Planetary: Do všech koutů světa a jiné povídky

Planetary: Do všech koutů světa a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145282/bmid_planetary-1-do-vsech-koutu-sveta-a--dX2-145282.jpg 4 58 14

Planetary série

1. díl >

Slavná série se točí kolem tříčlenné skupinky „archeologů nemožného“, kteří po celém světě odhalují záhady a taje a specializují se na bytosti se superschopnostmi a jejich vliv na svět lidí. Působí proto svým způsobem jako mnohem zábavnější a pestřejší komiksová obdoba Akt X. V prvním svazku najdeme krátký úvod a šest propojených prvních příběhů týmu, které nás zavedou tam, kam název slibuje: od japonského ostrova obydleného obludami podobnými dinosaurům, přes Hong Kong, kde se zločinem bojují duchové vyzbrojení přízračnými zbraněmi, jež není nikdy třeba dobíjet, až po objev kvantového počítače vyrobeného v roce 1945.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , BB art
Originální název:

Planetary: All Over the World and Other Stories , 2000


více info...

Přidat komentář

Deimos
31.10.2020 3 z 5

Na Planetary se dobře dívá (některé obrazy jsou vskutku poutavé) a dokáže zaujmout svým vyprávěním a příběhy (také námětem) a postavami. Komiks je velice originální, prakticky se poprvé potkáte s novými postavami a novým světem alternativního 20 století. Což je ale zároveň problém, nepotkáte tu nikoho ke komu by jste měli kdykoliv před tím vybudovaný nějaký vztah. Nejsou tu žádní X-Meni, Avengers nebo Speedy. Jsou tu jen a jen nová jména, na která je potřeba si zvyknout. Další mírnou nevýhodou je fakt, že komiks byl napsán na konci 20 století a je to na něm příliš znát - myšleno tématy a názory - a v tomto směru hodně rychle zastarává. Přesto si někdy druhý díl dám. (69%)

ludek.n
14.04.2020 3 z 5

Scénárista Warren Ellis a kreslíř John Cassaday stvořili podivuhodný svět, v němž pod hlavičkou mezinárodní agentury Planetary funguje skupina jakýchsi „archeologů nemožného“, specializujících se na podivuhodné události a bytosti se superschopnostmi. V první knize se nám dostává jednoho prequelu a šesti rádoby propojených příběhů, které ovšem ve skutečnosti ani žádnými příběhy nejsou. Spíše máme před sebou panelovou přehlídku možností, lokací a ohromujících postav. Dějová linka je v pozadí nenápadná, skromná a jednoduchá. Trochu chybí nápady a nějaké to nakopnutí do vyšších sfér. O samotné agentuře Planetary, jejich cílech a koneckonců i jejich členech se toho mnoho nedovíme, a tak nezbývá než se nechat unášet výtvarným panoptikem, zabíhajícím do všech koutů světa.


fvalek
06.04.2020 3 z 5

Série to slavná je, mě ovšem nějak moc nepotěšila... Na první díl to až příliš málo představuje postavy, jejich motivy, a hlavně pozadí s jakým tenhle komiks vůbec vznikl, s čím pracuje, a o co půjde. Kompletně chybělo nějaké představení a základní přehled a i po přečtení toho nevím o moc víc. Chápu, je to nějaká organizace, co zakročuje proti nadpřirozeným věcem... ale nic extra z toho.

Rozložení do povídek ději moc nenahrává, protože je často zkratkovitý - něco se stane, tým přijde a pak se něco stane nebo vyřeší, tečka. Prostor pro budování psychologie postav je nulový, proto jsem si taky žádnou postavu neoblíbil a vlastně ani žádnou pořádně nepoznal. Často se zmiňují různé reálie, které nejsou vysvětleny - proč některé postavy nestárnou, odkud některé postavy jsou, co umí, komu slouží... to je pak matoucí a nenaplňuje to dobře účel tajemna, protože to je až otravně nicneříkající.

Jsou tu ale samozřejmě nějaké plusy - povídky jsou natolik mysteriózní, že každý čtenář si najde minimálně jednu, která se mu bude líbit. Celkově je pak Planetary takové badass čtení pro velké, takže to dospělého čtenáře potěší a zkratkovitost některých zápletek zase nahrává tomu, že děj hezky plyne a nic není zdlouhavé a o ničem.

Disease
10.06.2019 3 z 5

Fajn aktoiksovské povídky, které ale zatím postrádají nějaký hlubší smysl.

kitja
27.05.2019 3 z 5

Warren Ellis mne baví, nejvíc asi v Americkým snu. Tady velmi dobře rozehrává příběhy, který ale až surově rychle zakončuje. A já se zatím ještě nerozhodl, jestli je to dobře, nebo špatně. Ale má to spád, postupně se odhalujou různý střípky. Těším se na dvojku.

Ivan F
06.02.2019 3 z 5

Komiks - kresba: výborná, napriek pomernej jednoduchosti detailná, celková spokojnosť.
Komiks - scenár: kameň úrazu. Všetko je dobre rozohrané a potom prásk, koniec. Všetky kapitoly sú akoby useknuté, nejaké pojítko medzi nimi je len naznačené. Je to tak trochu mysteriózne čítanie, ale nič hlbšie sa v nich nedá nájsť.

