Hostina pro vrány

Hostina pro vrány https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393730/bmid_hostina-pro-vrany-gCm-393730.jpeg 4 2738 234

Západozemí ochromila válka. Ze silného a sebevědomého království zůstaly jen trosky a z mocných rodů jsou nyní pouhé frakce, které bojují o přežití. Železný trůn sice stále láká další a další kandidáty, ale síla na jeho získání jim schází. Podobná situace musí nutně vylákat z děr mrchožrouty, kteří se budou snažit hodovat na zbytcích a urvat také něco pro sebe. Rodí se nové svazky, aliance, objevují se noví hrdinové i padouši. Víc než o trůn jde ale v novém uspořádání o přežití, což není snadný úkol ani pro šlechtice, natož pro obyčejný lid. Epické vyprávění s desítkami jednajících postav se díky seriálu HBO stalo nejúspěšnější fantasy ságou od dob Pána prstenů. Na celém světě má miliony nadšených fanoušků, kteří netrpělivě čekají na každé pokračování. Píseň ledu a ohně vychází v novém překladu a úpravě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy

Vydáno: , Argo
Originální název:

A Feast for Crows , 2005


více info...

Přidat komentář

Ailee
07.04.2024 3 z 5

V tomto díle se už seriál začíná odchylovat od knižní předlohy. Megalomanské dílo však přestává mít dostatek originálních zápletek a děje. Pokud jsem měla pocit, že "se nic nestalo" v předešlých dílech, tak v tomto už vůbec o nic o nešlo. Bohužel. Já fanda této série nebudu, i když chápu, proč si dokázala najít své čtenáře. Obsáhlostí a bohatostí postav je vskutku nepřekonatelná.

lucie.8
02.04.2024 4 z 5

Proti předchozím dílům, které nasadily laťku velmi vysoko, trochu slabší kus. Působí, jako by se teprve stavěly figurky na šachovnici a závěrečná bitva nás teprve čeká.


Richard Skolek
18.03.2024 5 z 5

Z předchozích čtení jsem si odnesl dojem, že jde o nejhorší díl celé série, který je potřeba přetrpět, napotřetí se mi ovšem líbil stejně jako ty předchozí. Je to zřejmě hodně ovlivněno tím, jestli člověk ví, co má čekat. Polovina postav tu chybí (a je to navíc ta čtenářsky atraktivnější polovina) a tempo vyprávění se po neuvěřitelném crescendu třetího dílu výrazně zpomaluje, to je pravda. Subjektivně také člověk může mít pocit, že se toho za celou dobu vlastně moc nestane, zásadní události a zvraty tu jsou, ale jsou jaksi tlumené, což je dost možná způsobeno tím, že je tu hodně nových postav, na nichž nám zatím moc nezáleží. Kniha je ovšem slabá opravdu jen ve srovnání s předchozím dílem, jinak myslím stále hravě překonává většinu konkurence.

V.Skywalker
11.03.2024 5 z 5

Dějové linky na Želzných ostrovech a v Dorne byly méně čtivé než ty načrtlé z minulých dílů, které z knihy vytvořily jedno z nejdepreivnějších čtiv fantasy literatury.

ArkAngel
30.11.2023 4 z 5

Tempo příběhu v Hostině pro vrány zpomalilo, ale to knize neubírá na kvalitě. V tomhle případě Martin vytvořil dva paralelní romány, kdy se tento věnuje zejména jihu a Řekotočí. Greyjoyové jako takoví přinesli novou zajímavou sortu lidí. Další nové postavy přibyli v Dorne, které bohužel působí trošku více odtržené od zbytku děje. Řekotočí se zase více zaměřilo na prosté lidi a jak na válku reagují oni. Celá náboženská linka je pak velmi dobře promyšlená a velmi cením charakterový vývoj Králokata, který se na svou sestru už nemůže ani podívat. Odchýlení od knihy v adaptaci je pak velká škoda, jelikož dějové linky z posledních dvou dílů opravdu zprznili.

TessieB
21.11.2023 4 z 5

4. díl byl za mě zatím nejslabší ze série, ale i tak byl velmi dobrý. Věřím, že každá drobnost bude mít v dalším ději velmi důležitou roli. Moc se mi líbí vývoj postav a jsem zvědavá, co bude dál.

