Plavý kůň

Plavý kůň https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92410/bmid_plavy-kun-cj9-92410.jpeg 4 383 62

Záhadná vražda kněze vracejícího se jednoho mlhavého večera od umírající ženy a ještě záhadnější seznam jmen nalezený v jeho botě... Chtěl vrah získat právě tento kousek papíru? Co mohli mít tito lidé společného? Vypadá to, že jsou všichni mrtví... Magie, voodoo, transy, bílí kohouti a skříňka plná blikajících žároviček a podivných součástek. Je možné vraždit na dálku? Existuje nějaká organizace, která se zabývá likvidací nežádoucích osob? Kdo stojí v jejím čele? To vše se snaží zjistit nejen policejní inspektor Lejeune, ale i spisovatel Mark Easterbrook a jeho přítelkyně, paní Ariadne Oliverová.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Pale Horse , 1961


více info...

pejty
pejty
17.11.2023 5 z 5

Začátek trochu pomalejší, ale pak se to rozjelo. Jako odvykle jsem neměl po většinu knihy nejmenší tušení, kdo je vrah.Výborná knížka, tak jako většina od autorky.

milary
milary
16.10.2023 5 z 5

Ariadne Oliverovou nemám nijak zvlášť v oblibě. A ty štítky! Okulťárna od Agathy?? To zas bude... A BYLO.
Exaltovaná Ariadne tu tentokrát byla jen jako další komparzistka. A komparz, panečku, neměl chybu. Samé opravdové role, žádné "štěky". A moc hezky zahrané. Jedna postava vedle druhé vycizelované do poslední drobnůstky, stejně tak prostředí. A ta atmosféra! Vážně to nahánělo hrůzu a některé výroky se až prorocky dotýkaly doby o mnoho let budoucí.
Ani Hercule Poirot, ani slečna M. tentokrát hřivnami nepřispěli. Vzdor tomu mě zrovna tahle krajně napínavá a skvěle domyšlená detektivka plná podezřelé magie a zdánlivě nevystopovatelných zločinů moc bavila.
Byla jsem spokojená i s poslechem; audioknihu četl Petr Jeništa.


Ivan F
Ivan F
06.10.2023 3 z 5

Na to, že túto knihu napísala pani Agatha ako sedemdesiatročná, je to slušný výkon. Na to, že túto knihu napísala nekorunovaná kráľovná anglickej detektívky, je to dosť slabé. Na to, že sa kniha tvári ako mysteriózna, je to pomerne hrozné, najmä "duchárske, voodoo a špiritistické" pasáže sú, ako to jemne napísať, no, skrátka otravné a obťažujúce, v podstate zbytočné. Celkovo je kniha nezáživná, nemá tempo, postavy sú také nijaké, príbeh sa vlečie, dlho trvá, než sa to celé rozhýbe. Takisto pani Oliverová si ani v príbehoch s H.P. nenašla moje čitateľské sympatie, tu sa to len potvrdilo. Nie, toto nie je kritika tvorby sedemdesiatročnej pani Christie, len to celé bolo uťahané a našťastie pomerne krátke čitateľské "utrpenie". Jednoducho doba sa veľmi posunula a pani Christie už v šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia nestíhala držať krok.

petrarka72
petrarka72
24.08.2023 4 z 5

Vtipná odpověď první dámy zločinu na mysteriózní typ detektivek. Bavila jsem se královsky - navzdory tomu, že jsem si pamatovala pachatele. (Po pětadvaceti letech. I to o něčem svědčí.)

kob
kob
02.08.2023 4 z 5

Občas si ráda některé detektivky od ACH připomenu, ale musím přiznat, že už je nehltám jako kdysi. Na dnešní dobu už je to pomalé a upovídané, ale klasika je klasika.
Raději však příště dám přednost filmovému a televiznímu zpracování.

Lee7
Lee7
19.07.2023 4 z 5

Opět příběh, který mě bavil a konec mě velmi překvapil. Kniha vás pohltí a nepustí.

petgona
petgona
19.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Opat raz kniha od Christie, kde je na konci necakany zvrat. Pocas citania som sa mala miestami obavy, ze rozuzlenie bude naozaj spate s ciernou magiou, a bola som viac nez rada, ze islo o normalne obycajne vrazdenie.
Takze za mna uplna spokojnost, stara dobra Agatha, aj ked bez Poirota ci slecny Marplovej.