Celkový potenciál, ktorý táto séria má, je nevyužitý, scenárista nie je človek na správnom mieste. Škoda.

jarynek
01.02.2018 4 z 5

Zajímavě vystavěné příběhy s rychlým koncem, který ani pořádně není konec. Mnoho otazníků, u nichž neočekávám, že budou všechny zodpovězeny, ale některé by určitě býti měly. Zatím je to jen takové oťukávání, seznamování, kde z náznaků lze usuzovat, že jednotlivé příběhy jsou více provázané, než se na první čtení mohou zdát.

LordSnape
17.01.2018 4 z 5

Skvělá kresba i ústřední nápad. Na druhé straně mi většina povídek přišla nevkusně useknutá. A to je vlastně problém celého Planetary, protože ve chvíli, kdy začnete mít pocit, že se to pořádně rozjede, tak namísto toho nadejde konec a šup k dalšímu příběhu. Každopádně jsem už dlouho nečetl něco tak krásně originálního. Zřejmě se ve mně probudil ten mladý kluk, co měl tak rád Akta X...

Yokolobuna
04.03.2017 3 z 5

Potenciál Planetary rozhodně nelze upřít, příběhy trojice archeologů však trpí dost zvláštním neduhem. Snow, Wagnerová a Bubeník jsou mnohdy spíš takovými takřka nezúčastněnými pozorovateli a příběhy se tak odehrají i bez jejich přičinění. A to minimálně mě prostě vůbec nesedělo... klidnější pasáže, kde trojice hrdinů jen něco popisuje, nebo v klídečku rozmlouvá tak působí naprosto bezpředmětně... stejně zase budou jenom významně koukat z dálky. Je patrné, že jednotlivé příběhy jsou součástí něčeho většího (a potencionálně dost zajímavého), jednotlivě však bohužel neobstojí a často vyšumí do prázdna ("sakra, to jako bylo všechno?"). Ani kresba nemá moc co nabídnout... Ta je na jednu stranu moderní, ale žalostně postrádá detaily, díky čemuž z některých stránek čiší nuda.

Lenka.Vílka
19.02.2017 4 z 5

Ze začátku slibné a celkem zajímavé. Jenže každý příběh se rozjede a na tom malém prostoru jede a ejhle, už je konec. Cože? Konec? Jinak kresba velice dobrá a jsem opravdu zvědavá, co přinese další díl.

Hadati
14.12.2016 4 z 5

Vzhledem k častému skákání v čase i prostoru jsem měl v prvních dvou dílech této komiksové série problémy porozumět, o co vlastně jde. V závěru druhé komiksové knihy se mi většina věcí vyjasnila, takže snad už mám nějaký přehled. Komiks je o jakési agentuře, která zaměstnává osoby se zvl. schopnostmi, které pak vrhá do řešení bizardních případů.

trudoš
03.08.2016 4 z 5

Na jednu stranu se mi komiks líbil pro celkový nápad, na stranu druhou jsem byl zklamán výkonem, který Warren Ellis coby scenárista podal. Ten sice perfektně pracuje s drsnými hláškami a suchým humorem, ale příběhy jako takové pokulhávají v koncepci. Mají vždy výborný začátek odkrývající nějakou tu tajuplnou záhadu, ale dějové vyústění bývá zpravidla neslané nemastné. Jakoby autor s každou jednotlivou zápletkou počítal pro samostatné album a vždy si až v polovině uvědomil, že má jít vlastně o povídku.
Pak tu byl neodbytný dojem, zda mi něco důležitého neuniká. Něco, co je pro americké fanoušky natolik samozřejmé, že to není třeba ani naznačovat. Scénář se občas na něco či někoho odkáže a všichni se předhánějí ve významných pohledech, pročež mi zpravidla nezbylo než dumat, v čempak je asi zakopaný pes. Nic to však nemění na tom, že jsem skutečně zvědav, jaké karty tým Planetary ještě vynese, protože potenciál je obrovský a první album teprve naznačuje, jak moc velké problémy se blíží.

3DD!3
21.09.2013 4 z 5

Čtivá kombinace Indiana Jonese a Akt X. V prvním díle se dovídáme jen nezbytné základy jejichž páteří je Sněhová vločka multivesmíru a loď, která jím cestovala a havarovala v něm. Z hlavních charakterů se něco podařilo vymáčknout jenom ze Snowa, ale chce to víc informací. Ellis je zatím příliš strohý. Cassadayova kresba precizní, až dokonalá.

TIM.biker
17.03.2013 4 z 5

Exkurze do tajne historie sveta. Nestvury,duchove, alternativni vesmiry,nadprirozene schopnosti to vse zde najdeme. Skvele zpracovane dilo hodne se mi libi vsuvky, dovysvetlujici dej , ve forme klasicke povidky.

Štítky knihy

komiksy paranormální jevy

Autoři knihy

Warren Ellis
britská, 1968
John Cassaday
americká, 1971

Kniha Planetary: Do všech koutů světa a jiné povídky je v

Přečtených70x
Doporučených1x
Knihotéce46x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x