Mona-Lisa
03.11.2023 5 z 5

Z 4.dílu jsem byla ze začátku rozladěná, ale pak mě bavil čím dál tím víc. Jinak ale upřímně nic závratného se tady neděje. Ale jak už je člověk ve hře a sleduje pohyby postav, tak i ty nenápadné intriky tě jednoduše vtáhnou.

Takže, nejsem z toho vyloženě paf, jak z minulých dílů, ale ztráta času to nebyla v žádném případě.
Mé pocity při poslechu této audioknihy: Sedím v restauraci u podivného jídla. Ingredience intriky, a zase intriky, nezáživný děj, random neznámé postavy, porno. I když to nebyla moje objednávka, tak to nepošlu zpátky kuchaři, zkusím to, vychutnám si to s gustem a přestože bych sis to znova neobjednala byl to kulinářsky zážitek.

Předně se těžko vysvětluje posedlost touto sérií, když ještě nepatříte do klubu stoupenců. Opravdu!
Já jsem až tímto dílem pochopila, že jsem teda oficiální člen. Ještě k tomu, když navíc chybí dva nejpopulárnější pohledy postav.

Protože být skalní člen- to je potřeba pro přežití xy hodin popisování neúspěšné cesty za nalezením Sansy, monotónní plavby s vrcholem jen během nečekaného sexu, laxního cvičení údajně nejobávanějšího zabijáka aka potenciálního vraha Night Kinga. A dobře tedy, jediná akční, drzá a vygradovaná linka byla ta mé milované Cersei, která se po Jeofreym stala moji novou oblíbenou postavou.
Míň než 5 hvězd dát této sérii je ale zločin. Špička ve svém žánru.

mila2411
30.10.2023

Seriál už autora definitivně předběhl a tak už místy čteme jiný příběh. Postav neubývá, pořád se něco děje, pořád se to vaří a krev stříká. Neustále obdivuje kolik se toho dá odvyprávět jen formou dialogu dvou či více postav. Jak to všechno funguje, každý má svoji roli a ty stovky postav a postaviček tvoří obrovskou báječnou story!

H67
31.07.2023 3 z 5

Zatím asi nejslabší díl v sérii. Jde hodně znát, že tenhle díl autor původně neplánoval a až při psaní Tance s draky si uvědomil, že bude potřeba vyplnit hluché místo v ději. Spousta nových, nepříliš důležitých postav, spousta vaty okolo, příběhy starých postav naopak upozaděné. Není to špatná kniha, ale při čtení jsem se nemohl dočkat konce, abych se mohl pustit do dalšího, tentokrát snad už zajímavějšího dílu.

boruf
23.07.2023 3 z 5

Nejslabší kniha celé ságy a nejnudnější kniha co jsem kdy četl. Přečíst ji mi trvalo 3 měsíce. Ne že bych četl tak pomalu, Jen jsem mezitím dal další 4 knihy, protože u tohoto se fakt nedalo vydržet. Dočetl jsem ji jen proto, že jsem chtěl přečíst i prozatím poslední Tanec s draky. Spousta nových a většinou nesympatických postav, jejichž jména mi ani nestálo za to si zapamatovat. Původní postavy, např. Brienne z Tarthu, zase nesmyslně putují od někud někam, nebo spíš od nikud nikam (možná se to někdy někde spojí, pokud se tedy ještě dočkáme šesté a sedmé knihy). A i toho zbytečného slovního balastu, je zde mnohem víc než v předchozích knihách.

Adhara
10.07.2023 4 z 5

V porovnaní s priemerom kníh, ktoré som prečítala, ide o nadpriemerné dielo, ale v rámci tejto série mi pripadá výrazne slabšie ako predošlý diel. Dej sa začína posúvať oveľa miernejším tempom, u postáv Brienne a Sansy sa prakticky až s výnimkou ich poslednej kapitoly vôbec nič nové nestane. Pridávam sa tiež k tým čitateľom, ktorých nenadchli Greyjoyovci a Dorne mi tiež nebolo dvakrát pochuti. Arya, tá toľko obdivovaná postava, ktorá si zaslúžila hromady súcitu, zrazu začína byť divná a prestávam jej fandiť. Nepochopila som, čo s ňou robia a prečo si to ona necháva robiť namiesto toho, aby sa snažila dostať k Jonovi. Samwell bol na tom lepšie, ale jeho kapitoly boli tak hlboko depresívne, že som do nich tiež nemala veľkú chuť. Najzaujímavejšie boli pre mňa kapitoly písané z pohľadu Jaimeho a Cersei. Ale zakladanie nových dejových línií v takto pokročilej fáze série ma znepokojuje rovnako ako skutočnosť, že o to menej miesta zostáva na rozplietanie tých starých.

