Pistole

Pistole https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194114/bmid_pistole-M7V-194114.jpg 3 7 2

Příběh řadového amerického pěšáka, vlastníka neodevzdané služební pistole. Získat ji pro sebe se stalo snahou všeho mužstva, neboť to znamenalo mít naději na přežití v přímém boji s Japonci, s jejich obávanými "samurajskými meči". Děj se odehrává na jedné z amerických základen na Havajských ostrovech v roce 1942. Autor, bývalý aktivní voják, patří mezi význačné prozaiky americké střední generace.... celý text

Přidat komentář

lynxir
10.05.2019 3 z 5

Novela z vojenského prostředí, která se odehrává na jednom z Havajských ostrovů krátce po napadení Pearl Harboru. Svobodník Mast si přivlastní služební pistoli, aby měl osobní zbraň proti samurajským mečům japonských důstojníků. Ostatní vojáci se ji snaží získat jakýmkoliv způsobem, aby tu – v jejich očích – relativní výhodu měli oni sami. Z vnějšího pohledu triviální, lehce komická záležitost, z hlubší podstaty otázka života a smrti. Nejde ani tak o válku, jako o reakce lidí, kteří se daleko od domova ocitli na jejím rozhraní. Psychologická humoreska z vojenského zázemí, bez hluboce dramatických situací, přesto však celkem slušný psychologický rozbor chování jedinců v armádním zázemí.

Renaat
21.06.2017 4 z 5

Vybrala jsem si knihu do Čtenářské výzvy. Nikdy bych netušila, co jedna pistole může způsobit, kolik se dá toho o ní napsat a jak může lidem změnit život.