Písečný vlk

Písečný vlk https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362260/bmid_pisecny-vlk-iCd-362260.jpg 4 25 10

Pohádky pro dívky do 10 let. Když se Zacharína přestěhuje s rodiči do domečku na téměř opuštěný ostrov na severu, představa o velkém dobrodružství a nových kamarádech je tatam. Rodiče mají stále něco na práci, pláž je liduprázdná a moře obrovské. Až jednoho dne na pláži Zacharína nahmatá něco hebkého v písku. Je to prazvláštní mluvící bytost připomínající malého vlka se srstí barvy písku. Představí se jako Písečný vlk a s holčičkou se brzy spřátelí. Hrají si spolu, povídají si a Písečný vlk rád odpovídá na všechny její otázky, ať už se týkají obyčejných věcí, anebo docela složitých. Co je to vesmír? Jak to, že Země letí a my s ní? A proč mají dospělí furt něco na práci?... celý text

Pro děti a mládež Dívčí romány Pohádky
Vydáno: , Pikola
Originální název:

Sandvargen , 2002


více info...

Přidat komentář

Zemlja
27.08.2023 5 z 5

Jsem ráda, že jsem tuhle půvabnou knížku objevila. Pravidelně ji předčítám, děti na ni spontánně krásně reagují.

gretl74
09.12.2021 4 z 5

Nejsem si úplně jistá, jak toto dílko hodnotit. Přirovnání k Malému princi mi moc nepomáhá, protože ten není mým šálkem čaje. Každopádně knížka je originální, hlavní postavy sympatické a prostředí u moře vše jen příjemně dokresluje. Některé kapitoly jsou velmi vtipné a trefné, některé jsem možná správně nepochopila (ale také už nejsem nějaký ten pátek cílová skupina).
Teď jsem moc zvědavá, jaký z toho dcerka vytvoří čtenářský deník...


5tužka
09.12.2021 5 z 5

Perfektní knížka, která bavila mě i syna. Něžná i poučná!

veriszv
28.06.2021 4 z 5

Ta knížka je skvělá! Zacharína objeví při hře na pláži písečného vlka a hned se spolu spřátelí. Navíc písečný vlk rád odpovídá na otázky, občas i docela složité. Co je to vesmír? Proč mají dospělí pořád něco na práci? Čím jsme byli než jsme se narodili?
Jednotlivé kapitoly na sebe vyloženě nenavazují, Zacharína něco prožívá a neví si rady, zajde za Písečným vlkem, proberou to spolu a Zacharína má jasno. Jednotlivé příběhy jsou skvělá zamyšlení a schovává se tu i spousta krásných myšlenek.
Kniha je přirovnávána k Malému princi a něco společného pravděpodobně mají, minimálně to, že se dívají na svět jinýma očima. Myslím si, že z ní budou nadšení jak děti, tak dospělí.
Jo, tuhle jsem si užila, dětské knihy se vyplatí číst.

anajka031
05.11.2020

Krásně napsaná kniha s citem pro dětského čtenáře. Nečekala jsem, že nás s dětmi tolik nadchne. Líbila se mně, dcerám a dokonce i sedmiletému synovi.

kristeen
21.09.2019 4 z 5

Milá a trefná knížka. I nám by se setkání s Písečným vlkem občas hodilo...- a o bydlení u more ani nemluvě:)

Nay
13.04.2018

Jak už se píše níže, kniha smyslem připomíná Malého prince, Bertíka a čmuchadlo, knižní sérii o Sáře, která má přítelkyni v moudré sově. Všechny ty, které ve svých příbězích hledají odpovědi u moudrých zvířat či smyšlených tvorů.
Otazníkem však je zdali právě děti odpovědi na mnohé z těchto otázek skutečně hledají. "Tady a teď" Ano děti žijí tady a teď, ale myslím, že neuvažují o přítomném okamžiku, jen ho přirozeně prožívají. Některé z otázek, zrovna nekonečnost vesmíru je naopak spíše dospělácky lákavou otázkou.
Každopádně knížka bude ke společnému čtení rodiče a dítěte určitě milou zábavou. Například zrovna v kapitole o hlídání nebo strachu ze tmy, té děsivé noční hrůzy. Copak písečný vlk neví, co je to tma a že se v ní schovávají nestvůry? ...Rodiče i děti mohou společně dojít k prozření/připomenutí, že tma skutečně nebezpečná není. :)

Marcela1968
22.02.2018 5 z 5

Knížka mi dějem v mnohém připomínala Malého prince. Líbila se mi. Text stojí za zamyšlení a doporučila bych ji klidně i dospělákům.

Bustedka
05.02.2018 4 z 5

"Vesmír je všechno. Všechno, co existuje! Je to tady a teď i tenkrát a tam. Světlo i tma..." Písečný vlk dokáže zodpovědět všechny otázky malé Zacharíny - co je to vesmír? Co jsem byla, než jsem se narodila? Proč mají dospělí furt něco na práci? Stejně jako u Malého prince, ke kterému je Písečný vlk přirovnáván a pro mě stále zůstává vrcholem dětské literatury, vás (dospělého člověka) slova a odpovědi vlka donutí se zamyslet. A možná i trochu zavzpomínat. Na to, jaké otázky jste měli jako děti, jak jste vnímali svět dospělých a zda vám dospělí ony otázky vůbec zodpověděli. "Jsou přece dospělí. Už na to zapomněli... Že v celém tělo to škube a cuká. Když člověk roste, všude to v něm praská jako popcorn. Ty to víš, já to vím, ví to každá žabička. Ale dospělí už nerostou a zapomněli na to, jaké to je!"
Pro děti určitě jedna z těch lepších knih, která se myslím v knihovně neztratí.

Lodestar
04.02.2018 5 z 5

Myslím, že si ji užijí nejen děti, ale i dospělí. Zacharína a její Písečný vlk někdy připomínají Malého prince, někdy Bertíka a jeho Čmuchadlo. Doma se vyskytne problém, Zacharína ho na pláži rozebere s Písečným vlkem a vrací se domů ho vyřešit. Jde spíš o jednotlivé kapitoly, které na sebe nutně nemusí navazovat, ale nabízí zajímavé příběhy k úsměvům i zamyšlení. A mnohdy narazíte i na moc krásné myšlenky. "Když nechceš, aby tě někdo viděl, schovej se. Pod keř nebo za dveře. Nebo za spoustu tlachů a žvanění..." Tlachy a žvanění ale kniha nenabízí. Jen krásný dětský svět, v němž se dospělí neztratí...

Štítky knihy

pro dívky

Autorovy knížky

Åsa Lind
švédská, 1958
2017  88%Písečný vlk

Kniha Písečný vlk je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce3x
Chystám se číst19x
Chci si koupit7x