Platící hosté

Platící hosté https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249055/bmid_platici-hoste-GHW-249055.jpg 4 105 22

Píše se rok 1922 a v Londýně panuje napjatá atmosféra. Váleční veteráni se jen obtížně vracejí do normálního života, všude zástupy nezaměstnaných a v mnoha rodinách chybí muži. K takovým patří i paní Wrayová a její dcera Frances, před válkou dámy z lepší společnosti, jež nyní zápolí s chudobou, a proto musí do rodinného sídla přijmout nájemníky. S příchodem Lilian a Leonarda Barberových, mladých manželů patřících k nové "úřednické vrstvě" se jejich monotónní životy rychle změní - do domu vtrhnou hudba, barvy, kýč i vášeň. Ale vášeň může být i nebezpečná...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Paying Guests , 2014


více info...

Přidat komentář

amaenium
28.10.2020 3 z 5

Od autorky jsem již četla dvě knihy, takže jsem věděla zhruba co čekat a na knihu jsem se těšila.
První část knihy mě velmi bavila, vtáhla mě a já se často těšila opět na čtení, abych viděla kam se příběh hlavních hrdinek posouvá. Ze začátku mi bylo jasné co se odehraje mezi hlavními hrdinkami, avšak zvrat v druhé části mě překvapil. Co se třetí části týče, zkrátila bych ji klidně o sto stran. Soudní proces byl zdlouhavý a nudil mě. Knihy autorky mám hrozně ráda – líbí se mi zasazení do doby, jenž se děj odehrává a celkově vždy nacházím v autorčiných knihách zvláštní kouzlo a atmosféru, škoda jen, že tady soudní proces naprosto zabil události, jež se udály na začátku knihy a dal na začátek vlastně zapomenout.

Mr.Fox
02.05.2020 5 z 5

Tato kniha pro mě byla velkým překvapením. Od autorky jsem dosud nic nečetl a nikdy o ní neslyšel, ale anotace knihy mě zaujala a knihu jsem si přečetl. Čekal jsem, že se mi bude líbit, jelikož jde o obsáhlou bichli a anotace věštila zajímavé prostředí, lehce napjatou atmosféru, zápletku i vášeň. A asi to byla právě touha po vášni, která mě dohnala k jejímu přečtení. - Nelituji! Autorka dokázala barvitě vykreslit postavy a vtisknout jim charaktery, které jsou naprosto uvěřitelné a s příchozími zápletkami a zvraty se krásně propojují. Ten styl, s jakým je psána, vás nutí se vcítit do jednotlivých postav, prostředí i okamžiků. Vše je vystavěno zlehka, s citem a na pevných základech, ze kterých se v závěru první části knihy přehoupne do nebezpečného vášnivého spádu. Nemálo komentářů poukazuje na fakt, že se zde autorka vypsala - nemám s čím porovnat, ale jistě tomu tak je. S anotací v hlavě jsem se snažil celou knihu odhadnout, co bude následovat a jak se bude vyvíjet. Nedařilo se mi - lépe řečeno se dařilo autorce maskovat hlavní aktéry a přicházet s odhalováním faktů po celou knihu postupně, v momentech, které jsem nečekal. První polovina knihy mě bavila krapet více, jelikož byla zahalena tajemstvím a já si mohl jen domýšlet, jak se bude vyvíjet. - Nastěhovali se do domu manželé Barberovi za účelem vystrnadění chudých Wrayových a jeho získání? (indicií k tomuto závěru je požehnaně, když Leonard často obchází dům, zkoumá jej a začíná se o něj starat) Nehalí náhodou manžele Barberovi tajemství, jako např. že nejsou bezdětní? (i k tomu jsem se chvíli přikláněl, když se při návštěvě Lilianiny rodiny Lilian zachovala tak výrazně k malému synovci) Či vše schyluje k nespoutané vášni mezi manželi Barberovými a Frances, či pouze mezi Leonardem a jí? (to když ji Leonard tak často od dveří pozoruje, či když ji opíjí a všichni společně hrají Hady a žebříky) Mnoho dalších indicií mě svádělo k neustálému přemýšlení a předbíhání děje, které nakonec vyústilo ve zvrat, který jsem vůbec nečekal. Shrnu-li své poznatky z dočtení a bez spoileru - závěrem jsem lehce zklamán. Sedělo by mi více odhalení, se kterým by si autorka jistě poradila a dotáhla by tím knihu k naprosté dokonalosti. Děj měla vystavěný právě k tomuto konci, proto se divím, že jej nevyužila. Každopádně nic to nemění na 5* a doporučení knihy k přečtení. Na své kvality je o ni projevováno příliš málo zájmu!