JohnMiller
26.05.2023 3 z 5

S touto časťou som mal trošku problém. Moja čiastočná nespokojnosť tkvie v tom, že kým sa v predchádzajúcej časti skrížili rôzne frakcie príbehu ktoré vyústili k ozbrojeným konfliktom hrdinských činov, a považujem to za vrchol ságy, (vrchol kým tu nemáme iné pokračovania) tak tuto akoby sa roztrhlo vrece s nie práve najzaujímavejšími dejovými linkami, ktoré mňa čitateľsky vôbec nelákali. Ako už samotný názov prezrádza Hostina pre vrany je príbeh kde sa zbieha to, čo z minulých dielov prežilo a aj dejové linky sa už rozkúskovali na toľko, že som s tým začal mať problém. Príliš veľa postáv s príliš detailným prerozprávaním každodenného života ( čo samo o sebe nie je zlé, klasické diela svetovej literatúry by o tom mohli rozprávať) ale bolo toho priveľa a dej sa až tak veľmi nehýbal.

Roni34
01.05.2023 2 z 5

(SPOILER) Knihu jsem četla tak dlouho, až se stydím. Ale neodložila jsem. I když jsem nad tím několikrát přemýšlela. Jak už tu mnozí psali, je to převážně dlouhé natahování ničeho. Autor přidá postavu, poté se 500 stran o ní nic nedozvíte a když se k ní znovu prochroupete, tak ji useknou hlavu, kdyby tu ser Arys nebyl, tak se asi mnoho nestane, jako spousta dalších.

Brienne - neustále cestuje od nikud nikam, ztrácím se, kde přišla k informaci, že hledat Sansu zrovna tam, kam se podivně vydá. Přijde mi až fanatická. A Rafan? Martin zřejmě potřeboval přidat nový stupeň nechutnosti.

Železní - pro mě nejnudnější kapitoly. Hlasování bych zkrátila tak na čtvrtinu textu.

Samwell - po sedmistech stránkách přišel o panictví, jediná asi podstatná informace, nedodržel přísahu. Jinak také nuda.

Bleskový lord a banda kolem - baví mě o něco víc než Železní, ale také nuda. Ztrácím souvislosti. Napínavý je pouze návrat Cat.

Cersei - konečně osoba, která hýbe dějem, ale zase do toho tahá další a další postavy, vrabčáky některá nová jména už ignoruji.

Dorne - no dobrý, ale taky žádnej odvar, zase jen nové postavy, nudné.

Jaime - možná nejlepší postava. Obléhání Řekotočí bylo fajn.

Sestry ze Zimohradu celou knihu zachraňovaly.

Předchozí díly jsem četla jedním dechem a tady bylo jednoduše něco špatně. Čtení mě začalo znovu bavit až v poslední čtvrtině a to je u tak tlustého svazku opravdu hodně pozdě. Do poslední knihy jdu s nechutí a zklamaná, tak snad se autor vrátí k zábavnějším postavám.

Hor89
21.04.2023 3 z 5

Čtvrtý díl Písně ledu a ohně je první díl u kterého musím snížit hodnocení. Román se i přes větší rozsah dobře čte, postavy i svět jsou propracované, ale přišlo mi že je v knize spoustu vaty - prokrácení by knize prospělo. Další mínus je, že většina mých nejoblíbenějších postav v knize vůbec není, nebo mají jen malou roli (Jon, Davos, Tyrion a Daenerys). Nový překlad od Arga (Michala Marková) je opět výborný.

dpxcz
02.04.2023 5 z 5

Čtvrtý díl série Píseň ohně a ledu je opět skvělým pokračováním, i když se tentokráte kniha věnuje spíše vedlejším postavám. Na pouhých cca 800 stranách se také potkáme s postavami, které se do seriálu nedostaly, a přečteme si i někdy detailnější příběh známých postav.

