Hra o trůny

Hra o trůny https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71567/bmid_hra-o-truny-658c7b0461e14.png 5 5836 744

První kniha série Píseň ledu a ohně. Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy... Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn. A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít. Zima přichází! Druhé vydání úvodní části fantasy eposu Písně ledu a ohně, vázané v jednom svazku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Game of Thrones , 1996


více info...

V.Skywalker
V.Skywalker
11.03.2024 5 z 5

Konec se dočítal pomaleji, ale i tak to celé stálo za to. Postavy i příběh perfektní. Jedna z nejlepších knih, která se mi kdy dostala do ruky

Luigi1
Luigi1
18.02.2024 5 z 5

Tolik stran v jedné knize jsem myslel že ani nedám al byl to nevšední zážitek


Polinius
Polinius
17.02.2024 4 z 5

Pokoušel jsem se to číst před seriálem, ale vždy mě odradilo množství postav a to jak je kniha silná.
Seriál mi pomohl se orientovat se v knize a od dob první série GoT už uběhlo třináct let, takže ačkoliv příběh ,,znám" tak si jej nepamatuji přesně.
První polovice se rozjíždí velice dobře a vypadá to jako přesně ten druh klasické fantasy které máme rádi.
Druhá polovina už dává znát že nás čeká nekonečné potkávaní a míjení postav. Tedy pokud se vůbec na stejná místa dostanou a neumřou někde po cestě ve škarpě hroznou smrtí.
Na konci tohoto svazku se objeví vlastně první neoddiskutovatelný fantasy prvek - drak.
Právě asi ty fantasy prvky jsou příčinou toho, že kniha nakonec prorazila.
Dávám 80% abych měl rezervu i pro další díly.
Stejně jako u seriálu i tady mám pocit, že v moment kdy je popraven Ned Stark, tak se všechno změní. Jako kdyby skončilo moje dětství.

Ospalý_Táta
Ospalý_Táta
14.02.2024 5 z 5

Mno, mistrovské dílo. Jsem rád, že jsem se do toho pustil. Jsem zvědavý na pokračování.

PinkBunny
PinkBunny
02.01.2024 5 z 5

Silná, dobře napsaná, i když ponurá kniha. Vracet se k ní ale asi nebudu.
Čteno jako kniha

mila2411
mila2411
30.10.2023 5 z 5

Upřímně, kdybych se paralelně s četbou nedíval i na seriál, asi bych to NEDAL. Přijmout autorův "štýl", kde se vše hrozně, ale opravdu neskutečně TÁHNE mi chvíli trvalo. Seriál nechal autor daleko, daleko za (vlastně před) sebou... a ANO - dostal mě - následně jsem přečetl všechny díly a pana GRRM považuji za mého TOP spisovatele a za to, že si drží své "tempíčko" má můj veliký obdiv.

ArkAngel
ArkAngel
23.10.2023 4 z 5

Poprvé jsem knihu četl v pubertě, když vyšel seriál. A mezitím jsem se do ní ještě párkrát pustil. Po letech je to pořád skvělé čtení, kdy mne i tentokrát bavila ze všeho nejméně linka Daenerys, která je celá bokem "hlavního" dění. Politikaření a mírnější fantasy stavící více na středověkých reáliích se ale Martinovi povedlo, kdy opravdu cením fakt, že se na rozdíl od jiných autorů nebojí zabíjet postavy. Je jedno, zda je někdo populární... když to slouží ději, tak musí odejít na věčnost.

Richard Skolek
Richard Skolek
14.10.2023 5 z 5

I napotřetí jde o úchvatnou knihu, tentokrát možná ještě o něco víc, protože si člověk stačí všimnout dalších detailů, všudypřítomného foreshadowingu a všemožných paralel. Množství postav je ohromné a žádná z nich nepůsobí dojmem, že by tu byla jen do počtu, nad záběrem příběhu lze jen nevěřícně kroutit hlavou.
Pro řadu čtenářů je nejvýznamnějším dílem fantasy Pán prstenů, pro mě jím ale zůstává tato kniha, která pro mě znamenala mnohem zásadnější zlom.

Mishak
Mishak
04.10.2023 5 z 5

Seriálovou Hru o trůny mám sakra moc ráda! A tak jsem se konečně (snad) dokopala k tomu, že si ji celou dočtu (mluvím o dílech, které jsou již vydané). A začít se musí přece od prvního dílu podotýkám, že ten jsem už přečetla podruhé a líbil se mi stále stejně.

