Planéta exilu

Planéta exilu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100821/bmid_planeta-exilu-YYZ-100821.jpg 4 29 4

Hain série

< 2. díl >

Kniha obsahuje tri napínavé sci-fi príbehy: „Planéta exilu“ (Ursula K. Le Guin), „Dvojníci v čase“ (Bob Shaw) a „Muž, ktorý spadol na Zem“ (Walter Tevis). Do série Hain patria iba poviedka Planéta exilu (Planet of Exile -1966) od Ursula K. Le Guin.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Smena
Originální název:

Planet of Exile, The Two-Timers, The Man Who Fell to Earth , 1988


více info...

Přidat komentář

Luigi1
12.02.2024 4 z 5

Tyto tři povídky mě docela zaujaly dalo se to číst

kamilk
14.02.2021 4 z 5

Trojica sci-fi románov, každý z iného súdka. Planéta exilu je o "ľuďoch" na cudzej planéte so zaujímavými prírodnými zákonmi, kde sa stránia miestnych "ľudí", no pod vplyvom vonkajších vplyvov sú nútení bojovať bok po boku proti spoločnému nepriateľovi.
Dvojníci v čase je o chlapíkovi, čo sa prechodom do paralelného sveta snaží zmeniť tok života a preľstiť svoj osud.
Muž, ktorý spadol na Zem je asi najznámejší príbeh, bol aj sfilmovaný. Je o mimozemšťanovi, ktorý prišiel na Zem s poslaním, ale ako to už býva, veci sa vyvinuli celkom inak.
Všetky tri príbehy fungujú dobre a hoci je každý o poznanie inak zameraný, majú silu rozprúdiť čitateľovu predstavivosť a priniesť mu radosť z čítania. 75%


SalvorHardin
29.08.2018 5 z 5

V príbehu Planéta exilu od Le Guinovej sa upadajúca kolónia vedcov snaží prežiť a v mieri vychádzať s domorodým obyvateľstvom na planéte Werel. Podozrievaví a nie akurát priateľskí domorodci sú však nútení spolupracovať s vedcami, ktorých nepovažujú za ľudí, aby sa spoločne ubránili proti mohutnej invázii pravidelne útočiacich kočovných kmeňov.

„Nevieme o mnohých veciach, ktoré kedysi patrili našim ľuďom, pretože kým sem naši predkovia prišli, zaprisahali sa poslúchať zákon Ligy, ktorý im zakazoval používať mnohé veci odlišné od tých, čo používali tunajší ľudia. Toto sa nazýva kultúrne embargo. Časom by sme vás boli naučili robiť všeličo – napríklad káry na kolesách. Ale naša loď odišla. Bolo nás málo, nemali sme nijaké pokyny od Ligy a v tom čase sme mali veľa nepriateľov medzi vašimi národmi. Bolo pre nás ťažké dodržiavať zákon a súčasne si zachovať, čo sme mali a poznali. Tak sme možno prišli o veľa zručností a vedomostí. Sami nevieme.“ (Planéta exilu, SMENA, Edícia Labyrint, 1988)

mora.nocna
01.04.2015

Tazko si viem predstavit, ze sa najdu ludia, ktori ocenia vsetky tri poviedky. Ja mam velmi rada Boba Shawa, jeho poviedku som doslova zhltla. Tevis je tiez ok. Ale Ursulu LeGuinovu som doslova pretrpela. Naopak, ten kto zhltne Planetu Exilu, asi sa tazko nadchne pre Dvojnikov v case...

Štítky knihy

budoucnost mimozemské civilizace mimozemšťané paralelní světy sci-fi

Část díla

Autoři knihy

Ursula K. Le Guin
americká, 1929 - 2018
Bob Shaw
britská, 1931 - 1996
Walter Tevis
americká, 1928 - 1984

Kniha Planéta exilu je v

Právě čtených1x
Přečtených40x
Doporučených1x
Knihotéce52x
Chystám se číst20x
Chci si koupit5x