eiramka
16.02.2019 3 z 5

Některé knihy nedokážu odložit (i když bych možná měla:), přestože mi hrdinky jdou v podstatě na nervy a tuším, jak to dopadne. A ono to pak skutečně tak dopadne a žádný moc velký posun v sympatiích pro hrdinky se nekoná. Takže proč přesto tuhle nezatracuji? Jsou tam pro mne úžasné pasáže popisu života žen po první světové válce v Británii. Celý ten třídně rozdělený svět , společnost, která se ještě nevzpamatovala z Velké války a která zoufale lpí na konvencích a tradicích. Autorka píše poutavě, to se jí musí nechat, a tak jí snad i těch 595 stránek odpustím. .

Alex_Jura
04.11.2018 odpad!

Za mě nejslabší titul od SW. Možná je to tím, že jsem od ní přečetla fakt všechno.. nevím. U Vetřelce jsem do půlky knihy čekala, kdy se konečně zjeví její oblíbená lesbická problematika... a ono nic (to napětí mě svým způsobem motivovalo číst dál), tady jsem naopak čekala, kdy přijde ještě něco jiného. Celkově mi vyprávění připadá odbyté, tak nějak humpolácké.

viviann
12.08.2018 4 z 5

Kniha mě překvapila, vůbec jsem nečekala vývoj událostí... Zajímavé napínavé čtení.

TomTomis
01.07.2018 4 z 5

Něco mi na té knize vadí. První část jsem přelouskal a říkal si, co jako bude dál. Něco podobného jsem pak i čekal. A v poslední části jsem doufal, že mě něčím autorka překvapí, ale vše nějak vyplynulo do ztracena. Kniha není špatná, čte se relativně rychle, ale přijde mi jaksi zbytečně dlouhá...

KKlara
17.06.2018 5 z 5

Skvela kniha. Castecne predvidatelna, ale to ani trochu nevadi. Skvely pribeh, ctive, nejde po povrchu. Uzila jsem si to

RMarkéta
27.03.2018 5 z 5

Souhlasím, že tato kniha od Sarah Waters je nejvyspělejší. Paní spisovatelka se krásně vypsala a je to na knize znát, což je samozřejmě moc dobře. Jen tak dál. Opět se nám tu rozehraje zajímavý příběh, kdy postavy zakusí pocit štěstí, aby následně museli přelézt hromadu klacků mistrně naskládáných paní spisovatelkou a pak konečně našli vlastní cenu, samy sebe. Stejně jako v předešlých dílech se tu Sarah Waters věnuje tématu lesbické lásky (mimo Malého vetřelce). Stála jsem na straně Francis. Lily mi přišla jako malá vypočítavá mrcha. Nevím, co na ní Francis viděla. Finalé příběhu je takové rozplizlé, ale musím říct, že po tom všem sem přesně sedne. Nic bych nezkracovala a nic bych nepřidávala. Je tu všechno, co tu má být. Mám tenhle příběh ráda, i když mě Lily štve a já vím, že se při čtení díky ní rozčílím.

snimcibdim
09.09.2017 5 z 5

Četla jsem od této autorky několik knih, líbily se mi všechny, ale tuto pokládám za nejvyspělejší. Balancuje na hraně několika žánrů - historického, společenského, psychologického i milostného románu a tak trochu i detektivního - byť o to, dozvědět se, kdo je vrahem nějakého zločinu, zde nejde. Příběh se rozbíhá pomalu a poklidně, má relativně dlouhou (ne však nudnou!) expozici - aby se posléze rozjel strhujícím tempem a zaujal několika obraty. Ty sice jsou kauzálně předvídatelné, ale vyprávění přesto neztrácí napětí, protože čtenář se prostě nemůže dočkat, jestli to bude tak jak očekává a kdy a jak to přijde nebo nepřijde. Jde o jednu z těch knih, u jakých mě mrzí, když skončí - a je mi, jako by mě opustili dobří přátelé.

Yorika
31.10.2016 5 z 5

Další mistrovsky napsaný kousek od této anglické dámy.Nenápadně se rozvíjející příběh získává postupně na dramatičnosti a v půli knihy přeskočí do úplně jiného žánru aniž by ztratil svou dynamiku a půvab.Z knihy bych nevyškrtla ani stránku, neboť příběh příjemně plyne a všechny stránky do sebe zapadají jako kolečka v soukolí dobře promazaného stroje.Originální zápletka, trocha romantiky, zhoubná vášeň i napětí a máme tu skvělý román, napsaný navíc vytříbeným jazykem.Co víc si může čtenář přát?