Děj krásně odsýpá, stránky ubíhají a i přes ohromné množství stran kniha plyne lehce a přitom stačí chvíle nepozornosti a už se ztrácíte. Tedy alespoň já se svou poruchou soustředění. Vybafne na vás nehorázná spousta jmen, ve kterých se lze jen těžko orientovat, pokud alespoň trochu neznáte svět Her o trůny. Já ho znám a stejně se mi plete jedno přes druhé, tak jsem si musela opět vypisovat tahák. Oceňuji popis rodů a jeho příslušníků na konci knihy, kde je opravdu nádherně popsáno vše, co potřebujete, ale mně je opravdu nepříjemné neustále listovat knihou tam a zase nazpátek kvůli jednomu či dvěma jménům, které v určitém momentu potřebuji zařadit. To ovšem nemění nic na tom, že je tento seznam opravdu parádní a obsahuje vše, co pro první díl knihy potřebujete vědět!

Střídání postav ve vyprávění opravdu miluju! Udržuje mě to v napětí a zároveň oceňuji, když vidím příběh z více úhlů pohledu, i když se zrovna odehrává jinde. Líbí se mi, jak je každá postava promyšlené a dotažená, jak přesně víte, co od ní očekávat, když už ji alespoň trochu znáte. Časem se s každou dokážete i sžít a trpíte společně s ní, či s ní prožíváte okamžiky radosti. Samozřejmě se najdou i takové, které úplně nemusíte já to mám u Catelyn, kterou bytostně nemohu vystát. Naopak Daenerys v první knize je naprosto dokonalá a její kapitoly mě bavily o krapítek více než kapitoly Johna a Tyriona, které taktéž hltám!

Mám své oblíbené postavy a těším se, až se objeví i další pohledy na příběh což se ve druhém díle samozřejmě stane.

Nemohu jinak, než i po druhém čtení ohodnotit plným počtem hvězd. A už se těším, až strávím další měsíc se druhým dílem.

Artemis886
Artemis886
23.09.2023 5 z 5

Musím uznat, že se mi kniha velmi líbila. Byla čtivá a napsaná zvučným jazykem. Líbili se mi pohledy více postav na celý děj. I když místy byla surová, nekompromisní a nefér, jedná se za mě o skvělou knihu.
Ale upřímně řečeno jsem vážně ráda, že vznikl seriál, protože se v knize objevilo takové množství postav, že nebýt seriálu, tak jsem totálně zmatená o koho jde.

Renncha
Renncha
18.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Konečně dočtené, kniha je totožná se seriálem, 1.série,kniha končí dílem v seriálu s názvem -Oheň a krev... jsem na sebe hrdá, že po tolika letech je kniha dotčena... měla jsem dlouhou a frustrující čtecí krizi, tak snad už je krize zažehnána

parxel
parxel
16.09.2023 5 z 5

Hra o trůny mi dlouhá léta ležela ladem skladem v knihovně. V době největší slávy, jsem z povzdálí nezúčastněně sledoval hype, který se okolo této série vytvořil. Trpělivě jsem čekal, až tohle šílenství opadne, protože ve mne vyvolává buďto nekritický obdiv anebo naopak zklamání z nadměrného očekávání.

Podle mého názoru Hra o trůny nabízí svým čternářům spoustu úžasných zážitků. Skvěle vymyšlený a prokreslený svět, spoustu zajímavých postav, vynikající dialogy, postupně houstnoucí atmosféru intrik, poutavý příběh a mnoho "přiměřeně" předvídatelných zvratů. Jako náruživému čtenáři mi ve Hře o trůny nic nechybělo. Všeho jsem dostal vrchovatou měrou.

Jediným záporem je podle mne ohromné množství vedlejších postav, ve kterých se mi nepodařilo udržet pořádek, přestože jsem si psal podrobné poznámky. Nicméně to na výsledný dojem nemá žádný vliv.

Knihu doporučuji všem čtenářům, kteří se nezaleknou mnohaset stránkových sérií. Podle mého názoru má Hra o trůny ohromný potenciál oslovit i čtenáře, kteří tento žánr běžně nečtou a nabízí mnohem více, než stejnojmenný seriál. Dávám plným počet hvězd, protože první díl jsem si moc užil.

Lachtaan
Lachtaan
29.08.2023 5 z 5

Trvalo mi to krátkých 9 let, ale neuvěřitelné se stalo skutečným a po koupi celého balíku všech 5 dosavadních knižních titulů ze série Píseň ledu a ohně v prosinci 2014 jsem na sklonku léta 2023 opravdu dočetl první z nich. Sice jsem samozřejmě už dlouhé roky obeznámen stejně skvostným seriálem, o to mi bylo ale větší ctí se do onoho světa spletitých intrik a soubojů o moc vrátit a doplnit si mnoho a mnoho detailů, co se na televizní obrazovky nevešly. Tak snad zbylé, ještě delší díly přelouskám už v mnohem kratším časovém horizontu.

Pajakub47
Pajakub47
28.08.2023 5 z 5

Nechápu, že jsem dosud nečetla... úplně mě to uchvátilo!.... skvěle napsáno!

