Píseň pro Arbonne

Píseň pro Arbonne https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19833/bmid_pisen-pro-arbonne-YVK-19833.jpg 4 25 5

Zatímco předchozí román z paralelního středověku Tigana byl zaměřen na oblast odpovídající pozemské Itálii, tento titul se věnuje zejména francouzské části Provence a oblastem severně od ní. Děj je usazen do doby odpovídající našemu asi 12. století, do doby velké slávy trubadúrů a pěvců. Tři nejvýznamnější postavy – hrabě Bertrand de Talait, žoldnéř Blaise a pěvkyně Lisseut – procházejí bohatě rozvětveným dějem politických i osobních intrik, milostných příběhů, šarvátek a bitev. V sázce jsou žezla, hrady, zámky, manželky, milenky i děti, ať vlastní či nevlastní. -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Talpress
Originální název:

A Song for Arbonne , 1992


více info...

Přidat komentář

špulo
23.12.2018 5 z 5

Moja najobľúbenejšia kniha od Kaya. Príbeh síce nepádí zběsilým tempem, ale je napísaný tak, že som si to ani nevšimol. Pamätám si, že som sa od knihy ťažko odtrhával. Opäť nejde o čistokrvnú fantasy, nieto akčnú. Ale, to zasadenie do kvázi francúzskeho rytierskeho stredoveku so všetkými jeho atribútmi mi jaksi sadlo. Čítal som to dávno a určite si to niekedy zopakujem. Ten deň nie je ďaleko...

Metla
16.09.2018 4 z 5

Tohle bylo mé první setkání s G.G. Kayem a jak je patrné z hodnocení, pan spisovatel získal mé sympatie i pozornost. Popravdě, příliš mě nezaujala anotace ani obálka, ke koupi tohoto titulu mě vedlo pouze renomé autora a výhodná cena v (bohužel) Levných knihách. Není však na škodu, že si „Píseň pro Arbonne“ několik let počkala, až povyrostu z akční četby a stanu se trpělivější čtenářkou. Trpělivost je totiž přinejmenším zpočátku zapotřebí: kniha se sice nečte nijak obtížně, přesto díky pozvolnému tempu vyprávění a pomalé gradaci netáhne tolik, aby člověk dychtivě otáčel stránky.
Hlavním hrdinou příběhu je žoldnéř Blaise, zachmuřený seveřan, který kvůli znevážené cti své domoviny vstoupil do služeb v sousední Arbonne, opovrhované pro její „změkčilost“. Blaise postupně proniká do místních zvyklostí a tradic, poznává křivdy a nesmiřitelné sváry mocných rodů, léčí vlastní rány na duši. Jak nové prostředí formuje tohoto zdánlivě obyčejného válečníka, také on získává vliv nejen na lidi kolem sebe, ale v důsledku na celé národy.
„Píseň pro Arbone“ je román o vztazích, přetéká emocemi, přesto v něm fyzické projevy lásky mají překvapivě málo prostoru. Dočkáme se sice romantiky i akčnějších scén, stručně se seznámíme s náboženstvím i magií, podstatou však je důkladná duševní pitva, odhalování kořenů vyhrocených vztahů – manželů, milenců, marně toužících žen, odmrštěných mužů, znesvářených otců a synů, odcizených bratrů… Autor žongluje s mnoha míčky a má snahu vysvětlit i uzavřít osudy většiny postav, co se knihou třeba jen krátce mihnou. Tím si mě Kay získal: mám ráda, když do duší hrdinů vidím, když chápu motivy jejich jednání a nejsou pouhými papírem šustícími archetypy. Mírně bych vytkla snad jedině závěr, předvídatelný a místy skoro kýčovitě sladkobolný.
Příjemná kniha, má své drobné chybičky i hluchá místa, ale poctivé 4* si ode mě zaslouží.


Slůník
10.12.2017 5 z 5

Knížka mě nadchla, pokaždé jsem se těšila, až ji zase otevřu. Autor mě pořád překvapoval zvraty v ději. Stvořil hned několik neuvěřitelně zajímavých postav s propracovanou psychologií. Nutil k zamyšlení, uvažování a přehodnocování. Co je to láska, krása, čest? Nedává hotové odpovědi.

Eorin
11.08.2017 5 z 5

Na knihu jsem natrefila v Levných knihách a byl to risk - nákup první knihy, co mi padla do oka a honem běžet na autobus. A musím říct, že jsem se opravdu trefila, opět.
Kniha je skvěle čtivá, má spád, postavy nejsou černobílé, ale pěkně plastické a jednají srozumitelně. Je to pěkná fantasy s různě namixovanými prvky, které tomu neskutečně dobře sedly - slunovrat, jakýsi "Avalon", minesengři, rytíři.. Krása. Užila jsem si knihu už vícekrát od střední školy a i za ta léta se k ní ráda vracím.

Rita55
02.08.2016 5 z 5

Je to moje první od Kaye a líbila se mi - je tam všechno, je to čtivě namícháno a postavy jsou sympatické :-)

Štítky knihy

magie rytíři balady zpěv Avalon

Autorovy další knížky

Guy Gavriel Kay
kanadská, 1954
2009  79%Letní strom
2012  93%Pod nebesy
2019  78%Poslední záblesk slunce
1999  79%Tigana
2011  84%Nejtemnější cesta

Kniha Píseň pro Arbonne je v

Právě čtených1x
Přečtených34x
Doporučených4x
Knihotéce47x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x