Plný pohár vína

Plný pohár vína https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322215/bmid_plny-pohar-vina-zn3-322215.jpg 4 12 5

Tajná láska v dobách české renesance. Druhorozený syn císaře Ferdinanda I. a Anny Jagellonské se zamiloval do Filipiny Welserové z augsburského patricijského rodu. Přes všechny problémy jejich vztah skončil manželstvím, které však muselo zůstat tajné, přestože Filipina patřila k nejbohatším nevěstám v říši. Pro celý svět zůstala starou pannou, která se z dobroty srdce ujala dětí odložených u bran kostela. Ve skutečnosti to byli její a Ferdinandovi potomci a předstíraná adopce byla jejich jedinou šancí na rodinný život. Dokáže si Ferdinand uhájit právo na láskyplné manželství s neurozenou ženou?... celý text

Přidat komentář

orinka3
18.07.2018 3 z 5

Příjemná četba, která ke konci získala až příliš zhuštěný a zbrklý spád. Jakoby už nebylo o čem moc psát, tak ať je to rychle za námi. Filipína by si zasloužila květnatější a bohatší závěr.

vlkcz
23.01.2018 3 z 5

Trochu lepší 3*.
Ze začátku se kniha četla dobře, protože se autorka mohla soustředit hlavně na červenoknihovnový příběh. Bohužel, jako kdyby jí po naplnění nerovné lásky trochu došel dech a začala se věnovat spíš jen epizodním událostem. Zejména pak část z Tyrolska působí už hodně jako vaření z vody.
Na to, že jde evidentně o lehčí žánr, kde si často autoři s historickou realitou příliš hlavu nelámou, se autorka dopustila pouze několika drobných nepřesností, z nichž nejvíc vykukuje anachronismus s tulipány, které se ale do Evropy dostaly o zhruba 40 let později, než je v knize.


rozvera
19.01.2018 4 z 5

Historický román o životě královského místodržícího v Čechách Ferdinanda II. a jeho ženy , pro niž údajně postavil lovecký letohrádek Hvězda. Příjemné románové čtení o lidech v historii doložených, i když děj je autorčinou fikcí.

Vojslava
03.01.2014 4 z 5

Velmi příjemně zpracovaná historická novela - fikce s historickými reáliemi promísena velmi věrohodně čtivým způsobem. Na to, že kniha byla v knihovně náhodným výběrem, jsem byla velmi spokojena a doporučuji.

janucha
31.08.2013

Knihu jsem si koupila, protože se týká letohrádku Hvězda, kam ráda chodím na procházku. Líbila se mi, protože
je psaná poutavě, sice se v ní člověk dozví i historická fakta, ale zábavnou formou, pospán je například tehdejší způsob stravování atd. Filipina byla zajímavá svou laskavostí a zájem o chudé poddané. Je snadné si představit, že ve Hvězdě byla spokojená, bohužel ji směla obývat jen občas, protože byla užívaná jako lovecký zámeček a později následovala Fillipina manžela do Tyrolska.