Plný pohár vína

Plný pohár vína https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13502/bmid_plny-pohar-vina-z7t-13502.jpg 4 12 5

Historický román, odehrávající se ve 2. polovině 16. století, vypráví příběh lásky Ferdinanda II. Tyrolského a Filipiny Welserové. V roce 1551 se v bavorském Augsburgu uskutečnilo první setkání arcivévody Ferdinanda, místodržícího v Čechách a druhorozeného syna českého krále a pozdějšího římského císaře, a Filipiny z významné a bohaté rodiny obchodníka. Výjimečně krásná, vzdělaná a ušlechtilá, ale neurozená mladá žena, odmítající dosud všechny nápadníky, se zamilovala do příslušníka vládnoucího rodu Habsburků, který její lásku opětoval. Jejich cit nebyl jen přechodným vzplanutím, ale vztahem na celý život, který podporovala Kateřina z Lokšan, vdova po říšském místokancléři a teta Filipiny. Její zpovědník roku 1557 tajně oddal nerovný pár v kapli březnického zámku bez svolení císaře. Když se později císař dozvěděl o jejich sňatku, nepožadoval sice jeho zrušení, ale musel zůstat utajený a děti manželů nezískaly dědická práva. Až téměř po dvaceti letech uznal papež svazek za právoplatný. Filipina proslula léčitelskými schopnostmi i kuchařským uměním a svou laskavostí, obětavostí a dobročinností pomáhala v Čechách i v Tyrolsku chudým a nemocným.... celý text

Přidat komentář

orinka3
18.07.2018 3 z 5

Příjemná četba, která ke konci získala až příliš zhuštěný a zbrklý spád. Jakoby už nebylo o čem moc psát, tak ať je to rychle za námi. Filipína by si zasloužila květnatější a bohatší závěr.

vlkcz
23.01.2018 3 z 5

Trochu lepší 3*.
Ze začátku se kniha četla dobře, protože se autorka mohla soustředit hlavně na červenoknihovnový příběh. Bohužel, jako kdyby jí po naplnění nerovné lásky trochu došel dech a začala se věnovat spíš jen epizodním událostem. Zejména pak část z Tyrolska působí už hodně jako vaření z vody.
Na to, že jde evidentně o lehčí žánr, kde si často autoři s historickou realitou příliš hlavu nelámou, se autorka dopustila pouze několika drobných nepřesností, z nichž nejvíc vykukuje anachronismus s tulipány, které se ale do Evropy dostaly o zhruba 40 let později, než je v knize.


rozvera
19.01.2018 4 z 5

Historický román o životě královského místodržícího v Čechách Ferdinanda II. a jeho ženy , pro niž údajně postavil lovecký letohrádek Hvězda. Příjemné románové čtení o lidech v historii doložených, i když děj je autorčinou fikcí.

Vojslava
03.01.2014 4 z 5

Velmi příjemně zpracovaná historická novela - fikce s historickými reáliemi promísena velmi věrohodně čtivým způsobem. Na to, že kniha byla v knihovně náhodným výběrem, jsem byla velmi spokojena a doporučuji.

janucha
31.08.2013

Knihu jsem si koupila, protože se týká letohrádku Hvězda, kam ráda chodím na procházku. Líbila se mi, protože
je psaná poutavě, sice se v ní člověk dozví i historická fakta, ale zábavnou formou, pospán je například tehdejší způsob stravování atd. Filipina byla zajímavá svou laskavostí a zájem o chudé poddané. Je snadné si představit, že ve Hvězdě byla spokojená, bohužel ji směla obývat jen občas, protože byla užívaná jako lovecký zámeček a později následovala Fillipina manžela do Tyrolska.