Písně Vrbovýho proutku (eskymácká poezie)

Písně Vrbovýho proutku (eskymácká poezie) https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34343/mid_pisne-vrbovyho-proutku-eskymacka-po-gTW-34343.png 5 13 4

Eskymácká či – jak se dnes říká – inuitská poezie shrnutá v souboru Písně Vrbovýho proutku okouzluje prapůvodní prostotou lidských hodnot, jež sdílíme všichni bez ohledu na to, k jaké rase nebo kultuře na tomto světě patříme. Přeložil Ladislav Novák.

Přidat komentář

Pablo70
05.10.2020 5 z 5

Možná jste četli antologie lidové poezie různých národů (Rusů, Ukrajinců, Španělů...), ovšem slovesnost tzv. přírodních národů je trochu jiná kategorie. Tyto národy ze sebou nemají dlouhý civilizační vývoj a žily donedávna tak, jako jejich předkové. Většinou nemají žádné písemnictví a my jejich slovesnost známe z prací etnografů, antropologů a cestovatelů. Takové jsou i Písně vrbovýho proutku. Jdou ke kořenům lidské existence v drsné přírodě na severu. Jsou stejně přímočaré jako černošská blues.
Abyste jim líp porozuměli, doporučuji Grónské mýty a pověsti sebrané Knudem Rasmussenem (pěkná drsárna!) nebo jeho Cestu bílým tichem. A skvělý archetypální výklad inuitského mýtu o Ženě Kostře najdete v knize Ženy, které běhaly s vlky od výborné vypravěčky Clarissy Pinkoly Estés (to budete koukat!).
Pokud vás zajímají rozdíly mezi naším myšlením a myšlením přírodních národů, určitě si přečtěte knihu Myšlení přírodních národů od otce kulturní antropologie Clauda Lévi-Strausse.
To vše jako nadstavbu této útlé knížečky "lidové" poezie.

Hanka_Bohmova
27.12.2018 4 z 5

K této sbírce jsem přišla legračním způsobem - z roztržitosti mi zůstala v ruce, zatímco jsem z knihovní police vytahovala jinou knihu básní. Zjistila jsem to až doma a při zběžném prolistování mě čekalo další překvapení: některé písně jsem poznávala, v jiném překladu jsem je četla letos v létě v Rasmussenově Cestě bílým tichem. Ve své přímočarosti, konkrétnosti a nezvyklých metaforách (který Středoevropan by přirovnal děťátko k hlaďoučkému kousku ledu?) jsou to opravdu zvláštní, přesto srozumitelné básně a překlad do směsi obecné a hovorové češtiny tomu ještě přidává.

na děti myslím
na svý ubohý děti
a všechno je takový tmavý
jak v kožený bundě

***

jak krotký zvíře sem šla mezi lidma
ale potom potom přišla ta zpráva
vo smrtelný ráně
vo rychlým útěku mýho syna
v divoký hory se proměnil svět
já vrávorám na strmým srázu

***

a já
já po něm nehodil harpunou!
ptáte se proč?
snad sem ho litoval toho tuleně
nebo snad proto že bylo tak hezky
a že se radoval ze slunce
stejně jak já

Zvlášť půvabné mi připadaly "hádavé" vztahové písně v závěru, spojené se zpěváckými souboji. Působí až jako karikatura, jak nepokrytě vykřikují, co my si na veřejnost netaháme.


DádazPrahy
31.12.2016 4 z 5

Zajímavý pohled do nám málo známé kultury, knížka rozhodně stojí za pozornost.

ondras666
05.02.2013 5 z 5

Velice hezká kniha. Jednoduchá poezie všedního dne eskymáckého národu. Básně lidové, kouzelné a nebo rituální. Stojí rozhodně za přečtení.

Štítky knihy

Eskymáci, Inuité přírodní národy poezie přírodních národů

Autoři knihy

Ladislav Novák
česká, 1925 - 1999

Kniha Písně Vrbovýho proutku (eskymácká poezie) je v

Přečtených15x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst3x
Chci si koupit5x