Plavčíci kapitána Bontekoea

Plavčíci kapitána Bontekoea https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139365/plavcici-kapitana-bo-139365.png 4 82 20

„Život muže, hoši, nemine nikdy bez bouří. Čím vzdálenější je země, do které chcete plout, tím svízelnější a nebezpečnější je cesta. Neopouštějte svou lod, dokud se pod vámi nepotopí! Později o vás lidé řeknou: „Plul mnohými bouřemi, ale jeho plavba byla plavbou kapitána Bontekoea!“ Daleko je do Indonésie, do níž vyplula osmadvacátého prosince roku 1618 holandská loď NOVÝ HOORN. Svízelná, namáhavá a plná nejrozmanitějších nebezpečí byla cesta, kterou podnikla posádka této lodi pod velením svého statečného kapitána Willema Bontekoea. Obtížná a tvrdá námořnická služba, překonání prudkých mořských bouří, boj s nepřáteli námořníků – kurdějemi a žralokem, požár a ztroskotání lodi, dobrodružná a nebezpečná cesta přes Sumatru na Jávu divokou nepřátelskou džunglí a přes bouřlivé moře na malé, křehké pramici – to jsou okamžiky, v nichž je zapotřebí velké odvahy, statečnosti a hrdinství, ale také hodně kázně, kamarádského ducha, chladnokrevné rozvahy, a někdy dokonce i smyslu pro humor. Z členu posádky NOVÉHO HOORNU, která čítá dvě stě mužů, vám jistě nejvíc přirostou k srdci plavčíci Rolf a Hajo, pomocník sklepmistra – dobrácký tlouštík Padde a veselý kuchtík Harmen se svými skřipkami. Jsou to chlapci, jimž není víc než čtrnáct šestnáct let, když se vydají se svou lodí na dlouhou, strastiplnou plavbu. Tato čtveřice projde všemi nebezpečími, po ztroskotání lodi se dostane po dlouhém putování až na Jávu, shledá se znovu se svým kapitánem a nakonec se šťastně vrátí zpátky domů, do Holandska.... celý text

Přidat komentář

Hebrey
30.12.2023

Nějak mě nazaujala, ale třeba je to jen tím, že nejsem cílová skupina.

m_martina
07.09.2023 5 z 5

Zakoupeno kdysi dávno pro syna. Knihu jsem si sama přečetla až teď a musím říct, že je to zajímavý a dobrodružný příběh, odrážející realitu života v té době. Nemám tedy co vytknout, i když bych knihu doporučila spíš dospívajícím klukům.


85098211
11.08.2023 5 z 5

Je opravdu velká škoda, že se mi tato kniha nedostala do rukou v době, kdy jsem byla o hodně mladší a kdy jsem dobrodružné knihy četla jednu za druhou. Přesto bych i nyní, tj. v dospělém věku, chtěla ocenit autorovu nápaditost a skvělý styl vyprávění. Příběh je poutavý, místy napínavý a také dost tragický, když uvážíme, kolik lidí v něm (nejen při plavbě lodí) zemře. Anotace je dost zavádějící, soudě podle popisu v ní bych očekávala oddechovku, kde bude všechno víceméně zalité sluncem a chlapci si budou jen užívat. Naštěstí tomu tak ale nebylo, protože jinak by šlo o nereálnou a naivní knihu - a to by mi určitě vadilo. Jednotlivá dobrodružství nebo příhody popisovat nebudu, no ale ve finále musím uznat, že celkově jsem byla s knihou spokojená a ve společnosti chlapců i kapitána Bontekoea strávila příjemné chvíle ;-).

Čmeláček
17.10.2022 5 z 5

Výborná dobrodružná kniha, u které jsem se vůbec nenudil :). Rád bych se do té doby, ve které se kniha odehrává, podíval, a upřímně docela lituju, že to nejde. Fakt velká škoda...

rezzba
17.03.2020 5 z 5

Za komoušů neskutečná pecka pro puberťáka.

