Rytíř Sedmi království

Rytíř Sedmi království https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219326/mid_pisen-ledu-a-ohne-rytir-sedmi-kralo-Nqg-219326.jpg 4 1176 166

Dlouho před tím, než Targaryenové ztratili Železný trůn, dlouho po tom, co přišli z Valyrie a sjednotili Sedm království, ale jen krátce po tom, co říši rozervala vedví a poničila Černožárova vzpoura, křižoval krajem potulný rytíř ser Duncan Vysoký. Anebo Dunk, co vypil truňk? Je totiž hodně nízkého rodu a ke svému rytířství přišel, sám neví jak. Zemí stále zmítají následky dynastické roztržky, vládnoucí rody spřádají intriky a nikdo pořádně neví, jestli vládne král, anebo jeho Ruka, lord Krvevran s pověstí černokněžníka, který má všude svoje špehy. Ser Duncan je trochu naivní mladík, který bere rytířskou čest až příliš vážně a všechno raději řeší selským rozumem a silou svalů svého nadměrně narostlého těla. Ale je těžko se do mocenských pletich nezamotat, když jej na cestách provází panoš Egg, který je něčím víc, než se zdá být. Trojice propojených novel George R. R. Martina, zasazená do doby před dějem Hry o trůny, nabízí všechno, co jeho světově proslulá sága, jen v sevřenějším a údernějším balení. Všechny tři příběhy vycházejí společně vůbec poprvé a navíc dříve než v USA. Za zmínku stojí i skvělý překlad Richarda Podaného. Přeloženo z: The Hedge Knight (1998), The Sworn Sword (2004) a The Mystery Knight (2010)... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely , Fantasy

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Hedge Knight / The Sworn Sword / The Mystery Knight , 2015


více info...

Přidat komentář

Luigi1
22.02.2024 5 z 5

Tuto knihu mohu jen doporučit dobře se četla

DennisMoore
21.01.2024 5 z 5

Skvělý návrat do Západozemí, zatím tedy alespoň takhle. Martinovo spisovatelské mistrovství je nezaměnitelné, a stejně jako v mnohasetstránkových knihách se mu i v relativně krátkých povídkách (které navíc, pokud tomu dobře rozumím, nebyly původně zamýšlené jako jedna kniha) daří na minimu prostoru neskutečně dobře vykreslit hlavní i vedlejší postavy, a pokud se rozhodne, že vám někdo bude sympatický, tak prostě nemáte na výběr a musíte tu postavu milovat. V tomto případě ty postavy, protože Dunk a Egg jsou zkrátka bezva. Na to, co prožijí, asi nezapomenete, a na konci knihy vám bude docela líto, že se s nimi musíte rozloučit.


Hor89
11.01.2024 4 z 5

Sbírka tří na sebe navazujících novel ze světa písně ledu a ohně. Novely mají samostatné uzavřené příběhy, ale se stejnými hlavními hrdiny - rytířem Duncanem a jeho panošem Eggem. Moje nejoblíbenější novela je Potulný rytíř s jednoduchým, ale zábavný příběhem, a skvěle popsaným rytířským turnajem. Prostřední Přísežný meč mí přišel o trochu horší, a závěrečný Tajemný rytíř je po příběhové stránce nejlepší ze všech tří novel.

Miliarda
26.12.2023 5 z 5

Martin ve své nejlepší formě. Ano, není to propracované jako Hra o trůny, nejsou zde tak barvité postavy, nicméně tyto 3 krátké novely ze světa GoT přináší to nejlepší z tohoto fantasy světa. Boje mezi rody, rytířské souboje, přiblížení dalších "historických" událostí z tohoto univerza a pro mě především dokonalou "chemii" mezi serem Duncenem a jeho panošem Eggem. Kdo má chuť na kratší příběhy ze světa GoT, určitě přečtením této "jednohubky" neprohloupí.

fénix56
28.08.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem četla až po sérii Píseň ledu a ohně, ale nevadilo to. Objevují se tu sice rody, které jsou známé z PLaO, ale je to samostatný příběh, lépe řečeno tři části příběhu. Je to styl, který mám u pana Martina ráda, naopak mi neseděl kronikářský styl knihy Oheň a krev.

Duncan Vysoký, sympatický svou zarputilostí, cílevědomostí a jeho panoš Egg s tajemnou minulostí (i když se dá odhadnout), je perfektní dvojka. Jejich putování krajinou a setkávání se s občas dobrými lidmi, ale spíše se špatnými týpky je napínavé, psané květnatým jazykem. Sem tam mi sice lezlo na nervy vypisování spousty rodů se všemi jejich erby. Ale to je jen malá piha na kráse, kterou obsahují všechna Martinova díla.

HelVall
28.06.2023 5 z 5

Od Martina se nic jiného čekat nedalo. Bylo to poutavé, zajímavé a dobrodružné. Hned se s postavami ztotožníte. Škoda, že více povídek o Duncanoj Vysokém a Eggoj není

kopeceli
11.03.2023 5 z 5

Tohle přátelství "rytíře" a "panoše" se mi moc líbilo. Se vším, co k tomu patří, když hrdinové příběhu žijí v době rytířských klání, králů a jejich levobočků. Všechny tři povídky jsou výborně napsané, postavy vykreslené tak dobře, až je čtenář vidí před očima. Děj plynul přirozeně, nic mu nechybělo.
Jsem ráda, že jsem se k této knize dostala před Hrou o trůny. Ta bude teď na řadě.

rick6410
11.03.2023 3 z 5

Celkom pekný príbeh, ktorý sleduje život obyčajných ľudí, Trochu odľahčenie oproti hlavnej sérii, aj keď aj tu sa dejú dôležité veci, ktoré nám trochu ozrejmia históriu autorovho komplikovaného sveta.