Přečetl jsem v novém a skvělém překladu Michaly Markové z nakladatelství Argo.

veronica 01
29.03.2023 4 z 5

Je to stále skvělé! Nemůžu si pomoct, ale prostě miluju Cersei! Její kapitoly jsou pro mě to nejlepší co v této knize je. Je to potvora, ale stejně ji tak nějak fandím :) Pak mě také hodně bavil Jaime. Jeho postava je jedna z nejlépe propracovaných v celé sérii a ta proměna, kterou si prošel je prostě zajímavá.

Super byla také část z Dorne. Sice se tu zatím nic extra důležitého nestalo (i když na konci jsou jisté náznaky, že by to mohlo mít nějaký vliv na další knihu), ale bylo zajímavé poznat pár nových postav a být i jinde než jen v Králově přístavišti.

Naopak jako za trest bylo cokoliv, co se týkalo Železných ostrovů. Nemám ráda Greyjoye a všechno okolo nich mi přišlo strašně nudné a vážně se mi to nechtělo číst. A navíc ty jejich neustálé kecy okolo Utopeného boha... přitom je to jen banda pirátů, násilníků a magorů co pijou slanou vodu. Čím míň toho o nich bude v dalších dílech, tím líp.

Celkově hodnotím na slušné 4* a pokud znáte jen seriálovou verzi příběhu, asi budete hodně překvapení. Tohle je totiž už úplně jiný příběh!

hroneczek
27.03.2023 5 z 5

Tentokrát mi čtení dalo trochu zabrat. Některé kapitoly byly stále napínavé a čtivé. Ale kapitoly věnující se osudu mých méně oblíbených postav byly občas za trest. Přesto dávám pět hvězdiček - propracovaný děj, čtivé popisy míst, zvyků i osob, neotřelé zápletky, nečekané zvraty.
A i přesto, že jsem po přečtení otírala pot z čela, těším se na další díl.

rick6410
10.03.2023 5 z 5

Dej sa trochu spomaľuje, aby si postavy mohli oddýchnuť a pripraviť sa k novému boju, povedal by som že najslabšia časť série, ale stále skvelá. Dej sa rozširuje o množstvo nových miest, postáv a príbehových liniek, a to je opäť kladným bodom.

DennisMoore
25.02.2023 5 z 5

V poněkud zlomyslném epilogu George R. R. Martin říká, že sice mohl napsat knihu, ve které by byly i ty postavy, jež spoustě lidí chybí, jenomže ta kniha by skončila stylem "Pokračování příště", a tak se rozhodl raději než půl příběhu všech postav vyprávět celý příběh jedné poloviny. A já si myslím, že to byl dobrý nápad a že postavy, které z Hostiny pro vrány vynechal, vynechal oprávněně. Zejména Tyrion a Daenerys si ten oddych zasloužili, aby dostali čas na spřádání plánů, dorůstání draků a na to, aby byli čtenářstvu vzácní a i my se mohli ptát, kde je jim asi konec. To mě děsně bavilo. Co se týče postav, o nichž Hostina pro vrány byla, mojí absolutní jedničkou je Brienne z Tarthu, ale na chuť jsem přišel také Victarionu Greyjoyovi. Stále platí, že Martin má čtenáře stoprocentně v hrsti a ví, jak je potrápit. A že jeho dialogy jsou stejně skvělé jako popisy soubojů a bitev. Často jsou i stejně smrtící.

Mojepočteníčko
28.01.2023 5 z 5

• Na začátku roku jsem se rozhodla pro dvě věci. První z nich byla, že přestanu knihám udělovat tzv. hvězdičkové hodnocení. Aspoň tam, kde to bude možné. A druhá – rozhodla jsem se zvolnit. Proto se mojí první přečtenou knihou roku 2023 stal další díl ze série Hra o trůny.

• Tady se nekoná žádné ZAČETLA jsem se AŽ nebo TYHLE PASÁŽE MĚ NEBAVILY. A nebylo to tak nikdy. Miluju svět, který autor vytvořil a prožila jsem každičkou stránku. Jasně, některý postavy mám ráda, jiným moc nefandím a některý bych nepotřebovala vůbec. Občas bych místo popisů všeho možnýho radši rovnou vlítla na věc, ALE...

• Mezi moje oblíbené postavy patří Arya, Margaery nebo Brienne. Líbí se mi, jak se charakterově vyvíjí Jaime a nejspíš dokážu pochopit i všechny intriky, kterými se baví Cersei. Je těžké celý život někomu dokazovat, že za něco stojíte.

• Jediné, co mě mrzí je fakt, že se nejspíš dalších dílů nedočkám.