Vězeň Zhamanaku

Vězeň Zhamanaku https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28066/bmid_vezen-zhamanaku-ZGF-28066.jpg 3 6 2

Planeta Krišna série

< 5. díl

série: Planeta Krišna díl v sérii: 5 Svérázní domorodci planety Krišna, která se nachází na úrovni pozemského středověku, zase jednou vyslancům ze Země pořádně zavařili. Zajali půvabnou, ale poněkud tvrdohlavou vědátorku a chtějí na ní studovat lidské zvyky a chování. Naštěstí se najde hrdina, který se za pomoci jediné povolené výzbroje – meče a dýky – pustí do neznámých a nevyzpytatelných krajů krásku osvobodit. Samozřejmě, že se tím spletitá situace ještě zkomplikuje, tím spíš, že si chrabrý zachránce s prostořekou obětí napadnout příliš do oka…... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Romány , Fantasy

Vydáno: , Deus
Originální název:

The Prisoner of Zhamanak , 1982


více info...

Přidat komentář

hanak_v_exilu
15.02.2024 4 z 5

Větší část příběhů ze světa Viagens Interplanetarias byla napsaná na přelomu čtyřicátých a padesátých let, a ta menší v období od druhé poloviny sedmdesátých let do první poloviny let devadesátých. Kupodivu to nejde poznat ani na stylu, ani na tempu, ani na kvalitě. L. Sprague de Camp si ve svých pětasedmdesátých letech vzpomněl na chvíle svého mládí, takže i když se tomuhle podžánru sci-fi říká meč a planeta, Vězně Zhamaku by mnohem lépe vystihoval název meč a postel. Původně nenápadný (až na fyzické charakteristiky) a puritánský, suchopárný úředník se postupem času pořádně odvázal, takže přijdou krvavé bitky, krkolomné situace a povolné ženštiny. Tenhle díl opravdu není pro stydlivé.

ludek.n
20.05.2019 3 z 5

Vězeň Zhamanaku byl napsán s odstupem téměř tří desetiletí od předchozích knih Krišnanského cyklu a je to na něm hodně znát. Chronologicky se řadí před obě novely, uveřejněné ve Věžích Zanidu, nicméně uspořádanost jednotlivých příběhů je věcí spíše kosmetickou, než že by správné pořadí nějak zásadně ovlivňovalo pochopení souvislostí či jinak ohrožovalo čtenářský zážitek. Odkazy se totiž spíše než dějových linií, týkají jednotlivých postav, o kterých noví hrdinové slyšeli nebo se s nimi už v minulosti setkali. Co Vězně Zhamanaku odlišuje od předchůdců je větší dynamika příběhu, a to i přesto, že je držena v takových mezích, aby kniha ze série příliš netrčela a neobracela vše naruby. De Campovi se skutečně podařilo zachovat tvář neposkvrněnou šminkami, ale přesto omlazenou. Možná kdyby tolik nelpěl na woodyallenovském tématu „Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu, ale báli jste se zeptat“ byla by to i čtyřhvězdičková fantasy.


Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Lyon Sprague de Camp
americká, 1907 - 2000
2004  79%Conan a kletba monolitu
2008  80%Conan a plamenný nůž
1992  73%Conan a Pavoučí bůh
1989  93%Conan
1993  78%Conan mstitel

Kniha Vězeň Zhamanaku je v

Přečtených12x
Knihotéce30x
Chci si koupit3x