Plavec

Plavec https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231295/bmid_plavec-bgf-231295.jpg 4 290 68

Klara Walldéen série

1. díl >

Hranice mezi státy mizí stejně jako hranice mezi přítelem a nepřítelem, pravdou a lží, minulostí a přítomností. Začátek osmdesátých let, Damašek. Bezejmenný americký špion opouští své dvouměsíční dítě a nechává ho nejistému osudu. Celý život ho pak tíží vina, míří kamkoliv, kde mu nebezpěčí a stres umožní zapomenout - do Libanonu, Afghánistánu, či do Iráku. O třicet let později mladá švédská zaměstnankyně Evropského parlamentu Klara Walldéenová narazí se svým bývalým přítelem na citlivé informace o mučení během amerických tajných operací. Stanou se cílem agentů CIA, kteří jsou pověřeni utajit to, co by se mohlo stát mezinárodním skandálem. V Bruselu mezitím oportunistickému švédskému lobbistovi Georgi Lööwovi přidělí děsivého klienta a temný úkol...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Host
Originální název:

Simmaren , 2013


více info...

ujira
ujira
10.02.2024 4 z 5

Složitě napsaný, promýšlený, vícevrstvý špionážní triller s dobrými psychický do hloubky vykreslenými postavami, jejichž osudy se prolínají a dokumentují jediné, že jsou síly, se kterými není radno se zaplést.

Hakate
Hakate
10.12.2023 3 z 5

Audio ok, poslouchatelné dobře zpracované
Ale dějově zklamání.
Příběh mě nudil. Uvidíme, co přinese 2. Díl.


m2056
m2056
09.09.2023 5 z 5

Kniha je hodně dobrá příběh je trochu víc propleten ale každá další strana příběh rozpletá a v hlavě se vám skládá Pěkná Kniha.

hana1039
hana1039
20.08.2023 5 z 5

Audiokniha:
Ano, já jsem dala plný počet hvězdiček,mi se ten příběh moc líbil,jako bych sledovala film s Mattem Damonem...slovo ,, líbil,,je trochu nadnesené, protože to,co se dělo na zahraničních misích,to bylo opravdu zvěrstvo...jen mě u audioknihy trochu nemile překvapil ten ,, zásek,,a ,,plavce,,pak mluvila žena místo muže ,p.Hájek má totiž úžasný hlas, který tu ,,jeho,,situaci ještě navíc dokreslil...p.Milbachova je taková,, jemná,, na tento děj :-))

janina66
janina66
13.03.2023 3 z 5

Audiokniha, vcelku dobře načtená.
ALE čekala jsem více agentů, více tajných operací v cizině. Na to, že poslech trvá 12hodin, až na pár napínavejších akcí např. v zahradě, spíše sáhodlouhá nuda.
Ale i tak si poslechnu pokračování, časem.

kokosek
kokosek
01.07.2022 4 z 5

Tahle kniha je takové puzzle. Skládá se z více dílků a vlastně až na konci poznáte, kdo je vlastně čím. Pravda trochu se nedá věřit, že by vše mohlo dopadnout tak jak to dopadlo, ale budeme se tvářit, že mohlo.
Až po přečtení jsem zjistil, že vlastně autor se tak trochu nechává inspirovat svým životem. A to je pak vše ještě o trošku víc zajímavější (mohlo se něco z toho stát, a pokud ano, tak co?).
Rychle na další knihu, kde prý se s některými postavami setkáme znovu.

Kubajzz
Kubajzz
29.11.2021 2 z 5

Poslechnuto jako audiokniha a musím říct, že mě to zas tak moc nenadchlo. Ale šlo to ;-)

Iv8
Iv8
01.01.2021 3 z 5

Všechno již bylo popsáno ostatním čtenáři - za mě průměrné dílo.

