Mistr platnéř

Mistr platnéř https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474770/bmid_mistr-platner-5UD-474770.jpg 5 61 11

Platnéř série

Jedinečné vydání románové trilogie Platnéř, Pavoučí síť a Návrat mistra v rámci jednoho svazku líčí příhody platnéřské učně Lukáše, který se postupně stává tovaryšem a mistrem. Doba konce čtrnáctého a počátku patnáctého století je však nejistá, a tak se Lukáš nejednou ocitá v ohrožení života. Životní osudy ho zavedou z Prahy až do Milána, kde nachází skutečný domov i ocenění své výjimečné práce…... celý text

Turlogh
Turlogh
09.10.2023 5 z 5

Nové, hromadné balení původně tří jednotlivých knih. Opět jsem si všechna tři Lukášova dobrodružství přečetl, se stejnou chutí jako jednotlivé knihy před několika lety. Vynikající historický dobrodružný román s humornými chvilkami. Nelze než jen všem opravdu vřele doporučit k přečtení. Mistr Niedl je srovnatelný s mistrem Vondruškou, v některých okamžicích ho dokonce hodnotím i výše. Howgh.

Slepy
Slepy
22.06.2023 5 z 5

Úžasná trilogie,když jsem četl Flanagena,těžko bych si představil, že máme doma jeho plnohodnotný protějšek,bravo mistře.


Ctenar1202
Ctenar1202
25.04.2023 5 z 5

Kniha, respektive příběh v ní, nás zavede na konec 14. století do středověké Prahy, kdy je u moci Václav IV. Doba je velice nejistá. Rozdíly mezi chudými a bohatými jsou obrovské a život není vůbec lehký.

Je to velice obsáhlé dílo a sledujeme v něm velkou část života Lukáše, který vyrůstá v ne úplně hezkých podmínkách. Je ale velice zručným platnéřským učněm. Kdo byl vlastně platnéř? Byl to specializovaný kovář, který se zabýval výrobou zbrojí. Musel být velice šikovný, aby všechny výrobky (přilby, puklice, rukavice, kryty ramen a loktů) dokonale seděly a neomezovaly člověka moc v pohybu, zároveň ho však musely skvěle chránit. A Lukáš byl velice šikovný platnéř. Okolí mu sice házelo klacky pod nohy, zvlášť jeho strýc, ale Lukáš se nedal a postupem času se vypracoval až se stal tovaryšem. Jeho šikovnosti si všimli i bohatí lidé a Lukášova sláva se tak začala rozvíjet. Nezažíval ale jen úspěchy. Kdepak. V životě na něj čekalo tolik nebezpečí, ústrků a podlosti, že musel být velice obezřetný a naučit se komu věřit a komu ne.

S Lukášem procestujeme Evropu a to hlavně Itálii, protože i zde mohl předvést své umění a sbírat další zkušenosti. A nebyl by to správný středověký příběh, kdyby se v knize neobjevila láska. Ano, Lukáš miloval ženu, která pro něj byla nedostupná. Naprosto nedostupná už jen kvůli svému postavení ve společenském žebříčku. Lukáš to ví, respektuje a taky ví, že se jednou ožení s ženou sobě rovnou.

Autor nám vylíčil naprosto skvěle tehdejší dobu. Těžký život plný obav z nadcházejících dní. Společenské rozdíly, intriky, pomluvy a souboje, které byly v tehdejší době zcela běžné. I na mučírnu došlo...

Vy, kteří milujete historické příběhy, budete nadšení. Autor napsal přes 30 knih, takže si rozhodně vyberete.

sweeney
sweeney
28.01.2023 5 z 5

Ačkoli jsem se kvůli větší objemnosti a dalším rozectenym knihám prokousavala příběhem od Vánoc, velmi mě dobrodružství Lukáše zaujalo a udrželo v napětí až do konce :) Skvěle popsané prostředí středověké Prahy za vlády krále Václava IV, stejně jako mnohým jiných míst, kterými nás tento statečný platnéř provází. Doporučuji všem milovníkům historických románů :)

konicekbily
konicekbily
11.10.2022 5 z 5

Trilogie poutavých historických románů v jednom svazku - příběhy z doby předhusické - a to nejenom v zemích českých, ale s Lukášem se touláme i po jiných státech tehdejší Evropy. V dějepisu jsme tenkrát probírali tohoto období pouze dějiny české a autor nás tu seznamuje na příběhu Lukáše i o tom, jak se žilo i jinde.

boeink
boeink
18.09.2022 5 z 5

Přestože jsem s knihou strávila tři týdny, neskutečně mě bavila. Těšila jsem se, až se budu moct začíst a pak skoro každou noc trávila ve svých snech ve středověku.
Pan Niedl opravdu píše skvěle, děj odsýpá, postavy jsou skvěle vykreslené. Platnéřský učeň, tovaryš a nakonec mistr Lukáš mi byl moc sympatický, stejně jako spousta dalších, kteří ho doprovázejí nejen životem platnéře, ale taky na jeho dobrodružných cestách.

sione
sione
14.08.2022 5 z 5

Krásně a poutavé napsaný román. Báječné početní. Doporučuji.

Killer77
Killer77
16.07.2022 5 z 5

Je to jedna z mých nej. Mohu jen doporučit. Od této knihy se nejde odtrhnout.

konformita
konformita
24.02.2022 5 z 5

Věděla jsem, že mě pan Niedl nezklame. Kdo četl jeho Útěk do pekel nebo Světla na pobřeží ví, že je to Pan spisovatel. Těšila jsem se večer na čtení, na platnéře Lukáše. Ač je kniha obsáhlá, nevydržela mi dlouho :-(

slepicka
slepicka
15.02.2022 5 z 5

Musím říct, že historické knihy pana Niedla mě baví. Čím dál víc. Mistr platnéř, byť se jedná o souborné vydání již starších knih je lahůdkou. Líbí se mi i propojení jednotlivých sérií některými postavami.
Děkuji a teď těším se na dalšího Ondřeje z Rohatce...
Apropo - asi si budu muset přečíst i autorovi knihy z doby novější :-)

Hotovson
Hotovson
21.01.2022 5 z 5

Tak dlouho jsem se chystal vypůjčit si Platnéře z knihovny, až se nějakou náhodou stalo, že mi vydali všechny tři díly v jednom, takže jsem nezaváhal a hned to celý koupil. Podle zdejších komentářů a hodnocení to byla taková sázka na jistotu a já mam tyhle historický romány rád, takže jsem se nemoh splést. Bylo to v podstatě to, co jsem od toho čekal, i když kolikrát mi přišlo, že toho štěstí pro Lukáše a jeho blízké bylo až moc a i děj se dal celkem předvídat, ale to mi vůbec nevadilo. Občas si prostě člověk potřebuje přečíst knížku, kde se (téměř) všechno podaří a i konec je dobrej. Takže za mě spokojenost a pan Niedl mě opět nezklamal.

Autorovy další knížky

František Niedl
česká, 1949
2006  89%Čtvrtý králův pes
2012  89%Platnéř
2012  89%Útěk do pekel
2013  92%Čas vlků
2015  92%Krajina nočních jezdců

Kniha Mistr platnéř je v

Právě čtených4x
Přečtených95x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených5x
Knihotéce26x
Chystám se číst57x
Chci si koupit34x