Píseň Juditina

Píseň Juditina https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15023/bmid_pisen-juditina-K7D-15023.jpg 4 23 10

Psychologický příběh s dramatickou zápletkou líčí osud manželky diplomata, která se vrací po mnoha letech do svého rodného města - do Prahy. Jako mladá dívka přežila hrdinka holokaust a nyní je okolnostmi přinucena, aby pátrala po nacistickém vrahovi a pomstila tak podle svých sil nejen vraždu svého manžela, ale i tisíce mrtvých židů. Tento úkol se stane jejím životním údělem, využívá k jeho splnění všech dostupných prostředků a nakonec se jí podaří jméno trýznitele zjistit na jednom z cizích zastupitelství. Se znalostí faktů podává autor rutinovaným osobitým stylem obraz doby, skrývající staré zlo za novým závojem.... celý text

Přidat komentář

dagmar5477
28.11.2022 5 z 5

Úžasný příběh, neskutečná atmosféra. Za mě naprosto skvělá kniha.

Leona333
30.03.2022 5 z 5

,, Lex talionis, jus talionis, talion."

Opravdu jedinečným způsobem použil, využil autor v knize, tuhle starozákonní právní větu.
Takže tato myšlenka - odplata ,,Oko za oko, zub za zub," se vine celým příběhem jako pouštní had, který dokud se nezakousne do své kořisti, cíle..., nedá sobě klidu.
Kniha se mi četla neskutečně dobře. Obdivuhodným způsobem mne Pavel Hejcman, vtáhl do děje a míst staré Prahy, kde se tento napínavý příběh odehrává. Na postavy můžeme nahlížet buď záporně, nebo kladně včetně Jentl..., neboť jsou perfektně rozepsány a čtenáři připodobněny...
Tuhle detektivku si rozhodně v budoucnu ráda přečtu znovu.


Acamar
02.03.2022 4 z 5

Propracovaná detektivka se silným příběhem, a zároveň psychologický román o srovnávání se s minulostí i s jejími dopady o desetiletí později... Jentl s přežitím Osvětimi, nacistický vrah se strachem z odhalení, izraelská organizace s vykonáním spravedlnosti či pomsty...vlastně každá z postav zde má nějaký svůj soukromý příběh (nebo aspoň jeho náznak) v pozadí. Přesto není vyprávění zbytečné rozvětvené, je naprosto vyvážené a kompaktní (ale nikoli "holé")... Detektivka, jejíž zápletku jen tak nezapomenete!

Koka
02.10.2021 5 z 5

Snad nejsilnější příběh, jaký jsem za poslední léta četla. Námět, zpracování, časové "přestřihy" v myšlenkách Jentl, výstavba příběhu, skvostný a bohatý jazyk, zasvěcené vyobrazení pražských reálií - vše mě nadchlo. Úžasné!

AlenaF
21.04.2020 5 z 5

Skvělá detektivka.

Killingjoke
05.11.2019 5 z 5

Praha 1969. Do české metropole přijíždí nový izraelský diplomat Ben Iltis z Haify, aby zde nahradil svého předchůdce, který za nevyjasněných okolností zmizel. Ben si sebou přiváží svou ženu, pražskou rodačku, židovku Jentl. Ta si sebou nese závislost na alkoholu způsobenou chmurnými vzpomínkami na osvětimský blok 10, kde psychopatický nacista, doktor Carl Clauberg prováděl své pseudovědecké pokusy na lidech. Brzy po příjezdu Ben za nevyjasněných okolností také mizí a Jentl se dozvídá, že byl zřejmě zapojen do židovské organizace lovící uprchlé nacisty a byl na stopě obersturmführerovi SS Hartwigu Raufovi, jenž se pravděpodobně v současné době skrývá někde v Praze. Jentl tak pod tíhou odhalení nastupuje cestu pomsty a stává se biblickou Juditou, zachráňkyní a mstitelkou celého židovského národa a jeho zmařených obětí…

„Já usmrcuji a oživuji,
raním a lečím.
Z mé ruky není záchrany –
Pozdvihuji svou ruku přísaze
a pravím: Jakože žiji na věky –
až nabrousím svůj břitký meč
a zasednu za stolec soudcovský,
odplatím svým nenávistníkům!“

Obsahově velice těžká kniha. V osobě hlavní hrdinky Jentl se zrcadlí zkáza nacistických hrůz a pocit vlastní viny za to, že jako jediná z rodiny přežila toto vražedné běsnění. Je to zlomená žena, holdující alkoholu a neschopna se zcela začlenit zpět do společnosti, potažmo mít vlastní děti. Když je shodou okolností postavena před těžké rozhodnutí, ani na okamžik nezaváhá a je ochotna najít vraha svého manžela i za cenu proletí krve… Pavel Hejcman napsal skvělý detektivní thriller, zasazený do českých reálií, který v sobě nese velmi znepokojující psychologický aspekt, stigma minulosti a osudu židů během holocaustu. Moje třetí kniha od Pavla Hejcmana a musím říct, že takto napsanou knihu s tímto příběhem, bych od českého autora v roce 1969 vůbec nečekal. Byl jsem tedy velmi mile překvapen. Celé je to velmi dobře napsané a výtečně to navozuje atmosféru, která mrazivě dýchá do zátylku od první, po poslední stránku. Ono totiž i když se zdánlivě nic neděje, cítíte, že pod povrchem klíčí něco temného, něco zhoubného. Opravdu výborná kniha!

intelektuálka
19.12.2018 4 z 5

Opravdu zajímavé zpracování Juditiny pomsty podle Starého zákona :

Judit chápe svůj čin jako jeden z řady Božích zásahů ve prospěch svého lidu.

Hrdinka Jentl jediná z rodiny přežila Osvětim a pokusy na lidech. Poté, co zmizí její muž jí nezbývá nic jiného než vydat se po stopách nacistického zločince a pomstít nejen jeho smrt, ale symbolicky i všechny oběti koncentračních táborů.

Neobvyklé téma - židovská otázka - vina a pomsta. A také fakta ...

Doporučím.

ronyjihlava
28.09.2018 5 z 5

Napínavé pátrání po esesákovi, válečném zločinci, který má na svědomí mnoho lidských životů. A který se - přesně podle hesla Pod svícnem bývá tma - důmyslně ukrývá v Praze jako pracovník jednoho cizího velvyslanectví. Řekl bych, že tak dobrou knihu už jsem dlouho nečetl

hanap
14.06.2017 4 z 5

Hluboký přiběh ženy, která přežila holokaust .

jprst
09.04.2012 5 z 5

Příběh se stal námětem pro film Podezření (režisér Jiří Krejčík, 1972), ale film je proti knize hodně slabý. Původní příběh se dá zařadit mezi velmi dobré thrillery a považuji ho za špičku autorovy tvorby.