PetK
PetK
18.12.2020 3 z 5

Moc mě to nezaujalo. Poslouchala jsem audio, které bylo zpracované jako jeden dvanáctihodinový soubor, takže když jsem se chtěla vrátit o dvě minuty zpět, abych si po dvou dnech neposlouchání oživila, o čem to bylo, nešlo to. Navíc do poloviny knihy se, celkem logicky, střídal ženský a mužský hlas, a pak mužský zmizel, jeho party četla žena... ke konci jsem se nachytávala, že moc nedávám pozor. Vlastně ani přesně nevím, jak to celé skončilo a jak se všechny ty provázky rozpletly, protože... už mě to prostě moc nebavilo.

Odetta889
Odetta889
18.12.2020 3 z 5

Dočetla jsem silou vůle. Moc mě nebavila.

veronika6239
veronika6239
07.12.2020 5 z 5

Velice povedené dílo, překvapivý konec, který překvapivě neskončil happyendem. Mrazivý severský thriller, který zhltnete na jeden nádech. Mohu jen a jen doporučit!!!

haki34
haki34
03.11.2020 3 z 5

Kniha z knihovny..lákala svou obálkou, po přečtení anotace jsem usoudila, že by se mohla líbit mému muži. No, řekl, že nebyla špatná, ale ten konec...
A já jsem se rozhodla se ji přečíst...začala mě bavit někde od strany 113...také jsem po několika kapitolách pochopila, že je nutné si všímat nadpisy - datum, místo..protože v ději skáčeme dozadu, dopředu...a jak skáčeme, střídají se vypravěči..někdo v první osobě, někdo ve třetí...úplně mi to nesedlo, nijak zvlášť nepotěšilo, ale dalo se na to zvyknout.
Nahlédnutí do života špiónu - tak letmo. Proč ne. Šílený propletenec, kde z vědce je náhodou člověk s paragánskou minulostí, která se okamžitě vybavuje...a ještě vzhledem k tomu, jak byl Mahmmúd obhajován, nevím, jestli kniha nesledovala také jiný cíl - jestli tak trochu nechtěla zabojovat proti xenofobii a rasismu.
Linka Plavce, kdy dle anotace hledá odpuštění a pochopení nebo co - no..myslím, že to vše mohl zrealizoavt i jinak. A také skončiit to mohlo úplně jinak. Ne se nechat nachytat na hruškách jako malý kluk.
Poměrně zábavná postavička byl George Lööw - ten se mi líbil snad nejvíc. balansující někde na hraně sfetovaného hipstera a hrdiny z akčního filmu. Protože hubených vykulených superžen už mám až nad hlavu ;)

Zhrnu : asi si knihu nebudu pamatovat dlouho. Silnějších momentů bylo na spočítání na prstech jedné ruky. Vsuvky z červené knihovny, opisy vášně a tělesných tekutin také mohl autor vypustit. Místy však přecházel do čtivých pasáží, a co si budeme povídat - i dojal..Klara a její staří rodiče, fotka..no na city. Obětování rodiče mě jako matku dojme vždy ..
Takže - než thriller - spíše oddechové čtení...navzdory závažnému obsahu, ukrytému pod nedotaženou a nepropracovanou slupkou. Howgh !!!

argi111
argi111
13.09.2020 5 z 5

Za mě skvělá kniha. Člověk u toho musí být pozorný, protože postav je zpočátku mnoho, ale poutavý příběh tohle všechno vyváží.

Atlantis
Atlantis
17.07.2020 2 z 5

Plavec je v každém ohledu podprůměrná kniha. Nudné postavy, navíc stokrát viděné v jiných lepších thrillerech. Agent, který je výjimečný ve svém oboru, ale má temné tajemství. Dostihne jej někdy jeho vlastní minulost? Odpověď je ano, samozřejmě, že ano. Tak jako už tisíckrát jinde. Neztrácejte s touto knihou čas, pokud chcete kvalitní dílo ze stejného žánru, přečtěte si Já, poutník.

Radecek1976
Radecek1976
12.06.2020 2 z 5

Pro mě to bylo největší zklamání v tomto podivném roce. Ale dám mu šanci a přečtu něco dalšího od toho spisovatele.