Kaculman
24.09.2016 3 z 5

Asi takhle, kniha je rozdělená do tří částí.
Baví mě ta první, ta druhá také a tu třetí bych teda o dost zkrátila, nějak mě nebavilo pořád číst to "samé" ... Ale jinak je knížka čtivá a zajímavá jen pro mě by mohla mít o 100 stránek méně :-)

vinetka
11.09.2016 3 z 5

Kniha se mi četla dobře, nicméně první třetina mi příliš nesedla, do čtení jsem se musela i nutit. Poté se děj pěkně rozvinul a kniha se četla sama. Prostředí poválečné Anglie bylo velmi zajímavé a zvrat, ke kterému v knize došlo jsem opravdu nečekala. Taktéž mě překvapil konec.

Simhel
11.05.2016 3 z 5

Trochu mi trvalo, než jsem knize přišla na chuť. Od jedné chvíle jsem se ale tak začetla, že jsem se nemohla odtrhnout. Autorka opět nezklamala.

Hadrna
02.05.2016 4 z 5

když jsem si tuhle knihu vybrala čekala jsem úplně, ale úplně jiný příběh a to co z toho vyplynulo na povrch to mě ohromilo a zároveň pohltilo. Autorka dokáže čtenáře vtáhnout do děje. Knih i filmu na toto téma je mraky, ale většinou se odehrávají v moderním pojetí, tady ta poválečná doba dokonale popisuje to jak věci, které jsou v dnešní době absurdně jednoduché, v poválečné době byly nemyslitelné! ;) tato knížka mě bavila i na 548 stran...nevyškrtla bych ani jednu, každá strana popisuje jinou věc bez které by tato kniha nebyla dokonalá...je mi divné použít tuto větu ale použijí "pro mě to bylo příjemné počtení které ani nikam nehnalo ani se netáhlo a zříjemnilo mi cestování MHD" :) Přeji pěkné počteníčko :)

zuzana4291
06.03.2016 4 z 5

Velmi zvláštní a překvapující příběh, který je plný neočekávaných skutečností a končí velmi překvapivě:-)

BUBINA1971
09.02.2016 5 z 5

Ač literatura s touto tématikou není moje parketa, jsou Platící hosté vyjímkou. Kniha naprosto originální a plná překvapení. Velice dobře se mi četla. Doporučuji

Atuin
09.02.2016 5 z 5

Velice komorní, v určitých momentech velice nervózní, rozdrobnělé a povahou slov velice obsáhlé. Kniha vyjadřuje chvílemi obrovské přepjetí a pak spadne do klidných vod. Nevyzpytatelné pózy. Pěkné čtení.Mohu li to srovnat potom mi to připomíná styl Wirginie Woolfové nebo ze současníků Ian McEwan a ten možná víc, ta struktura slov.Je to má první kniha od autorky takže nemám srovnání. Všechny ty veliké věci jsou jakoby uschované a povrch se dostává všednost a maličkosti.

MahulenaK
24.01.2016 3 z 5

Knížky Sarah Waters mám ráda. Ale přesto mám pocit, že jsou trochu moc zdlouhavé, Platící hosty nevyjímaje. Na některé roviny knížky (vývoj vztahu) stačilo pár stránek, na další jich muselo být popsaných hrozně moc. Myslím, že by příběhu vůbec neuškodilo, kdyby byl o něco kratší, atmosféře ani napětí by to neuškodilo. Ale těším se na další, ne že ne.

miri.f
24.01.2016 5 z 5

Tato kniha pro mě byla příjemným překvapením! Naprosto mě pohltila, a až do poslední chvíle jsem si užívala všechna popisovaná zákoutí, každou větu, každé slovo... Do dnešního dne pro mě byla na vrcholu kniha Špičkou jazyka, nyní se pořadí trochu mění a Platící hosty považuji za nejlepší autorčino dílo...

Jezinka107
20.01.2016

Krása! Člověk je prostě tam....je to napínavé, vzrušující, příjemné, dobře napsané, ničeho není moc, ničeho málo..jedna z nejhezčích knih co jsem poslední dobou zhltla.

Štítky knihy

anglická literatura poválečná doba LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Sarah Waters
britská, 1966
2008  82%Zlodějka
2010  85%Špičkou jazyka
2010  77%Malý vetřelec
2013  74%Náklonnost
2015  76%Platící hosté

Kniha Platící hosté je v

Právě čtených2x
Přečtených124x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených9x
Knihotéce76x
Chystám se číst83x
Chci si koupit16x
dalších seznamech4x