ArkAngel
10.02.2023 4 z 5

Povídky předcházející Písni ledu a ohně jsou skvělým rozšířením tohoto světa, kdy mají nyní čtenáři možnost sledovat postavy, které se sice jeví nepříliš důležitě, ale v historickém kontextu svou roli mají, ať už je to ser Duncan Vysoký nebo jeho panoš Egg. Ze tří příběhů je rozhodně nejlepším první, který se točí kolem turnaje. Další dva jsou již o stupínek slabší, ale pořád jsou zábavné. S postavami Martin rozhodně pracovat umí a ukazuje, že i jiná období z jeho světa nabízí zajímavé příběhy.

petbrab
30.01.2023 4 z 5

Nádherná kniha a návrat do světa Hry o trůny.
Výborné tři povídky o potulném rytíři a jeho překvapivém panošovi.
Čest, sláva, zrada, boj - nic tomu nechybělo

Majkrofon
31.12.2022 5 z 5

Príjemný návrat do sveta Siedmich kráľovstiev, spočiatku som sa síce obával, či sa autor dokáže vyrovnať sérii Hry o tróny, no už po pár stránkach moje pochybnosti odišli. Kniha má nádych nostalgie, sympatické postavy a rozhodne ponúkne zaujímavý pohľad na zjednotenú ríšu pod vládou Tangeryenovcov.

Panpalapax
21.12.2022 5 z 5

Tři pěkné, drsné rytířské příběhy. Čest i zrada, stín povstání černého draka. Pro mě najednou příliš mnoho postav, potulných rytířů, lordů i souvislostí mezi nimi. A hlavně propracovaný svět Ledu a ohně.

cumulus
10.11.2022 5 z 5

Přečetla jsem všechny díly Hry o trůny a chybí mi zakončení nevydaného posledního dílu. Nechci být ovlivněna filmem, proto jsem také neshlédla ani celou filmovou sérii. Ráda jsem si proto přečetla příběhy Dunka A Egga, byla jsem příjemně překvapena poutavým vyprávěním. Budu pokračovat další knihou Oheň a krev.

Martianus
27.10.2022 5 z 5

Příběhy Dunka a Egga nemají chybu, opravdu doufám, že se dočkají seriálového zpracování.

SUC185
11.10.2022 5 z 5

Vynikající knížka složená ze 3 povídek o putování a dobrodružství Dunka a Egga po Sedmi království. Děj na sebe navazuje a má spád, výborně se čte a závěrečné "Kolik očí má lord Bloodraven? Tisíc a jedno" bylo neskutečné.
Kdyby bylo pokračování, tak bych ho uvítal všemi deseti.

Adasin
07.07.2022 4 z 5

Po přečtení zatím nedokončené ságy v celku příjemný návrat do světa Písně ledu a ohně ve smyslu, že je to pořád rukopis Martina a kniha se čte opravdu dobře. Jenže jsou to jenom tři malá nahlédnutí do doby před dějem Písně, hlavní hrdinové se několikrát přiblíží (nebo spíš náhodou připletou) k intrikám okolo dvora, ale vždy je to jenom jako kdyby jste se na to koukali z povzdálí. Samotné zápletky novel jsou snad až na tu poslední jako jedna z kapitol Písně a pořád jsem tak měla pocit, že je to strašně málo, že tam něco chybí. Když už tak pořádnej román, tyhle bonusy, které nakonec vlastně stejně nic moc neřeknou, nemám zrovna v lásce. 7/10

alishek
13.02.2022 5 z 5

Knížka je složená ze tří příběhu, které na sebe navazují, příběh má spád, čte se velmi dobře, člověk se dozví o událostech před Hrou o trůny.

jan14s
09.02.2022 5 z 5

Hry o trůny jsem zatím nečetl, nemám rád nedokončené série. Nicméně po této knížce nejspíše změním názor. Jedná se totiž o jednu z nejlepších knížek jaké jsem četl. Možná za to trochu může nostalgie, kdy jsem jako kluk toužil být rytířem a chránit slabé. To jsem v těchto povídkách přesně našel, snad poslední rytíř v Západozemí, který nezapomněl na svoji přísahu. Což o to, takových příběhů jistě existuje spousty, ale způsob Martinova psaní mi velmi sedl. Od knihy jsem se pomalu nedokázal odtrhnout. Popisy, kdy Dunk vyjíždí na koni, vstříc svému soupeři v klání, mě pohltily tak, že jsem nevnímal nic kolem sebe. Marně vzpomínám, kdy naposledy se mi něco podobného při čtení knížky stalo. Doufám, že Martin na sera Duncana vysokého nezapomněl a napíše o něm další povídky, přece jen je jeho příběh ještě také nedokončený.

Verunka289
16.11.2021 3 z 5

Hru o trůny jsem zatím nečetla, takže nemám souvislosti. Za mě byly povídky milé, ale rozhodně nic napínavého, od čeho bych se nemohla odtrhnout. Ve velkém množství postav jsem se bohužel docela ztrácela.

mi-380
31.08.2021 4 z 5

Tři povídky, skoro novely, tři chytře vzájemně propletené pohádkové příběhy, zalidněné stovkami postav serů, lordů, panošů i prostých lidí, které dokáže takhle marnotratně chrlit snad jen JRRM. Ústřední postava rytíř ser Duncan Vysoký patří určitě mezi nejsympatičtější hrdiny světové literatury, zvlášť když ho porovnáváme se všemi intrikány a podvodníky Martinova světa. A pro nadšence PLaO je to povinná četba - hlavně díky detailním popisům rodu Targaryenů.
85 % (1009 hodnotících, 85 %).