Horal123
21.01.2020 5 z 5

Skvělá kniha !!! Jako kluk jsem jí četl několikrát a vždy s prstem na mapě. Za mě nejkrásnější klučičí knížka s námořní tématikou.

vla_kor
08.09.2019

Kniha mého dětství. Pod stanem nebo když jsem byla nemocná, hltala jsem příběhy plavčíků. Od začátku až do konce. A když jsem dočetla pustila jsem se do knih Pouští a pralesem nebo Fregata pluje kolem světa. Takové knihy inspirují, baví i vzdělávají.

frantisek0724
02.02.2019 5 z 5

Pokud patříte mezi ty šťastné a máte doma malého kluka,který rád čte,neváhejte a knížku mu pořiďte. Sám jsem knihu kdysi dávno přečetl na jedno nadechnutí a prožil cestu společně s hlavními hrdiny. Moře,plavba na plachetnici,cesta neznámo kam..Sen spousty kluků mé generace. Chystám se číst znova po hodně létech,jsem zvědavý,kolik toho kluka ve mně zůstalo..

pepa4081
01.01.2019 5 z 5

Tahle knížka mi opět ukázala, že je ve mně pořád kus toho malého kluka, který chtěl být námořníkem a prožívat dobrodružství v dalekých krajích. Dnes už po tom sice netoužím, ale tak krásně se o tom čte. Moře, lodě, tajemná příroda a hlavně velké přátelství. V uspěchané době výborný lék na nervy. Doporučuji malým i velkým.
Vrcholně uspokojivé.

tiki
27.12.2018 4 z 5

Oblíbená kniha z dětství, čtená několikrát. Napínavá i dojemná.

topi80
23.02.2018 4 z 5

Uvědomělý Petr, zběhlý Rolf, vtipný Harmen a trouba Padde... Variace na Dva roky prázdnin. Mořeplavecké knihy mě vždycky bavily a tato v žádném případě nemůže být výjimkou.

Petravagn
27.12.2016

Děj super, má oblíbená kniha, jen popis přírodních krás by nemusel být tolik obsáhlý

stal-ker
14.11.2016 3 z 5

Pro mě strašně nevyrovnané, první část na vodě mě hodně bavila, ale od chvíle kdy jsou v džungli mi to přišlo strašně utahané. Kniha není špatná, ale mě neoslovila. Dnešní generaci by asi oslovil rychlejší spád a sestříhaný příběh.

Rade
15.06.2016 5 z 5

Kniha mého dětství.
Když jsem po mnoha letech jako dospělá viděla v rotterdamském přístavu stará obří skladiště s velkými nápisy SUMATRA, JAVA, BORNEO, byla jsem najednou zase mezi plavčíky kapitána Bontekoea, plavícími se z holandského Hoornu do tehdejší Východní Indie.
Svým dětským srdcovkám dávám vždy pět.

jozka_II
08.02.2016

Letni prazdniny u prarodicu a salatove vydani tehle knihy. Prehltal jsem ji tolikrat ze i po desitkach let (sakra, uz...) si vzpomenu alespon zhruba na dej. Asi ji zkusim zase najit a znovu se s hrdiny vydat potaji na lod, zazivat dobrodruzstvi plavby do tropu, Sumatru na vlastni kuzi i bruslit po zamrzlych kanalech na ceste domu.

laklom53
22.07.2014 4 z 5

Moc dobrá kniha,doporučuji,

st18321
11.01.2014 2 z 5

Kniha mě moc nebavila

hortenzie
07.08.2012 5 z 5

Výborná kniha. Poprvé jsem se k ní dostala v dětství a naprosto mne uchvátila - cestovala jsem společně s hlavními hrdiny (v zem.atlasu!). Doporučuji každému, kdo má rád dobrodružné příběhy.

Bránolog
07.02.2012 5 z 5

Dobrodružné vyprávění o mladých (klucích) pro mladé (kluky). Má to spád a napětí.

martin.janac
09.11.2011 4 z 5

Skvělá kniha, u které jsem se nenudil snad ani chvíli. Vřele doporučuji každému.