sgjoli
sgjoli
04.06.2023 3 z 5

Od Agathy Christie jsem již četla řadu knih, v nichž se nesoustředila na žádného ze svých velkých postav. A ne vždy mi to sedělo, což je bohužel případ i této knihy. Nakonec hodnotím průměrně.
Nutno říct, že zápletka samotná není vůbec špatná. Vraždění na dálku zní jako něco neuvěřitelného, lákavého a člověka napadá, co tím tak autorka asi myslí a co z toho nakonec bude. Navíc se mi líbilo, že je tam určitá dávka tajemna, což se mi líbilo. Nicméně tady se dostávám k tomu, proč mi ta kniha neseděla.
Možná jsem příliš odchovaná Poirotem a slečnou Marplovou, jejichž příběhy mi připadají jako z dávných staromilských dob před všemi různými vymoženostmi typu televize atd. Prostě jakoby ze "starých dob". Nevím, jestli to píšu dostatečně srozumitelně. Tady se však do příběhu dostávají určité vymoženosti technologie (myslím, že je tu zmíněná televize?), dějově jsme tuším v 60. letech 20. století, objevuje se to narážka na beat generation. To vše samo o sobě není nic špatného. Ale já měla pocit, jako že nečtu Agathu Christie, ale někoho úplně jiného. Asi jsem z hlediska reálií u autorky holt zvyklá na trochu něco jiného. Nějak mne to tu vykolejilo.
Výsledné zpracování příběhu mi přišlo ne nutně špatné, ale jsou tituly, které mne od autorky baví víc. Postavy, které to celé vyšetřují, jsou amatérští detektivové, lze-li je vůbec za detektivy označit. A přišlo mi, že na to řešení tu spíš přišli tak jako náhodou. Asi mi to také příliš nesedlo.
Příběh jsem poslouchala jako audioknihu, jejíž zpracování se mi líbilo. Vlastně mi to pomohlo se i dostat na konec - nevím, jestli bych knihu dočetla, číst ji v tištěné podobě. No, nakonec tedy průměr, lépe hodnotit nedokážu.

drakamena
drakamena
27.05.2023 5 z 5

Výborná kniha. Nejen skvělá zápletka, kdy jsem byla odhalením šéfa celé bandy opravdu, ale opravdu zaskočena, ale navíc naprosto dokonale načtená. Zatím jedna z nejlepších knih od Agathy Christie, ke které jsem se dostala. Mohu jen vřele doporučit.

Nuttelka
Nuttelka
27.05.2023 4 z 5

(Audiokniha)
Jelikož jsem tápala, co si pustit něco jako "jednohubku", sáhla jsem po této audioknize. Agatha je prostě klasika, obě filmová zpracování znám, takže už mi chyběla jen kniha :-) Jsem milovnice Hercula Poirota a slečny Marplové, takže mi tu trošku obě postavy chyběly, ale i tak je to velmi povedená detektivka.

LuccBizon
LuccBizon
22.01.2023 5 z 5

Povídky o HP mi nesedly. Tady se však Agatha ukázala jako skvělá spisovatelka. Novela mne bavila a stránky jen letěly. Vzhledem k poměrně pozdnímu roku vzniku potěší, že Agatha šla s dobou a nad moderními technologiemi se nejen zamýšlí, ale dokonce je také funkčně užije v zápletce. Navíc je dá krásně do kontrastu s pověrami a černou magií.
Na rozdíl od seriálového zpracování se v knize samozřejmě neobjeví slečna Marplová, ale jinak se britští tvůrci v zápletce drželi předlohy, alespoň nakolik si pamatuji. Postavy jsou výborné, vše do sebe poměrně logicky zapadá a zlo, velké autorčino téma, je zde přítomno hned v několika intenzitách a podobách. Jazyk příběhu je pro mne překvapivě dost lidový. Mnohdy postavy použijí až nečekaně hovorový obrat, obzvláště u žen jsem to nečekal. Ale vše bude asi dáno dobou a nemohu říci, že by mne to uráželo. Snad jen v překladu se nemusela objevit *šery* a *majland*, ale... Já vím. Jen a jen můj problém.

Petras_ka
Petras_ka
18.12.2022 4 z 5

Plavý kôň bola moja úplne prvá kniha od Agathy Christie, ktorá rozbehla moje obdobie čítania detektívok. Bolo to už dosť dávno, keď som knihu čítala a vtedy som z nej bola nadšená. Teraz sa mi po rokoch začiatok knihy zdal dosť pomalý. Napriek tomu sa kniha čítala veľmi dobre, bavila ma téma Plavého koňa, nadprirodzena, tajomných seáns a celková atmosféra knihy.
Koniec som si nepamätala, takže to bolo pre mňa znova prekvapujúce.

Vuokko
Vuokko
24.10.2022

Když sahám po knihách ACH, vím, že dostanu očekávanou kvalitu. Je pravda, že Plavý kůň má opravdu dlouhý rozjezd, pointa je však natolik neočekávaná a skvělá, že se to dá odpustit. Co se ale odpustit nedá je překlad Soni Nové, která používá krkolomné souvětí a naprosto nestandartní slovník (Je to bohačka. - co to do pekla?).