Svamburger
Svamburger
26.04.2020 2 z 5

Otáčím stránku za stránkou a čekám. Čekám, že to začne být konečně napínavé, jenže ono se nic neděje. A o tom je celá knížka. Ty postavy pro mě absolutně nic neznamenaly. Chtělo by to ještě o takových sto stránek navrch, aby se toho víc vysvětlilo. Na druhou stranu si nejsem jistý, zda bych pak knihu vůbec dočetl. Čekal jsem příběh ve stylu F. Forsytha, nebo snad dokonce S. Larssona – alespoň tak to hlásá reklama a vydavatel. Jestli byl tohle bestseller v Německu... No nic. Za mě je tahle kniha jenom pouhá past na spotřebitele/čtenáře, co čeká akční krimi nářez. Poctivá propagace strohé obálky a lehce zapamatovatelného názvu. Tenhle plavec ale plaval v hodně tichých vodách.
Jako plus na mě působilo střídání er a ich formy plus střídání minulého času s přítomným – tohle autor zvládl dobře.

Dukatka
Dukatka
31.03.2020 2 z 5

Kniha me nijak neuchvatila. Celkem jsem se nutila ji docist..

honzakral
honzakral
20.01.2020 3 z 5

Nebylo to špatné, ALE - člověk se zpočátku těžko orientoval, kvůli skokům v čase a místech. Nakonec se vše vysvětlilo a to je i ospravedlnění pro 4 hvězdičky. Posledních 100 stran jsem už přečetl s chutí. Bylo jasné o co jde, zajímalo mě, jak to autor vyřeší a vybruslí ze zápletky. Závěr byl jak z amerického filmu - oškliváci mrtví, civilisté přežili.

Metla
Metla
17.11.2019 3 z 5

Špionážní thrillery nepatří k mým extra oblíbeným literárním či filmovým vodám, na to je zřejmě můj odpor k politice a mocenským šachům příliš silný. S „Plavcem“ jsem se do těchto vln ponořila jen proto, že jsem zakopla o audioverzi. Ta mě nesla po proudu s menší námahou, než kdybych měla čubičkovat skrze stránky očima. Hlavní zásluhu nese příjemný, procítěný hlas Jana Hájka - co se mě týká, mohl načíst celý román a ne pouze pasáže s agentem CIA. Kapitoly s tajemným plavcem jsou plné samoty, hořkosti, soustředěné na lidské nitro, dokázaly mi proniknout pod kůži. Akčnější scény s ostatními postavami (bývalým elitním vojákem Moodym, asistentkou v Evropském parlamentu Klarou, ambiciózním lobbistou Georgem a právničkou Gabrielou) načetla Ivana Milbachová, nikoliv špatně, akorát mi k tomuto žánru úplně nesedla - skvěle by pasovala ke knihám pro děti nebo k ženským románům.
Ať už jde o nijak překvapivou zápletku, málo plastické charaktery (s výjimkou plavce), atmosféru či pointu, mé dojmy se lehce houpaly na vlnách mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Dilema s hodnocením se však nekoná: A) finále se rozplizlo téměř k nudě a poslední slova jsem vyhlížela netrpělivě, ať můžu přejít k jinému příběhu. B) Nemám nutkání pořídit další díl série. C) Po celou knihu jsem nemohla setřást pocit, že „Plavec“ byl záživný k poslechu v práci, ale ve volném čase doma bych obracení stránek brzy vzdala. 65%

Chaki
Chaki
02.09.2019 3 z 5

něco na té knize je, ale zároveň jako by tomu něco chybělo, přišlo mi to trošku šroubované ale možná jsem to nečetl ve správném rozpoložení... za mě asi lepší průměr

Štítky knihy

agenti, agentky špionáž politické thrillery severská krimi

Autorovy další knížky

Joakim Zander
švédská, 1975
2015  73%Plavec
2017  69%Bratr

Kniha Plavec je v

Právě čtených7x
Přečtených396x
Čtenářské výzvě50x
Doporučených22x
Knihotéce171x
Chystám se číst115x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x