštice a nevie, či je to realita alebo len výplod fantázie tak z knihy bude mať parádny psychologický, hororový zážitok. Pre mňa bola kniha veľkým prekvapením, záver mierne prekombinovaný, ale nič iné som nečakal. Ploštice...sú všade!

Veronika33
14.01.2018 4 z 5

Od knihy som čakala trošku viac, podstata knihy bola fajn, jej spracovanie však trochu nudnejšie. Na mňa trošku moc psychologická a asi sa k nej už nevrátim.