Deia
Deia
13.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Keby som nevedela, že je táto kniha od Agathy, tak by som na to nikdy neprišla. Nie je tu slečna Marplová, nie je tu Poirot... Miesto toho je tu akýsi pán Easterbrook, ktorý sa ako keby z diaľky zaoberá prípadom, hlavne zoznamom mien (vražda kňaza je dosť v úzadí). Postáv v knihe je dosť veľa, občas som sa v nich až strácala a prišlo mi, že väčšina tam je v podstate zbytočná, pretože prípadu sa nevenoval snáď nikto. Teória spáchania vrážd na diaľku mi prišla síce zaujímavá, ale v podstate absurdná. Celkovo som sa do knihy nejak nevedela začítať, aj keď v druhej polovici to už bolo lepšie. Ale už v prvej polovici som si bola istá, že som uhádla vraha, už som sa pomaly začala potľapkávať po ramene, že sa mi to aspoň raz podarilo, aj keď sa mi zdalo, že by to bolo až príliš ľahké...no a, samozrejme, zase nič :D. Rozuzlenie bolo teda pre mňa veľmi prekvapujúce, ale zároveň aj dosť mätúce, pretože mi to celé veľmi nesedelo, v konečnom dôsledku mi to úplne nedávalo zmysel. Ale nevadí, nemôže byť každá kniha od Agathy dobrá :D. Snáď nabudúce :).

Rade
Rade
07.07.2022 4 z 5

Tuhle knížku jsem si v knihovně půjčila zejména proto, že jsem shlédla film Leonory Lonsdale Plavý kůň z roku 2020 natočený podle knihy Agathy Christie, a abych byla upřímná, konec jsem moc nepobrala. Tak jsem si řekla, hurá na knížku, Agatha je precizní, logická a vysvětlující, budu hned doma…
Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že s filmem má kniha společného snad jen ten název a jen velmi malou část zápletky. Možná jméno hlavního hrdiny, ale jeho příběh už byl jiný!
Stručně: Doufala jsem, že četbou se mi dostane i vysvětlení nesrozumitelného konce mysteriózního ponurého filmu temného děje a plného divných depresi propadajících osob s halucinacemi. To se nestalo, zato se mi dostalo klasické Agathiny detektivky, tak, jak ji máme rádi. Psané s nadhledem, s občasným vtipem, plejádou postaviček, které mají k depresím daleko, naopak se vesměs vyznačují odvahou, důvtipem a humorem, s důmyslně vystavěnou a rozhodně srozumitelnou zápletkou a logickým závěrečným vysvětlením, s malilinkatým happyendem, jak to tak u Agathy bývá.
Takže mi nakonec ani moc nevadilo, že mi knížka k vysvětlení konce filmu nepomohla, i když takhle přepsat a zcela překroutit Agathu Christie a pak na film lákat diváky jejím jménem mi nepřipadá fér.

Katania
Katania
09.06.2022 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Sympatické postavy a napínavý děj.

Hani77
Hani77
09.05.2022 4 z 5

Jako vždy jsem ani tentokrát neodhalila vraha, protože Agatha byla prostě geniální. Ale nedávám plný počet *, protože jiná díla mě chytila víc.

whale77
whale77
14.03.2022 4 z 5

Tuhle detektivku jsem četla asi před 12 lety, ve filmovém zpracování (z roku 2010 se slečnou Marplovou, což mě udivuje, protože v knize vystupuje madame Oliverová a ta je přece Poirotova!) jsem ji neviděla (ani v novém zpracování z roku 2020, který na filmových databázích docela zdrbli), takže když jsem si teď poslechla i audioverzi, byla jsem překvapená rozuzlením, které jsem si z četby nepamatovala. Příběh není špatný, ale ani mě nijak výrazně neuchvátil. Dojem z poslechu mi trochu rušil i humorný tón předčítajícího Petra Jeništy – čte skvěle! Ale ten způsob přednesu, včetně takového lehce parodizujícího hlasu u ženských postav (jenže co má chlap dělat s ženskými rolemi, že? Naprosto chápu!), bych ocenila spíš u čistě humoristických děl, nebo nějaký vzpomínkových vyprávění typu Knoflíková válka. A jo, vnímám detektivky Agathy Christie s opakujícími se hrdiny (Poirot, Marpleová, Pentlička,...) jako odlehčené, i seriáloví představitelé působí lehce komicky, ale v případě Plavého koně bych chvílemi čekala o fous temnější ladění. To je však jediná výtka k audioverzi, jinak se poslouchalo velice dobře. Dokonce bych řekla, že díky poslechu mi spíš děj příběhu utkví v hlavě než samotná četba. Uvidím za dalších 12 let.

Kontryhelka
Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Opět vynikající detektivka s naprosto úžasným rozuzlením. Záhady a tajemno nakonec vyústí v jednoduché vysvětlení, které má místo ducha na svědomí jen člověk.

nai.ivka
nai.ivka
17.11.2021 4 z 5

Už jsem nějakou dobu nečetla nic od paní Aghaty a tak mě překvapil dlouhý rozjezd a pomalé tempo knihy. Tak třetinu mi trvalo se začíst a pak už jsem byla zvědavá a posléze jsem měla obavy o jednu postavu knihy a to mě dostalo až na překvapivý konec.