Plantáž Shadowbrook

Plantáž Shadowbrook https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13522/plantaz-shadowbrook-13522.jpg 4 32 9

Román o lásce, válce a zrození Ameriky Historický román se odehrává v 50. a 60. letech 18. století, kdy během sedmileté války vyvrcholil boj Britů a Francouzů o nadvládu nad územím Severní Ameriky. Mír mezi oběma soupeřícími velmocemi, který byl uzavřen v roce 1748, porušil po šesti letech ozbrojený konflikt v údolí řeky Ohio, kde oddíl virginské domobrany pod vedením mladého plukovníka George Washingtona s pomocí Irokézů zlikvidoval průzkumnou jednotku Francouzů. Incident zahájil další nelítostné střety ještě před oficiálním vyhlášením války roku 1756. Francouzští i britští kolonisté s podporou Evropy a s využitím zkušeností příslušníků různých indiánských kmenů se střídavými úspěchy bojovali, aby rozšířili svá teritoria na západ. Dobytí Québeku v září roku 1759 a o rok později Montrealu ukončilo koloniální panství Francie v Severní Americe. Na pozadí těchto dramatických událostí sleduje autorka osudy autentických vládních i vojenských představitelů i fiktivních postav farmářů, obchodníků, duchovních, Indiánů i černých otroků v prostředí Nové Francie a provincií New York a Ohio. Děj poutavého románu, vycházejícího ze studia historické literatury, je soustředěn na zálesáka Quetina Halea, na jeho přítele míšence Cormaka Sheu a půvabnou mladou dívku, putující do kláštera v Québeku. Kniha předchází autorčině tetralogii o NY.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Shadowbrook: A Novel of Love, War, And the Birth of America , 2004


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
17.05.2023 3 z 5

Toto téma mě zajímá, autorka Beverly Swerling, perfetně zpracovala historický obraz o tom, co předcházelo samotnému boji za nezávislost v 18. století v Americe. Rozhořel se sedmiletý boj mezi mezi Francouzi a Angličany, proti původním obyvatelům Ameriky - Inidánům.

Metroušek
04.11.2021 4 z 5

Velice dobrá, monumenální freska, poctivě zobrazující dění na americko-kanadské hranici v druhé polovině 18. století. Neuvěřitelné množství reálií, skvělé prolínání makro a mikro pohledu, války, rodinného a kmenového života... Je to paráda, když historička umí psát! 90%.


evickakyticka
05.07.2021 4 z 5

Sérii Města mám už delší dobu přečtenou a tak jsem se pustila do čtení i této knihy od stejné autorky. Její spisovatelské nadání je nesporné. Kniha může být tlustá, ale čte se tak lehce, že zapomenete i kolik je hodin. Příběh se mi moc líbil, jen pasáže s modlením a neustálým pokáním a miserere se mi trochu přejídaly, mohlo se s "pánembohem" šetřit, ale chápu... Bylo to napínavé, místy kruté, ale věřím, že i pravdivé. Škoda jen, že už mám od autorky všechny knihy přečtené....

AlenaF
13.01.2020 5 z 5

Příběh se mi moc líbil. Doporučuji.

hanzmb
25.07.2019 4 z 5

Autorka ukazuje, že umí napsat i dobrodružný román z indiánského prostředí. Nedosahuje sice zdaleka kvalit Města snů, ale líbilo se mi to podstatně více než Město slávy. Ty historické reálie jsou na podstatně vyšší úrovni. Ač odchován J.F.Cooperem, měl jsem stejně jako spousta dalších čtenářů neustále guláš v indiánských kmenech. Nějaký rejstřík by se v příloze hodil.

soukroma
25.10.2018 4 z 5

Po skvělých knihách o založení Města (tj. dnešní New York), jeho rozvoji a rozkvětu jsem směle sáhla po další z autorčiných knih. Vysoké očekávání bylo naplněno: příběh přiblížil tu válečnou a kolonistickou dobu skvěle, včetně všech zainteresovaných národností a národů, jejich předsudků, kultury, zvyků a schopností, jejich vazeb na půdu i na jiné lidi. Krvavost autorka nepřeháněla, ukázala ji přesně podle dobových informací, stejně jako aktivní zainteresovanost evropských cirkví na stejném boji (pro bohulibé účely?) a vůbec tehdejší vliv náboženství a víry na jednotlivce.
Mne poněkud unavovaly záplavy jmen a národů na indiánské straně a s tím související trojí označení míst - indiánské (s objasněným významem), anglické a francouzské (často odvozeno jako zkomolenina původního indiánského, takže je dobré vědět, oč šlo). Podobně mi trochu šla na nervy často přehnaná zamilovaná linka v příběhu.
Celkově je to ovšem určitě kniha, kterou nemůžou pohrdnout ani milovníci historie, válek, indiánů i pořádných dobrodružných románů, protože všichni si v něm přijdou na své, autorka nikoho netahá za nohu a podává skvělý komplexní obraz o tom, co předcházelo samotnému boji za nezávislost - krutý sedmiletý boj mezi mezi Francouzi a Angličany, proti inidánům v polovině 18. století. A upřímně, o téhle fázi vzniku Ameriky vskutku moc nevíme.

1amu
07.04.2018 4 z 5

Beverly Swerling to umí. Kniha předchází tetralogii o NY a líbila se mi asi nejvíce, protože je z období, o kterém nás ve škole neučili. Samozřejmě tam autorka musela dát kus romantiky, aby se to lépe prodávalo.
Ten kdo koupí (či přečte) rozhodně neprohloupí.

JiříŠkorpík
17.03.2018 4 z 5

Kvalitní historický román z období Francousko-indiánské války. Je to taková kombinace Posledního Mohykána a stylu Jamese Clavela. Román je skutečně dobře dějově propracovaný, ale vadilo mi, že ač jsou hlavní postavy fiktivní, tak byly u všeho významného včetně bitev a jednání. Plantáž Shadowbrook je fiktivní, ale to území, na kterém leží je skutečné, nachází se v oblasti, kde leží slavná pevnost William Henry (ano ta z Posledního Mohykána) . Rád si přečtu autorčin navazující román Město snů .

Vojslava
27.04.2017 5 z 5

Ačkoliv jsem se do knihy začítala jen zvolna - než jsem si ujasnila, kam kdo patří - a v začátcích jsem si nebyla zcela jistá, jestli příběh dočtu, nakonec mne velmi okouzlil. Správné dávkování motivických linií, dost reálií, a velmi pěkný překlad ve volném vypravěčském tempu. Ráda se začtu i do dalších knih...

Štítky knihy

dějiny USA

Autorovy další knížky

Beverly Swerling
americká, 1941 - 2018
2003  88%Město snů
2009  76%Město slávy
2010  89%Město naděje
2012  86%Město rozkvětu
2007  86%Plantáž Shadowbrook

Kniha Plantáž Shadowbrook je v

Právě čtených3x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce56x
Chystám se číst35x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x