Planetary 2: Čtvrtý muž

Planetary 2: Čtvrtý muž https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168777/bmid_planetary-2-ctvrty-muz-qiK-168777.jpg 4 41 10

Planetary série

< 2. díl

Jsou tři, brázdí celý svět, hledají vše podivné a zázračné a odhalují věci, které by jiní raději nechali v skrytu. Jsou to archeologové záhad, odkrývají tajné dějiny planety a mapují neviditelné hranice fantazie. První díl Ellisovy a Cassadayovy série, jakkoli skvělý, byl pouhou předehrou a úvodem do problematiky. Teprve teď začíná jít do tuhého a rouška tajemství se pomaličku zvedá. A vy se dozvíte, jaké podivné superhrdiny zrodila Británie, co zvláštního se dělo v jedné tajné základně v poušti nebo proč z Ameriky není vidět jistý ostrov obývaný od nepaměti Amazonkami... aha, a abychom nezapomněli, taky zjistíte, proč přišel Elijáš Snow o podstatnou část svých vzpomínek a kdo je ten tajemný Čtvrtý.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , BB art
Originální název:

Planetary: The Fourth Man , 2001


více info...

Přidat komentář
ludek.n
ludek.n
14.04.2020 3 z 5

Co se nepovedlo jedničce, to se bohužel nedaří ani druhé knize ze série Planetary: nějak výrazně zaujmout. Ano, pánové Ellis i Cassaday se snaží vytvořit poutavý a mnohotvárný svět, v němž je možné téměř cokoli, ale nějak se jim nedaří pořádně uchopit prazáklad dobrého příběhu, který by pak kresba povznesla ke slávě a nezapomenutelnosti. Jednotlivé epizody už skoro ani nepředstírají vzájemnou provázanost, a co hůře, občas tam zařadí zpátečku tak ostentativním způsobem, že vás nechají daleko za sebou. Platí všechno to, s čím se už potýkala první kniha: kulhající dějová linka a absence výraznějších nápadů. Ve dvojce se navíc přidává jistá nepřehlednost základních motivů a příběhová roztříštěnost, kterou tentokráte nezachrání ani vizuální stránka. Bizarnost postav je tentokrát spíše k smíchu, vsuvky (např. ta s obřími mravenci) působí násilně, prvoplánově a v konečném důsledku i kontraproduktivně, některé kapitoly mají podobu dortu od pejska a kočičky. Druhá kniha Planetary je prostě takový nesourodý slepenec, který drží pohromadě jen se sebezapřením.

trudoš
trudoš
09.02.2020 4 z 5

O chlup lepší než první album, především proto, že příběhy jsou o trošku ucelenější a souvislosti konečně začínávají nabývat smyslu. Z tohoto pohledu je jasné, že po dočtení celé série Planetary bude kniha Do všech koutů světa viděna ve zcela novém světle. Ovšem pouze v případě, že se toho někdy dočkáme. A třebaže ubral Warren Ellis na drsňáckém humoru, pořád sestava „archeologů nemožného“ baví už jen svým stylizovaným chováním, záporáky nevyjímaje. Scénář pak výrazně posouvá hranice toho, co člověk v dobrodružném komiksu považuje za možné.
Jak už jsem naznačil na začátku, dějová osnova drží víc pohromadě, a i když vyprávění nedisponuje předimenzovanou akcí, jakou by člověk u superhrdinského komiksu čekal, bohatě to vynahrazuje hutnou atmosférou a neotřelými nápady. Chvílemi ze všech těch záhad běhá až mráz po zádech, přičemž očekávání hrůz příštích je naprosto pohlcující. Ostatně ono celé to žonglování s nadpřirozenem a moderními technologiemi je ohromně strhující i zábavné zároveň.


Disease
Disease
10.06.2019 3 z 5

O něco lepší než první book, ale je to tak nějak zmatené. Asi by to chtělo přečíst další díly, ale vzhledem k tomu že tu nevyšly a motivace k pořízení originálu není příliš silná...

jarynek
jarynek
06.02.2018 4 z 5

Hodně originální komiks se skvělou atmosférou tajemna. Některé otázky z jedničky zodpovězeny, spousta informací zapadla do sebe, ale stejně tak je tu spousta nových otázek. Každá kapitola začíná skvělou obálku a ačkoliv tyto kapitoly skáčí mezi postavami, čase, prostoru i mimoprostoru:), děj je kompaktnější než v jedničce. Škoda, že u nás další díly nevyjdou, předpokládám, že až po dočtení posledního dílu by mohlo být možno docenit i tyto předchozí díly.

LordSnape
LordSnape
17.01.2018 4 z 5

Opět mě bavily postavy a dalo by se říci, že už máme za sebou onu seznamovací část, ale každopádně opět čtenář doplácí na to, že jsou jednotlivé povídky opět debilně ukončeny s mnoha otazníky ve vzduchu... Docela rád bych si přečetl nějaký Planetary román. Další díly už u nás určitě čekat nemůžeme a je to dle mě veliká škoda.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
20.02.2017 5 z 5

Už jsem si asi navykla, protože tenhle díl byl o milion procent lepší a dokonalejší. Škoda, že zatím není možné zjistit, jestli je každý další díl lepší a lepší.

Hadati
Hadati
14.12.2016 4 z 5

Vzhledem k častému skákání v čase i prostoru jsem měl v prvních dvou dílech této komiksové série problémy porozumět, o co vlastně jde. V závěru druhé komiksové knihy se mi většina věcí vyjasnila, takže snad už mám nějaký přehled. Komiks je o jakési agentuře, která zaměstnává osoby se zvl. schopnostmi, které pak vrhá do řešení bizardních případů.

shabazza
shabazza
25.10.2015 4 z 5

Tak tohle byla prostě lahůdka.
Přečetl jsem to na jeden zátah.
Škoda, že v CZ toho víc nevyšlo.
Ale nevadí, jdu si objednat 3. a 4. díl v originále :-D

Dragonian
Dragonian
05.06.2015 5 z 5

Dlouho jsem neměl takový zážitek z komiksu. Lepší než první díl!

3DD!3
3DD!3
22.09.2013 5 z 5

Intergalactic planetary. Planetary intergalactic. Intergalactic planetary. Planetary intergalactic... Prý že první díl je úvodem problematiky. I druhý díl je pouhým úvodem do problematiky. Další skvělé případy se po chvíli zlomí do historického průvodce a pak se nasraný Snow začne doopravdy pídit po tom co by zaplnilo díry v jeho paměti. Na konci si vzpomene a nejen na to, že znal nejlepšího detektiva na světě, ale i na to kdo je Čtvrtý. Dávkováním i atmosférou to hodně připomíná Fringe. A zdá se, že to nejlepší nás teprve čeká.

Štítky knihy

komiksy paranormální jevy

Autoři knihy

Warren Ellis
britská, 1968
John Cassaday
americká, 1971

Kniha Planetary 2: Čtvrtý muž je v

Přečtených56x
Doporučených2x
Knihotéce41x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x