Tenebris_Draco
Tenebris_Draco
27.08.2023 5 z 5

Abych byla upřímná do této série jsem se tolik nehrnula. Nějak mě to před lety nezaujalo. Asi kvůli seriálu, kde jsou prý velmi výrazně ukázané sexuální scény, tak jsem vzdala i knihy.
Až teď jsem se tedy rozhodla (díky štafetě), že se do toho pustím a nelituji toho.
Bylo to úžasné, ke konci dle mého gusta a místy vtipné tak, že jsem se musela smát nahlas (hlavně kvůli Tyrionovi).
Z čehož vyplývá, že se velmi těším na další díly.

ikvok
ikvok
22.08.2023 5 z 5

Tohle bych mohla hltat od rána do večera. Nejlepší kniha, kterou jsem doposud četla. Hurá na další díl!

Tivvy
Tivvy
16.08.2023 5 z 5

Miluju je... Jedna z knih, kterou by člověk měl číst těsně před smrtí... Nic lepšího totiž není...

Ailee
Ailee
26.07.2023 4 z 5

Tuto audioknihu jsem poslouchala již podruhé. Poprvé před několika roky, podruhé nyní. Nevím, zda bych tuto knihu zvládla v klasickém formátu. Je obsáhlá, je popisná a zdlouhavá, s příliš mnoha postavami. Na druhou stranu je to neuvěřitelné dílo a všechno v něm funguje jak má. Postavy nejsou ploché, mají svou minulost, své sny, přání, vady. Děj je propojený a nic tam není navíc, což je vzhledem k tloušťce knihy skoro neuvěřitelné. Ano, budu číst dál, i když... asi stále jako audio!

P.s.: Zvedám hodnocení z původních tří hvězd na čtyři.

JAnD
JAnD
03.07.2023 4 z 5

Uf. Těžké, nešlo číst najednou a vždy jen pár kapitol. Děj velmi zamotaný, knize sluší více podtitul "Píseň sexu a krve".
Seriál jsem neviděl, soudě podle knihy mohl být zajímavý, ale v knize se mi pletou postavy, přezdívky, rody i vztahy. Zatím si nejsem jistý, zda se pustím do dalšího dílu nebo ne.

puczmeloun
puczmeloun
23.06.2023 3 z 5

Když jsem knihu (a její pokračování) četl před léty poprvé, užíval jsem si ji jako doplněk ke stejnojmennému seriálu, hledal jsem rozdíly od adaptace i vynechané podrobnosti, později také pocit, že něco už vím dopředu před televizními diváky. Teď, když jsem se ke Hrám o trůny dostal podruhé, ztrácí už onen moment "překvapení" a "novosti" (jak rychle se může zvrtnout život hlavních postav, žádná to nemá se smrtí a životem dané navždy). Už mě nehnala otázka - jak to bude dál. V podobných žánrových knihách mě alespoň zajímá větší důraz na detektivní část, minimálně v prvním díle je vše v podstatě přímočaré. Zároveň jsem nedokázal najít skryté odkazy či nějaké neodhalené novinky, které mám tak rád např. v Pratchettovi.

Dříve také nebylo vždy úplně jasné, jaké sny, blouznění a vzpomínky odkazují na budoucnost, na minulé knihy apod. Teď, když jsem na to dával pozor, se přikláním spíše k tomu, že jde prostě o lineární příběh s naivním přístupem. Vždy jsem doufal, že se dozvíme víc o tom, proč se tak divně mění roční období (jak vypadá planetární soustava tohoto světa, že jsou zimy a léta tolik nepravidelné - vzpomínám na geniální Problém tří těles), jak je to s magií a různými náboženstvími, proč některé fungují více a některé vůbec? V seriálu jsme se žádného vysvětlení nedočkali, jsem zvědav na Martina... To už ale od prvního dílu odbíhám opravdu daleko...

Oceňoval jsem také vyprávění doplňované z různých perspektiv, pamatoval jsem si jejich vzájemné překrývání, ve Hrách o trůny ho ale mnoho není. Co naopak z atmosféry knihy úplně čiší, je to, jak moc rád by George R. R. Martin ve svém vlastním světě žil. Všechny ty společenské zvyky, čest, intriky, rody a jejich vazalství. Důraz na bohy a konzervativní řád, předurčené místo každého a jasně dané role. Jenže míst, kde bych se tím opravdu bavil, mnoho nebylo - vyzdvihnout ale musím např. vyjednávání lady Catelyn s Walderem Freyem a postavy Tyriona i Varyse, které se ve světě pohybují neomylně jako ryby (ne ty Černé :) ve vodě. Také už jsem si nepamatoval, že do textu Martin vkládal tolik krátkých, ale natolik - obzvláště v audioverzi - výrazných "prasárniček" (kterým následně bylo na HBO dáno více prostoru). Všemu tomu klasickému přístupu dává důraz zvolený jazyk - tolik přechodníků už jsem dlouho neslyšel... A pojetí textu dobře odpovídá také konzervativní zpracování audioknihy (čtená Františkem Dočkalem), dokonce sem tam doslova "šustí papírem", jako by šlo o četbu nějakého kronikáře :)