Planety v nás

Planety v nás https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99753/planety-v-nas-99753.jpg 5 6 2

Podtitul: Astrologická psychologie Marsilia Ficina Thomas Moore, známý americký psychoterapeut, někdejší katolický mnich a autor bestsellerů jako je Kniha o duši, Temné noci duše, Kniha o lásce a přátelství, Návrat k okouzlení a mnoha jiných v této knize sledováním Ficinových psychologických a astrologických myšlenek otevírá dveře do světa florentské renesance. Nepředkládá se nám jen vize našich kulturních kořenů ve starověkém Řecku, ale vize našich počátků v archetypálním světě, mundus archetypalis. Jak zdůraznil James Hillman, je nepochybné, že Ficino byl tvůrce ústřední myšlenky quattrocenta: že duše je „všechny věci pohromadě … je středem vesmíru, středním článkem všech věcí.“ Dále tato kniha, stejně jako Ficinova, oslavuje a rozvíjí bohaté spletitosti duše, což je v naší době velice potřebný korektiv, nejen pro „psychiatrické“ potřeby analýzy, ale i pro rozmlženou spiritualitu psychologů New Age.... celý text

Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus
Vydáno: , Svojtka & Co , Malvern
Originální název:

The Planets Within , 1990


více info...

Přidat komentář

Spajdy
30.05.2020 5 z 5

Autor nás bere za vydatné pomoci vhledů renesančního mága, lékaře duší a astrologa Marsilia Ficina na pestrostí a opravdovostí hýřící cestu naší vlastní duší. Pomalu zjišťujeme, že planety krouží nejen ve vesmíru, ale i v naší duši. Poznáváme sedm planetárních archetypů (Moore i Ficino se ještě bojí plně říct, že za závojem archetypů jsou skutečné bytosti) a jejich kvality, přičemž shledáváme, že stejně laděné kvality žijí i v nás. Na vztazích mezi planetami v makrokosmu pak Ficino staví astrologicky laděnou psychoterapii, která může být i v dnešní bohy opuštěné době úžasně užitečná a funkční.
Astrologům může kniha dát poměrně netradiční úhel pohledu na planety, astronomům může pomoci citlivě pootevřít okna jejich ateisticko-materialistického zámku, aby nasáli čerstvý vzduch mýtů a imaginací, oživujících duši, a každému z nás může pomoci v tom, jak si pomoct od tížících jednostranností v našem charakteru i životě. :)

aisha21
18.09.2019 5 z 5

Máme v sobě celé nebe, svou ohnivou sílu a nebeský původ: Lunu, která symbolizuje nepřetržitý pohyb duše a těla, Mars rychlost a Saturn pomalost, Slunce Boha, Jupiter zákon, Merkur rozum a Venuše lidskost.
Ficinova knížka nám dává příležitost nově pohlédnout na planety, ne na planety noční oblohy, ale spíše na planety uvnitř. Jeho filosofie duše a praktické návody pro zdravý život nás vysílají na hlubinný průzkum temných prostor psýché a občasných světel. Jeho očima můžeme nahlédnout, že astrologie není jen pověra nebo módní záliba. Je to také způsob imaginace našeho vnitřního světa, tvořený našimi vzlety vizionářské intuice i bolestnými patologiemi.